Læsetid ca. 2 min.

:: Anmeldelse ::

Jeg har indtil for kort tid siden haft det svært med film fra østen (altså japanske, kinesiske, koreanske film osv.). Det skyldes sikkert, at jeg ikke var så gammel, da jeg så min første og i en lang periode, sidste japanske film. De var utrolig langtrukne, og skuespillet føltes karikeret, specielt i de sørgelige og dramatiske perioder.

Men pludselig stødte jeg på ‘I Saw the Devil’. En koreansk ultravoldelig hævnfilm – og det var så min øjenåbner. Dernæst ‘Oldboy’ (ikke nær så gribende som ‘I Saw the Devil’ efter min mening, men stadig god), og nu fodres jeg så med ‘Cold Fish’.

Filmen starter lidt langsomt – og dog, for vi bliver ret hurtigt introduceret til alle personerne. Så det er nok nærmere handlingen, som slæber sig langsomt fremad. Og i dette tilfælde er det en rigtig god ting. Man sidder som seer, helt uvidende om, hvad der skal ske. Og når først der begynder at ske noget, virker chok-effekten endnu bedre! Det er med blod og splat i yderst realistisk indpakning, og det er ikke for sarte sjæle.

‘Cold Fish’ lider lidt af det japanske skuespil, som stadigvæk for mit vedkommende virker ret underligt og sjovt (på de forkerte tidspunkter). Men man vender sig hurtigt til det! Det skal ikke sætte en stopper for folk, som tror, de har det med østlige film, som jeg havde det. Det er befriende at se en film, som ikke er fyldt med irriterende klichéer og mainstream-skabeloner. Det er nærmest en helt ny fortællingsstil.

Teknisk er filmen ikke til at sætte en finger på. Billederne har et gråt og trist look, hvilket afspejler den spændende og groteske handling rigtig godt.

Men der er et eller andet, der ikke får mig helt op af stolen. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvad det skyldes, for jeg kan ikke finde nogle fejl og mangler ved filmen. Men jeg vælger at tro på, at det er “overload” af for mange østlige film i træk.

Fakta

(Originaltitel: Tsumetai nettaigyo)

DVD: 18-10-2011
Genre: Horror | Thriller | Drama
Instr.: Shion Sono
Medv.: Mitsuru Fukikoshi, Denden, Hikari Kajiwara, Megumi Kagurazaka, Asuka Kurosawa, Makoto Ashikawa m.fl.
Land: Japan, 2010

Resumé
Syamoto driver en lille fiskebutik sammen med sin kone. Ægteskabet hænger i en tynd tråd og Syamoto’s datter hader ham. En dag møder Syamoto ved et tilfælde en anden fiskehandler, Murata. Han tilbyder at samarbejde, hvilket er svært at sige nej til, da han ejer den smukkeste fiskebutik, Syamoto nogensinde har set! – Men Murata har andre planer. Blodige planer.