A QUIET PLACE: DAY ONE er en gyser-prequel, der viser os den dag, invasionen skete – i larmende New York City. Skræmmende og dybt rørende gys. Læs hele vores A Quiet Place: Day One-filmanmeldelse her!

A QUIET PLACE: DAY ONE er nu ude i biograferne. Dette er en gyserprequel til A Quiet Place og A Quiet Place 2. Det er også en slags spinoff, da vi følger et helt anden gruppe karakterer, der befinder sig på en ny lokation.

Vi er midt i New York City, da invasionen af rumvæsener sker. De selvsamme rumvæsner, der bruger lyd til at finde mennesker. Så vi er midt i byen, der aldrig sover, og er kendt for altid at være larmende. Ikke det ideelle sted at være, når nøglen til overlevelse er at være ekstremt stille.

Læs videre på vores A Quiet Place: Day One-filmanmeldelse nedenfor. Find den i de danske biografer fra den 27. juni 2024.

Drop prepping, du skal have en kat, når verden går under!

I New York City siges det, at baggrundsstøjen konstant er på hele 90 decibel. Det svarer til ét langt uafbrudt skrig. A Quiet Place: Day One handler om dagen for invasionen. Som filmens pressemateriale skriver: Oplev den dag, hvor verden blev stille.

Hovedpersonen er Samira (Lupita Nyong’o), og hvis du har set traileren, vil du vide, at hun også har en kat, som hun kalder sin servicekat. Katten hedder Frodo, og han er helt klart, hvad du har brug for, når verden går under.

Katte er notorisk stille, lander altid på deres fødder og har ni liv.

Så glem alt om at preppe, for når først rumvæsnerne angriber, har du alligevel ikke tid til at få din “go bag” med dig. Bare sørg for at medbringe din servicekat, så klarer du dig bedre end mange andre.

Desuden ender han (altså Frodo) med at være et følelsesmæssigt støttedyr for flere i denne film. Endnu en gevinst ved at have en kat med midt i verdens undergang.

A Quiet Place: Day One (2024) – Anmeldelse | Gyser-Prequel

Brutal, smuk og hjerteskærende

Hvis der er én ting, A Quiet Place-franchisen har lært os indtil videre, så er det at forvente hjertesorg. I A Quiet Place: Day One får vi al den brutale og pludselige vold fra åbningssekvensen i A Quiet Place 2.

Vi når dog også at være vidne til en masse skønhed på en ret uventet måde, før vi når til hjertesorgen. Næsten den slags hjertesorg, vi var vidne til i slutningen af ​​den første film. Så er du advaret, men ikke spoilet!

På mange måder er denne film et kærlighedsbrev til New York City, samtidig med at den er et hjerteligt farvel til livet og verden, som vi kender den. Det er lynhurtigt tydeligt, at intet igen vil være som før, de brutale rumvæsener ankom.

LÆS OGSÅ

Vores artikel om hvordan denne film fokuserer på oprindelsen >

Sammen med Lupita Nyong’o (Us) i hovedrollen ser vi også Joseph Quinn (Stranger Things) i en nøglerolle. Han dukker dog først op lidt senere. I første akt ser vi Djimon Hounsou (Rebel Moon) i samme rolle, vi kender fra A Quiet Place 2.

Hvis du ikke har genset dén film som forberedelse til denne prequel/spinoff, kan det anbefales. Du vil så vide en del af, hvordan denne film ender, da Djimon Hounsous karakter beskrev det i netop 2’eren.

Vi har også Alex Wolff (Hereditary) i en meget vigtig rolle, selvom den ikke er specielt stor. Det er Djimon Hounsous rolle heller ikke. Den kan næsten beskrives som en cameo, da den bliver brugt til, at denne film skal forbindes med de to første.

En karakter er landet på klippegulvet

Til gengæld må vi desværre konstatere, at karakteren spillet af Denis O’Hare er landet på klippegulvet. Selvom han var med i tidligere trailere for A Quiet Place: Day One og har været nævnt i diverse omtaler i ind- og udland, så er Denis O’Hare desværre ikke med i filmen.

Måske får vi en længere version senere på Blu-ray eller DVD, hvor scenerne er med.

Jeg var faktisk helt overrasket, da rulleteksterne kom, da vi endnu ikke havde fået den scene, jeg kunne huske fra traileren. Nu er jeg også ret glad for Denis O’Hare (American Horror Story) og opdager derfor den slags.

A Quiet Place: Day One traileren er da også i fokus på hans IMDb side, så det er vel fair nok at forvente at se ham i filmen. Vi havde da også omtalt ham specifikt i vores indlæg om filmen, da han som sagt er blevet præsenteret som medvirkende helt frem til, den allersidste trailer er kommet.

A Quiet Place: Day One skal ses i biograferne!

Michael Sarnoski er manuskriptforfatter og instruktør af A Quiet Place: Day One. Han har tidligere skrevet og instrueret Pig, der havde Nicolas Cage i den helt store hovedrolle. Det er tydeligt (på alle de bedste måder), at Michael Sarnoski ved, hvordan man laver disse film.

De karakterdrevne film, mener jeg.

Når vi taler om karakterer, er denne film selvfølgelig baseret på karakterer skabt af Bryan Woods & Scott Beck. Historien til manuskriptet kommer fra medforfatter og instruktør af de to første film: John Krasinski.

I bund og grund handler historien i denne film om at beslutte, hvad der betyder noget for dig. Og hvem, der er vigtigst. Hvis du ønsker at sige farvel til denne verden med et stykke pizza og mindes bedre tider, så er du i din gode ret til dette.

Resultatet er en meget smuk og brutal film, som du skal se i en mørk og stille biograf. Hvis det overhovedet er muligt, selvfølgelig. Denne film fortjener det og vil levere budskab og nerve så meget stærkere, hvis du ser den i en biograf.

A Quiet Place: Day One er ude i de danske biografer fra 27. juni 2024.

FAKTA

Biografpremiere: 27. juni 2024
Genrer: Horror, Thriller, Science Fiction, Drama
Instruktør: Michael Sarnoski
Medvirkende: Lupita Nyong’o, Alex Wolff, Joseph Quinn, Djimon Hounsou

Plot

Hvad ledte op til, at stilhed blev den eneste vej til overlevelse? Det får vi svar på i A Quiet Place: Day One, der er en prequel til A Quiet Place.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg