MEANDER er en sci-fi gyserfilm fra Frankrig med både fransk og engelsk dialog. Sproget betyder dog ikke noget, da dialogen er ret sparsom. Det kan på papiret lyde som en Cube-copycat film, men det er slet ikke tilfældet. Den er dog yderst seværdig. Læs vores Meander-filmanmeldelse her!

MEANDER er en sci-fi gyserfilm fra Frankrig (org. titlen er Meandre), og hvis du ser traileren, vil den nok hurtigt lede tankerne hen til den ret fantastiske Cube fra 1997. Vi er dog på ingen måde ude i hverken en remake, reboot eller regulær kopi af dén film. Det er “kun” lige rammerne og den brutale labyrint, der leder tankerne hen på Cube – og faktisk også lidt den nye Netflix-film Ilt.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Netflix sci-fi myseriet Ilt (Oxygen) her >

Selvom det er en fransk film, så tales der både fransk og engelsk undervejs. Der er dog ikke mange replikker, da dette på alle måder er en film, der er bygget op omkring handling og ikke dialog.

Læs videre på vores Meander-filmanmeldelse herunder.

Gaia Weiss er perfekt til genre-produktioner!

Gaia Weiss spiller den altafgørende hovedrolle som Lisa i Meander. Hun er en kvinde, der reelt har opgivet livet, efter hun har mistet sit barn. En aften, da hun er klar til at afslutte det hele, møder hun en mand, der (formentlig) viser sig at være den seriemorder, der lige nu jagtes i Frankrig. Kort efter hun møder ham, mister hun bevidstheden og vågner i en stålkasse af en art.

Nu er det så, at filmen rigtig starter. Og ja, det smager straks ret meget af Cube – og andre Escape Room-relaterede film, for den sags skyld. Det er så også her, Lisa lynhurtigt indser, at hun slet ikke er færdig med livet og derfor straks går i gang med at lede efter en udvej. Det, der følger (og vi er kun få minutter inde i filmen her), er det mest brutale mareridt, der bare konstant bliver værre!

Gaia Weiss er ganske enkelt perfekt i hovedrollen, og hun har alt det, der skal til for at være den oplagte “final girl” i gyserfilm. Er du fan af Vikings-serien, vil du måske genkende hende som “Porunn” derfra. Hun er dog også med i den franske Netflix zombie- serie La Révolution, der fortæller en noget alternativ version af historiens gang.

DU VIL MÅSKE SYNES OM

Vores sæson 1 anmeldelse af Netflix-zombieserien La Révolution her >

Vi kommer desuden til snart at se endnu mere til Gaia Weiss, da hun er med i gyserfilmene Shepherd og The Bunker Game samt thrilleren Victims. Alle tre film er enten færdigproduceret eller i “post-production”, så de skulle være sikret udgivelse i én eller anden form.

Meander (2020) anmeldelse af gyserfilm

Se Meander på VOD og DVD

Mathieu Turi er både instruktør og manuskriptforfatter på denne nye sci-fi gyserfilm. Meander er kun den anden film for Mathieu Turi som forfatter og instruktør. Hans debut udkom i 2017, og det var Hostile, der også var en sci-fi gyserfilm. Med andre ord er han allerede godt i gang med at arbejde inden for netop denne genrehybrid.

Før hans spillefilmdebut, skrev og instruerede han også to kortfilm, men hans filmkarriere startede faktisk som “assistant director”. Han var eksempelvis “first assistant director” på gyserantologien The ABCs of Death fra 2012 og arbejdede også på Rosemary’s Baby miniserien fra 2014.

Uagtet hvad han har lavet tidligere, så formår Mathieu Turi i dén grad at skabe både intensitet og ren frygt med denne nye sci-fi gyser. Er du til film, der presser på hele vejen igennem og aldrig rigtig giver dig chancen for at slappe af, så er Meander klart et skud værd. Desuden er spilletiden på 90 minutter skønt afstemt til den historie, der fortælles. Endnu et plus!

Meander kan ses i hjemmebiografen fra den 9. juli 2021.

FAKTA

DVD/BD-premiere: 13. juli 2021
VOD-premiere: 9. juli 2021
Genre: Horror, Thriller, Science Fiction
Instruktør: Mathieu Turi
Medvirkende: Gaia Weiss, Peter Franzén, Romane Libert

Plot

Lisa ligger på en øde vej, sørgende over sin datters død. En bil kommer kørende, og med en vis tøven tager hun imod tilbuddet om et lift. Men efter en kraftig opbremsning slår hun hovedet og besvimer, og da hun vågner, befinder hun sig i et mærkeligt netværk af trange metalrør. Det eneste, hun er udstyret med, er et ur, der tæller ned, og som advarer hende om de fælder, som tunnelerne er udstyret med.

Om forfatteren

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.