GLASKLOKKEN på Netflix er en ny krimiserie fra Sverige (org. titel: Glaskupan). Serien har seks afsnit og bliver ret mørk. Sandsynligvis fordi den er skabt af en af de bedste Nordic Noir-krimiforfattere, der findes: Camilla Läckberg. Læs vores fulde anmeldelse af Glasklokken-serien her!
GLASKLOKKEN er en ny Netflix-krimiserie fra Sverige (org. titel: Glaskupan). Serien er skabt af en af de allerbedste Nordic Noir-krimiforfattere, der findes. Den er dog ikke baseret på en af hendes mange bestseller-bøger, men derimod skabt som en original historie til serien.
Alene dette udgangspunkt gjorde mig helt ærlig meget begejstret. Det er nemlig en forfatter, der selv elsker mørke og skumle historier lige så meget som enhver horror-fan. Faktisk er hun kæmpe fan af gys, så denne serie bliver også ret mørk. Vi så alle seks afsnit til denne anmeldelse.
Læs videre på vores anmeldelse af Glasklokken-serien nedenfor. Find den på Netflix fra den 15. april 2025.
Gentager historien sig selv?
Vi er i en lille landsby i Sverige, hvor Lejla (Léonie Vincent) boede efter en meget traumatisk oplevelse. Hun blev kidnappet og holdt i et slags glasbur, da hun kun var en lille pige. Det lykkedes hende at flygte efter vanvittige ni (9!) måneder i fangeskab.
Hun er tydeligvis traumatiseret, men har dog gjort karriere med udgangspunkt i hendes oplevelse som barn. Hun er blevet kriminolog i USA og arbejder herunder med profilering.
Lejla vender hjem til Sverige, da hendes adoptivmor dør. Hun vil gerne støtte sin adoptivfar og deltage i begravelsen. Og ja, du skal nok få at vide, hvad der skete med hendes biologiske mor, da det er en del af historien.
Da Lejla vender hjem, er det til en lille by, der er fanget mellem tradition og modernisering. Det skaber stigende spændinger blandt borgerne. Ikke mindst da de “traditions”-fokuserede borgere har en tendens til også at være ret racistiske og snæversynede. Kønt er det ikke.
Alligevel bliver alt dette overskygget af noget langt mørkere og mere uhyggeligt; En lille pige bliver kidnappet. Barnet er datter af Lejlas barndomsveninde, så i stedet for at vende tilbage til sit nye hjem i USA, bliver hun for at hjælpe med at arbejde på denne sag.
Det er overflødigt at sige, at mange er hurtige til at spekulere i, om historien måske gentager sig. Kunne denne pige være fanget i en glasklokke, som Lejla var årtier tidligere? Hendes kidnapper blev jo aldrig fanget, og nu er Lejla selv hjemme midlertidigt igen.
Kan det måske endda være et budskab til hende?

Hemmelighederne i en lille by
Mens de leder efter pigen, kommer en masse hemmeligheder ud, som de altid gør i disse krimi-thriller-serier. Når man efterforsker folk og deres alibi, er der en tendens til at opdage, hvad de foretager sig og har været ude for.
Eftersom vi befinder os i en ret lille by, tror alle, at de kender hinanden, men alligevel er der hemmeligheder, som kun meget få kender til.
For Lejla er det hele naturligvis en traumatisk udvikling, og hendes mareridt vender tilbage for fuld kraft. Det fører til mange skræmmende scener, da vi aldrig kan være sikre på, hvad der er ægte, og hvad der er et mareridt.
I den forstand er vi i samme båd som Lejla, som heller ikke ved det.
I rollen som Lejla får vi Léonie Vincent (Faithless), der leverer en imponerende skildring af en traumatiseret ung kvinde, der kæmper tilbage mod dæmonerne fra sin fortid. Som hendes adoptivfar ser vi Johan Hedenberg (Blind Spot), og som lokalpolitibetjent er der Ia Langhammer.
Mange forsvundne piger på skærmen lige nu
Selvom de to historier er meget forskellige, er der to historier, der udkommer om en kidnappet lille pige i samme uge. Den ene er Glasklokken på Netflix, og den anden er The Stolen Girl på Disney+.
Glasklokken udgives først, og hvis du kan lide den, tror jeg, du også vil nyde The Stolen Girl. Denne Netflix-serie er absolut den mørkeste og mest dystre af de to. Det indeholder også mere et mysterium omkring den forsvundne pige, mens vi altid bliver sammen med pigen i den anden serie.
Overordnet er de to serier ret forskellige, men jeg formoder, at du vil nyde dem begge. Af vildt forskellige årsager, men de har begge meget at byde på.
Se Glasklokken-serien på Netflix!
Som allerede nævnt indledningsvis er Glasklokken skabt af den svenske krimiforfatter Camilla Läckberg. Og ja, du bør bestemt også tjekke hendes bøger ud. Der er masser at vælge imellem, så bare gå med det, der lyder mest spændende, og så er der masser mere at komme efter.
Manuskriptforfatterne på afsnittene er Amanda Högberg (I dine hænder) og Axel Stjärne (Top Dog). Tidligere hjalp Amanda Högberg også med at adaptere en bog til en serie med Sensommer (2023).
Jeg elsker, at Camilla Läckberg traf det fornuftige valg at arbejde med folk, der er fortrolige med at skrive til tv-serieformatet. For mig viser dette, at hun ønsker det bedst mulige resultat.
Instruktører på afsnittene i serien er Lisa Farzaneh (Quicksand), der fungerer som konceptuel instruktør, og Henrik Björn (Jordskott). Igen folk med erfaring fra serieformatet. Begge dele, kombineret med en effektiv grundhistorie og skønne skuespillere, resulterer i en solid serie.
Glasklokken-serien er på Netflix fra den 15. april 2025.
FAKTA
Skaber: Camilla Läckberg
Instruktører: Lisa Farzaneh, Henrik Björn
Manuskript: Amanda Högberg, Axel Stjärne
Medvirkende: Léonie Vincent, Johan Hedenberg, Johan Rheborg, Farzad Farzaneh, Ia Langhammer, Cecilia Nilsson, Emil Almén, Emma Broomé, Oscar Töringe, Ville Virtanen
Plot
Da hendes vens datter forsvinder, slutter kriminologen Lejla sig til eftersøgningen – og må konfrontere traumet fra sin egen bortførelse som barn.
- Havoc – Anmeldelse | Netflix (3/6) - 25/04/2025
- YOU: Sæson 5 – Anmeldelse | Netflix - 24/04/2025
- Good American Family – Anmeldelse | Disney+ - 22/04/2025