AMERICAN MURDER: LACI PETERSON på Netflix er en ny dokumentarserie om sagen, der tydeligvis inspirerede en del af Gone Girl. Over tre episoder bliver denne sag gennemgået og løst. Læs vores fulde American Murder: Laci Peterson doku-anmeldelse her!

AMERICAN MURDER: LACI PETERSON er en ny Netflix-dokumentarserie om mordet på Laci Peterson og hendes ufødte søn Connor. Når du ser de tre afsnit af denne dokumentarserie, kan jeg ikke forestille mig, at du vil kunne undgå at tænke på Gone Girl. Hendes mand Scott ligner endda Ben Affleck.

Det afsløres helt i starten, at Scott afsoner livstid i fængsel, så vi behøver ikke at spekulere på slutresultatet. Desuden er det sådan, som med enhver true crime-dokumentar, at historien er velkendt og derfor nemt kan undersøges. Dokumentarserien kommer fra Skye Borgman, som allerede har lavet mange ikoniske Netflix-dokumentarer.

Læs videre på vores American Murder: Laci Peterson anmeldelse nedenfor. Find alle tre afsnit på Netflix fra den 14. august 2024.

En hjerteskærende tragedie

Med American Murder: Laci Peterson får vi en grundig gennemgang af omstændighederne for mordet på Laci Peterson. Sådan beskrives dokuserien i hvert fald, og det virker korrekt.

Laci Peterson var en sprudlende og elsket ung kvinde, som vi lærer at kende gennem optagelser og minder, der deles af hendes kære. Hun var gravid i ottende måned med sit første barn, da hun forsvandt juleaften i 2002.

På et væld af måder er denne sag foruroligende. Hver gang en ny detalje eller fakta om hendes mand Scott Peterson blev afsløret, fik jeg det mere og mere ubehageligt. Han fremstår ikke som ond eller dyster, men det gør hans handlinger bestemt. Ikke ulig Ted Bundy.

Faktisk føler jeg efterhånden, at når en mandlig mistænkt beskrives som “en charmerende mand”, så ringer alarmklokkerne allerede. Især når det er naboer og hans egen familie; Folk, der kun ved, hvad han vil have dem til at se eller føler, at de kender ham fuldstændigt.

Sidstnævnte kan som regel også tilgive eller ignorere alt for meget.

Så mange vigtige interviews

Til denne dokumentar hører vi også fra Amber Frey. Hun var den kvinde, Scott levede et dobbeltliv med på tidspunktet for Lacis forsvinden. Selvom Amber Frey undervejs blev svinet til i medierne, var det faktisk hende, der rakte ud til og hjalp politiet. Netop hendes hjælp førte til det store gennembrud i sagen.

For første gang siden Lacis hjerteskærende død udtaler hendes mor, Sharon Rocha, sig også om sin datter og sagen. Vi hører desuden fra tre af Lacis barndomsvenner, der deler deres minder om Laci.

Fokus for Lacis kære er at bidrage til, at vi som samfund kan undgå en lignende situation for andre kvinder.

I år er det 20 år siden, Scott fik sin dom, og han fastholder sin uskyld. Efter at have set de tre afsnit i denne dokumentarserie, må jeg indrømme, at jeg har meget svært ved at tro ham.

American Murder: Laci Peterson – Anmeldelse | Netflix dokuserie

En historie, der ligner Gone Girl – dog uden et twist

Da jeg så denne dokumentarserie, var jeg fascineret af, hvor meget Scott Peterson mindede mig om Ben Afflecks karakter, Nick Dunne, i Gone Girl (2014). For ganske nylig anmeldt vi også dokumentaren American Nightmare, hvor en kvinde blev anklaget for netop at “lave en Gone Girl“, selvom dette ikke var tilfældet.

I American Murder: Laci Peterson opfører manden sig ret meget som Nick Dunne, men Laci Peterson er ingen Amy Dunne. Hun ligner slet ikke Rosamund Pike fysisk, og deres personligheder ligner heller ikke hinanden.

Hun dukker heller ikke op lige pludselig, hvor alt er fint. Kun delen om manden føles bekendt, hvilket ikke er overraskende. På trods af at romanen udkom næsten et årti efter denne sag (og filmen udkom i 2014), inspirerede den tydeligvis Gone Girl.

Jeg mistænker endda, at Ben Affleck er blevet bedt om at se på optagelser af Scott Peterson, men måske projicerer jeg?! De to ligner også bare hinanden rigtig meget. Især Scotts opførsel i diverse klip er som at se Ben Affleck som Nick i Gone Girl.

Fra de tvungne smil til valget af baseball cap og det store interview, der skulle redde hans omdømme.

Se American Murder: Laci Peterson på Netflix

Denne nye Netflix true crime-dokumentarserie kommer fra instruktør Skye Borgman. Hun står bag nogle af de mest omtalte og mindeværdige dokumentarer på Netflix. Fra Abducted in Plain Sight til Girl in the Picture samt Sins of Our Mother.

Skye Borgman lavede også The Truth About Jim på Max. Helt grundlæggende, så plejer Skye Borgman at dække sager med de vildeste twist. Den slags hvor fakta og det virkelige liv overgår al fantasi og fiktion.

Dette er den anden Netflix-dokumentar, hvor titlen begynder med “American Murder”. Den første havde titlen American Murder: The Family Next Door og indeholdt kun arkivoptagelser fra politiet eller medierne. Denne er meget anderledes, da det er en tredelt dokumentarserie i stedet for en film.

Denne serie indeholder også arkivoptagelser fra medierne og politiet samt helt nye interviews med betjente, journalister og slægtninge til både Laci og Scott. For en true crime-dokumentarserie er der et tydeligt forsøg på at være balanceret og nuanceret.

Samtidig er der dog afsagt dom, og fokus er derfor klart på offeret og sagens fakta.

American Murder: Laci Peterson er på Netflix fra den 14. august 2024.

 

Plot

Laci Peterson var gravid i ottende måned, da hun forsvandt, hvilket igangsatte en eftersøgning med tragisk udfald. Denne dokumentarserie dykker ned i mordsagen fra 2002.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg