BAD VEGAN på Netflix er en ny true-crime dokumentarserie. Selvom den får nogle fakta på plads i denne vanvittige historie, er det hele meget underligt. Med kun fire afsnit er den lidt længere end nødvendigt, men ret fascinerede. Læs vores fulde Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives anmeldelse her!

BAD VEGAN er en ny Netflix true crime-dokumentarserie. Over fire 1-times afsnit hører vi om en meget populær vegansk restauratør i New York. Hun og hendes mand ender med at være på flugt fra myndighederne, så vi skal have historien, der ligger før dette.

Det hele er ret vanvittigt. Det handler om svindlere, udødelighed og folk, der hjernevaskes til at tro på noget, der ellers går imod deres tro og – ikke mindst – fornuft.

KAN DU LIDE DEN SLAGS DOKUMENTARER?

Læs vores anmeldelse af THE PUPPET MASTER: Hunting the Ultimate Conman på Netflix >

Serien ender med at være mindst ét afsnit for lang. Det kunne måske endda have været en dokumentarfilm. Vi har set alle fire afsnit til denne anmeldelse, men jeg føler, at jeg kunne have fået hele historien på to skarpe timer.

Læs videre på vores Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives anmeldelse nedenfor.

Hvad er sandheden?!

Den fulde titel på denne dokumentarserie er Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives. Så alt, denne true crime-historie byder på, ligger i selve titlen. Og selvom der kommer klarhed over et par ting i denne vanvittige historie (det kommer jeg tilbage til), så føles det hele meget underligt.

Med fire afsnit er den som sagt længere end nødvendigt, men den er stadig ret fascinerende. Jeg skal dog være ærlig og sige, at jeg ikke er sikker på, hvad sandheden i denne historie er.

Vi hører nemlig det hele fra Sarma Melngailis. Altså, vi får hendes udgave af begivenhederne. Hun var ejeren af Pure Food and Wine i New York City, der var en ekstremt populær vegansk restaurant. Mange berømtheder hang ud i denne restaurant, der tilbød vegansk mad, før det var normalt (eller bare muligt) at få i restauranter.

SE DENNE HVIS DU KUNNE LIDE:

Netflix true crime-dokumentarserien The Tinder Swindler >

Bad Vegan og The Tinder Swindler har én ting til fælles; Når du ser dem, kan du ikke undgå at spekulere over, hvorfor kvinderne ikke stoppede noget før. Hold nu op med at give penge til en svindler, der bliver ved med at komme tilbage efter mere. Det handler ikke om “victim blaming”, men mere om at mærke efter og følge sin mavefornemmelse.

Jeg bemærker da også, at når Sarma Melngailis stilles nogle spørgsmål, hun ikke kan svare på til hendes fordel, så har hun pludselig en masse huller i sin hukommelse. Det er godt, at filmskaberne prøver at stille de svære spørgsmål. Der bliver nemlig gået til hende, når hun ikke kan huske, hvorfor hun gjorde visse ting.

Bad Vegan – Anmeldelse | Netflix True Crime dokumentarserie

Få styr på fakta

Jeg er ikke selv veganer, men jeg forstår fascinationen (da jeg elsker dyr) og derfor også folk, der vælger at være veganere. Derimod forstår jeg slet ikke den aggression, folk ofte udtrykker overfor veganere. Måske er det også derfor, at jeg godt kunne lide, at Bad Vegan brugte tid på at få fakta på plads på et helt bestemt område i denne beretning.

Den store historie, alle medier gik ud med oprindeligt, var nemlig: Vegansk kok fældet af pizza og kyllingevinger. Og ja, da de blev fanget, var det på grund af en Dominos ordre, der indeholdt pizza og kyllingevinger. Det var bare ikke til hende, men til hendes mand.

De arresterende betjente bekræfter da også, at maden ikke var i hendes hotelværelse, men i hans. Så hele denne “sjove” vinkel med en vegansk kok, der ikke var veganer, er blot en måde at sælge flere aviser eller få klik på nettet.

Det er en lille ting, men det viser bare, at mange medier slet ikke var interesseret i at dække den rigtige historie. Og det er mærkeligt, når historien indeholder så meget mere, end en veganer, der spiser kød (og faktisk ikke engang gjorde dette).

I stedet er vi ude i, at hun bliver overbevist om, at både hun og hendes elskede hund kan blive udødelige. Det koster dog klejner at kunne opnå dette, så derfor lander vi ude i svimlende summer, der skifter hænder i ét væk. Se, dét er da en mere interessant historie!

Se Bad Vegan på Netflix!

Der er et element i denne Netflix dokumentarserie, der er direkte løgn og bruges til at snyde publikum. Det er en spoiler, så det vil jeg ikke komme nærmere ind på her. Men jeg er ikke fan af dette, da en dokumentar skal vise og fortælle fakta. Denne historie er vanvittig nok i sig selv, så der er ingen grund til at skabe noget ekstra!

Hvis du har set dokumentarer om en kult, så føles denne nok mere som dette end en “typisk” svindlerhistorie. Og så igen, ved jeg ikke rigtig, om jeg stoler på Sarma Melngailis, der er god til at fortælle historien fra sin side. Der er i hvert fald mere til historien, end vi får fortalt.

Men okay, hun er i gang med at genopbygge sit liv, så selvfølgelig vil hun gerne komme godt ud af dette.

Der er dog også mange mennesker, der fortæller, hvor dejligt det var at arbejde sammen med Sarma Melngailis. Altså, helt oprigtigt og uden bagtanker. “Pure Food and Wine” var tydeligvis et skønt sted at være ansat – lige indtil Sarma møder sin skumle mand. Disse mennesker er vakse, så de var chokerede over at se hende tage så mange dårlige beslutninger.

Folk, der støtter Sarma Melngailis’ forsøg på at få sandheden ud, er heller ikke sikre på, hvad hele sandheden er. Hun virker meget klogere, end hendes handlinger med Shane/Anthony (han går under flere navne) viser. Jeg er stadig ikke sikker på, at hun ikke også bare prøvede at svindle ham. Men så kan man da i hvert fald ikke sige, at han ikke fortjente det.

Bad Vegan: Fame. Fraud, Fugitives kan ses på Netflix fra den 16. marts 2022.

Plot

En berømt vegansk restauratørs liv løber af sporet, efter hun bliver gift med en mystisk mand, der har hævdet, at han kan gøre hendes hund udødelig.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.