I Edge of Tomorrow følger vi den smarte Cage, der er militærmand, men sidder i PR afdelingen og dermed ingen kamperfaring har. En dag bliver han dog kastet direkte ud i den igangværende krig mellem mennesket og nogle rumvæsener. Den dag ender med, at han dør, hvorefter han vågner op til fuldstændig samme scenario, som han startede dagen med.

Det sker så gang på gang, men han lærer jo efterhånden, hvad han skal og ikke skal gøre for at få en optimal dag. Han finder hurtigt ud af, at han skal i kontakt med super-soldaten Rita (Emily Blunt), som kan være afgørende for krigen.

De helt oplagte sammenligningsfilm for Edge of Tomorrow har ifølge mange anmeldere været Groundhog Day og Starship Troopers. Det synes jeg er ret kedelige sammenligninger, da den ene er en efterhånden ikonisk komedie, hvilket Edge of Tomorrow absolut ikke er, selvom der da er god humor inde over.

Den anden er en (ret ufrivilligt!) kitschet sci-fi blockbuster, der på ingen måder heeelt lykkedes, og dét gør Edge of Tomorrow til gengæld i imponerende grad.

Der er action, drama og mystik, som bindes sammen af en god historie og gode skuespillerpræstationer. Skal man endelig sammenligne med andre film, så er Looper eller endda den nye Star Trek reboot langt mere oplagte sammenligninger, når vi taler kvalitet og underholdningsniveau.

Tom Cruise gør det utroligt godt som en i dén grad ufrivillig helt, der tvinges ud i en situation, der kræver, at han bliver en superhelt – og også lidt af en James Bond på den charmerende og opfindsomme måde.

Og så er der Emily Blunt, der virkelig er den officielle super-soldat helt fra starten. Jeg har læst anmeldelser, hvor anmelderen ikke helt kunne købe hende som bad-ass soldat, men det forstår jeg helt ærligt ikke. Hun er 100% soldat, når det gælder kampscener og fuldstændig kold og kontant, når det gælder træning og scener, der ikke er deciderede actionprægede.

For mig er hun en regulær Ripley Junior, der indgyder respekt, hvilket det også er tydeligt, at de kæmpe soldaterkammerater ser ligeledes. Hun går forrest, sparker røv og er intelligent samt loyal omkring, hvordan tingene skal gøres. Det er sgu en fornøjelse at se.

Her er intet pakket ind i vat, og det betyder også, at historien konstant presses frem via både Cruises og Blunts karakterer. Bill Paxton er genial i hans rolle som oversergent, der er ret stereotyp, men – om nogen – kan han bære det.

Instruktøren, Doug Liman, er da også en hardcore action-succesmager, der især er kendt for at have både stærke mænd og kvinder i sine film, som det især ses i Mr. & Mrs. Smith, men absolut også i Bourne Identity.

Der er fokus på det rå i historien, hvad end det er personlige forhold eller kampscenerne, og det passer denne film perfekt. Ikke mindst når vi altså skal se de samme folk dø mange gange – noget filmen i øvrigt også slipper rigtig godt fra, så det ikke føles som et stort deja vu.

Edge of Tomorrow er blevet glemt lidt i mængden af andre biograffilm – og Tom Cruise trækker desværre nok ikke folk i biffen som i de gode gamle dage, men hvis du er til underholdende og intelligente science fiction / action-baskere, så skal du ikke gå glip af denne film!

Fakta

Biografpremiere: 04-06-2014
Genre: Science Fiction, Action
Instruktør: Doug Liman
Medvirkende: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton m.fl.

Forfatter

  • Nadja "HorrorDiva" Houmøller

    Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.