BESAT er en ny serie på Viaplay. Serien foregår i Norge, og vi er ude et overnaturligt drama med mysterie og spænding i plottet. Der lægges ud med 4 mystiske dødsfald, en masse mærkelige hændelser med vand og utroligt mange ål. Læs vores Besat anmeldelse, og se sæson 1 på Viaplay!

Besat er en ny Viaplay serie, der endnu engang har skandinaviske penge i ryggen. Denne gang foregår serien i Norge, men er skabt via flere skandinaviske produktionsselskaber. Præcis som også Den som dræber – Fanget af mørket var en Viaplay serie, der foregik i Danmark, men reelt var en skandinavisk produktion.

I denne nye serie er det ikke “bare” en almindelig krimi, hvor vi skal finde en seriemorder. Nej, vi er ude i noget overnaturligt, og disse historier fungerer altså bedre med den norske natur i baggrunden. Præcis ligesom Jordskud fungerede godt i de svenske skove, har de norske bjerge mere pondus end de danske sandstrande.

Det er dog ikke sådan, at du overhovedet vil ane, hvad Besat reelt handler om, før du er en del afsnit inde. Serien starter godt nok med, at fire lig findes. Det er fire teenagedrenge, der findes på ret mystisk vis, og det er kun begyndelsen af det mærkelige for denne Viaplay serie. Og det er heldigvis en kompliment.

Besat – Anmeldelse [Viaplay serie]

Zombie-kendt nordmand i spidsen

Den primære hovedrollen i Besat (der international hedder Seizure, hvis du skal finde den på IMDb) spilles af Anders Danielsen Lie. Det var ham, der spillede hovedrollen i det franske zombie drama The Night Eats the World, der generelt har fået rigtig pæne ord med på vejen. Også fra os.

Læs også: Vores anmeldelse af The Night Eats The World her >

Derudover har Anders Danielsen Lie også medvirket i Personal Shopper (2016) og spillet Anders Breivik i Paul Greengrass’ Netflix film 22 July. I Besat spiller han Max, som er en ret ødelagt mand. Han har mistet sin unge søn og er netop vendt tilbage til sit job i politiet den dag, ligene af fire teenagedrenge findes.

Hans nye partner i politiet er Sander, som er ret racistisk og har nogle klare idéer om, hvordan verden hænger sammen. Sander spilles af Anders Baasmo Christiansen, der blandt andet var med i Kon-Tiki og Kraftidioten. To af de helt store norske succesfilm inden for de seneste år.

Besat – Anmeldelse [Viaplay serie]

Se sæson 1 af Besat på Viaplay nu!

Den nye Viaplay serie foregår godt nok i Norge, men det er reelt en skandinavisk produktion, som vi kender fra andre Viaplay serier. Det er faktisk meget fedt at få set mere fra vores nordiske naboer, for vi er jo allesammen ret habile til at producere kvalitet.

Det er Megan Gallagher, der står bag Besat som skaber af serien. Hun var også skaber af Netflix serien Grænseland, så hun er bestemt ikke uden erfaring i den henseende. Det bliver nok heller ikke sidste gang, Megan Gallagher skal prøve kræfter som serieskaber. Med produktioner på både Netflix og Viaplay, er hun allerede godt i gang med karrieren.

Du skal en del afsnit ind i Besat, før plottet virkelig begynder at udfolde sig. Helt fra starten er serien dog meget interessant, og de mærkværdige hændelser (og ikke mindst alle de ål) bør fastholde din interesse.

Alle 8 afsnit af Besat sæson 1 er frigivet på Viaplay fra den 31. oktober 2019.

FAKTA

Skaber: Megan Gallagher
Instruktører: Anders Danielsen Lie, Anders Baasmo Christiansen, Selome Emnetu, Marius Kolbenstvedt, Nina Ellen Ødegård, Eline Grødal, Torgny Amdam
Medvirkende: Rune Denstad Langlo, Eirik Svensson

Plot

Da fire unge mænd findes døde, bliver det begyndelsen på en bizar sag, der stiller Max og Sander ansigt til ansigt både med deres egne dæmoner og med en række af uforklarlige hændelser.

Om forfatteren

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.