Friend Request var (ret overraskende) en meget positiv oplevelse og langt bedre end forventet. Klassisk ungdomsgyser med både jordnære og mere overnaturlige elementer.

Friend Request er en af de film, der har ligget på hylden et par år. Den blev lavet i starten af 2014, så det er ikke bare et par måneder, vi taler om. Den er dermed også fra før hovedrolle-indehaveren Alycia Debnam-Carey blev et kendt ansigt med prominente roller i både The 100 og Fear The Walking Dead.

Det var da også disse roller, der gjorde hende til hovednavnet ved Comic Con Copenhagen i efteråret 2016. Næste Comic Con Copenhagen er i øvrigt til maj 2018, så det er bare om at få billetterne købt nu. Læs eventuelt mere om den første event fra 2016 her.

Tilbage til Friend Request. Jeg må jo erkende, at alene på grund af den meget langsomme udgivelse, var mine forventninger skruet helt ned. Der gik derfor heller ikke lang tid, før jeg bed mærke i, at jeg da egentlig var ret godt underholdt.

Det skal da også lige siges, at filmen faktisk blev udgivet i januar 2016 i et par lande. Den udkom først i Tyskland, hvilket nok kan forklares med, at det er en tysk produktion. Og dét hænger nok især sammen med at instruktør, Simon Verhoeven, er fra Tyskland. Bare rolig, filmen er på engelsk. Den er filmet i Sydafrika, og hovedrolleindehaveren er fra Australien, så vi har virkelig en international produktion her.

En troværdig opbygning

Der bruges indledningsvis en del tid på at præsentere de forskellige karakterer. Eller rettere, der bruges tid på at præsentere Laura (Alycia Debnam-Carey) og hendes nærmeste. Det fungerer faktisk rigtig godt, da man lige lærer deres naturlige dynamik at kende, inden det hele bliver et rent helvede.

Personligt synes jeg, at den hårdeste del er, før de overnaturlige elementer kommer på banen. Men når først der går horror i den, er effekterne altså fuldt på højde med alle andre hardcore gyserfilm.

Friend Request

Jeg synes bare, det hjerteskærende og mest skræmmende er, når man oplever en ulykkelig og ensom pige, der bare søger nogle venner. Altså, dét er den hjerteskærende del. Den skræmmende del kommer, da hun lynhurtigt går igang med en 110% stalker-stil.

Til gengæld er det mere underholdende – med gyserfan-øjnene – når den mere traditionelle gyser-historie går i gang. Så handler det nemlig om at overleve.

Direkte afledt af dette plot, byder Friend Request også på nogle ret interessante dødsscener. Vi er ikke ude i den meget kreative Final Destination eller Death Note stil. Det er nærmere noget dæmonisk og mere overnaturligt, som man umuligt kan kæmpe imod. Ikke lige umiddelbart, i hvert fald.

Spændende cast holder niveauet oppe

Lad os være helt ærlige – plottet i Friend Request kunne sagtens have været en noget plat omgang. Det fungerer dog virkelig godt med dette cast. Deres indbyrdes venskaber virker reelle, og man køber derfor filmens præmisser, fordi karaktererne er naturlige.

Der er både den rebelske pige, der ikke rigtig kan det med forhold samt den buttede dreng, der gerne er lidt af en spasmager. Men – og dette er vigtigt – ingen af dem bliver karikeret på en måde, så man ikke kan forestille sig, at denne gruppe mennesker ville være venner.

Samtidig er det også tydeligt, hvem der oprindeligt var venner, og hvem der er “venners venner”. Og lige præcis dette bliver relevant, når først diverse dødsfald sker.

Friend Request

Den (måske mest) afgørende rolle som den ensomme pige, Marina, spilles af Liesl Ahlers. Det er nok hende, der har den mest udfordrende karakter, da hun meget nemt kan komme til at overspille, så det bliver meget karikeret. Hun bevæger sig lige på kanten, men til en film som Friend Request synes jeg faktisk, hun rammer den helt perfekt.

Havde filmen været et drama, så havde det ikke fungeret, men lige præcis til en gyser med overnaturlige elementer, fungerer hun helt eminent.

Eneste lidt forfejlede karakter er et par betjente, der næsten fungerer som en slags Gøg og Gokke. Selv deres replikker er tåkrummende stereotype, og man har gættet deres punchline allerede, inden de er halvvejs gennem scenen.

Perfekt spilletid til plottet

Filmen er som tidligere nævnt instrueret af tyske Simon Verhoeven. Og nej, der er ingen forbindelse til hollandske Paul Verhoeven, der blandt andet har lavet den originale RoboCop og den prisvindende franske thriller Elle.

Simon Verhoeven har tidligere kun lavet tysksprogede film. Friend Request er dog som sagt en overraskende spændende film, så internationale gyserfilm kan han roligt kaste sig over igen.

Den har i øvrigt en meget spiselig spilletid på lige under halvanden time. Det er ofte et ægte “sweet spot” for gyserfilm af denne art, så allerede dér er han godt med.

Du kan se Friend Request nu. Den er oplagt, hvis du er i humør til en klassisk ungdomsgyser med et moderne twist.

FAKTA

Biografpremiere: 22-09-2017 (USA)
DVD-premiere: 19-09-2016 (UK)
VOD-premiere: 06-11-2017
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Simon Verhoeven
Medvirkende: Alycia Debnam-Carey, William Moseley, Connor Paolo, Brit Morgan m.fl.

PLOT: Den vel­lid­te stu­de­ren­de Lau­ra får en Face­book-ven­ne­an­mod­ning fra en af sko­lens mest en­som­me pi­ger. Af ren med­li­den­hed og venlighed, vælger hun at ac­cep­te­re, men det kommer hun til at fortryde. Pigen viser sig nemlig at gem­me på en dæ­mo­nisk kræft, da hendes følelser bliver såret. Denne kræft skal nu gøre Lau­ra en­som ved at dræ­be alle hen­des ven­ner.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg