Boys in the Trees er en vaskeægte genre-bastard. Elementer af drama, thriller og gys, men historien fortælles nærmest som et Halloween-eventyr – der dog også til tider minder mere om et mareridt!

Boys in the Trees er en australsk film, der finder sted på Halloween-aften. Det er jo så ikke midt om efteråret, men derimod en lille forårsfortælling, da vi er down-under. Det er i øvrigt også meget sjovt at høre den sædvanlige “Halloween er en amerikansk opfindelse”, hvorefter én eller anden forklarer den egentlige oprindelse af Halloween.

Hint: Det er ikke en amerikansk opfindelse, men måden vi fejrer den på, er udpræget amerikansk. Præcis ligesom julemanden, der jo reelt er opfundet af Coca-Cola i sit nuværende udtryk.

Reelt handler Boys in the Trees dog ikke særlig meget om netop Halloween. Der er dog flere overnaturlige elementer i spil, som får plads, fordi det er åndernes aften. Om disse ånder – eller spøgelser, om man vil – er gode eller onde, er så en helt anden sag.

Vi følger en gruppe venner (primært drenge), der er ved at være færdige med High School og glæder sig til fremtiden. Eller rettere, nogle glæder sig til fremtidens muligheder for noget nyt. Andre er mere ærgerlige over at miste den magt, de har haft i High School.

Og ja, det betyder også, at der er flere ubehagelige scener, der viser, hvordan denne magt har været i brug. Primært til at gøre livet virkelig surt for andre.

Boys in the Trees

Portrætter med gråzoner

Det, der virkelig fungerer for Boys in the Trees, er portrætterne af de unge mennesker. Ingen er 100% gode eller onde. Alle tager gode og dårlige valg. Nogle tager flest dårlige og andre flest af de gode, men det er hele tiden nuanceret.

Selv den person, der umiddelbart er det dummeste svin, kan vise sig at være den bedste ven for dem, han holder af. Ikke på tåreperser-måden, men bare nok til at der ikke er nogle superskurke eller englebasser, der skal repræsentere de forskellige stereotyper.

Det er den slags portrætter både europæiske og australske film er gode til. Og samtidig også et område, hvor amerikanske film ofte falder for karikatur-portrætterne. Men mindre de er low-budget, hvor helten godt må være et dumt svin.

Som altid, så fungerer portrætdrevne historier kun, når skuespillerne formår at få alle nuancerne frem i deres karakterer.

Og dét kan dette cast!

Boys in the Trees

Et væld af unge talenter

Især hovedrollen som Corey, der spilles af Toby Wallace, må fremhæves. Toby Wallace har tidligere medvirket i en række kortfilm, ligesom han spillede en ung Michael Hutchence i en mini-serie om INXS.

Det ville dog overraske meget, hvis ikke vi kommer til at se meget mere til den unge Wallace. Han er virkelig fantastisk i Boys in the Trees, hvor man virkelig er interesseret i at forstå hans handlinger og ønsker.  Et utroligt udtryksfuldt ansigt er hele kernen i denne historie, som altså har drama som den røde tråd.

Den anden, der løber med opmærksomhedden, er Gulliver McGrath, der spiller Jonah. En dreng, der reelt er blevet en outsider, men alligevel nægter at lade sig kue.

Hvis Gulliver McGrath virker bekendt, så er det måske fordi, du har set ham som en ung udgave af Ryan Reynold’s karakter Jerry i The Voices. Han var dog også med i Dark Shadows samt Martin Scorsese’s Hugo og Steven Spielberg’s Lincoln. Jo jo, Gulliver McGrath har allerede et imponerende CV. Når man ser ham i Boys in the Trees, kan man også snildt forstå hvorfor.

Der er ingen dårlige præstationer i denne film, men lige de to drenge fortjener alligevel særlig anerkendelse. De har så også klart flest scener, men det kan også forsvares, da man bliver fascineret af deres fortælling.

Boys in the Trees

Ikke en film for alle

Uanfægtet, at Boys in the Trees er et underholdende (omend alternativt) lille Halloween-eventyr, så er den bestemt ikke for alle. Tempoet er forholdsvis langsomt. Det kan forsvares af de mere intense momenter undervejs, men man skal være i humør til det.

Det havde nok også klædt filmen at være lige 15-20 minutter kortere. En skarp spilletid på halvanden time er bedre end knap to timer, hvor man når at føle, der reelt er spildtid.

Nicholas Verso har både skrevet og instrueret Boys in the Trees, og jeg synes personligt, hans stil er spændende. Den er drømmende og dramatisk, men trænger dog også til at blive strammere.

Det er da også kun den anden spillefilm, Nicholas Verso har lavet. Han debuterede i 2003 med en spillefilm og har siden da kun lavet kortfilm og TV-serier frem til Boys in the Trees.

Hvis du vil have en Halloween-film, der primært er en “coming-of-age”-historie med både gys og drama, så er Boys in the Trees et godt bud på en anderledes (men vigtig) historie.

FAKTA

VOD-premiere: 02-10-2017
Genre: Horror, Thriller, Drama
Instruktør: Nicholas Verso
Medvirkende: Toby Wallace, Gulliver McGrath, Mitzi Ruhlmann, Justin Holborow m.fl.

Resumé
Halloween aften, 1997, går to teenage-skatere hjemad, mens de fortæller hinanden gyserhistorier. Men historier og virkelighed blandes sammen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.