MULM er en ny dansk psykologisk gyserfilm, der kan ses i de danske biografer. Og ja, du bør se den. Filmen byder nemlig på sublim gyserstemning, og historien vil uden tvivl være relatérbar for mange. Læs vores fulde Mulm anmeldelse her!

MULM er noget så sjældent som en dansk psykologisk gyserfilm, der får biografpremiere i Danmark. Dét sker altid ikke ofte, og lå faktisk heller ikke i kortene for denne film. Heldigvis kom en mindre genre-distributør på banen, og så skete miraklet.

LÆS OGSÅ

Vores nyhed om hvordan Mulm fandt vej til biografen her >

Det er som sagt en psykologisk gyser, og stemningen er ganske enkelt sublim. Selve gyserhistorien er ikke super innovativ, men til gengæld kan man forholde sig til karaktererne og – ikke mindst – føle med og for dem.

Du kan læse videre på vores Mulm anmeldelse nedenfor. Find filmen i biografer i hele Danmark fra den 5. december 2024.

Børn og deres fantasi

Helt grundlæggende arbejder Mulm med to stærke elementer; Psykiske lidelser og børns fantasi. Og okay, så er der også noget oldgammelt og overnaturligt, der spøger, men om det er ægte eller ej, hænger sammen med netop de to førstnævnte elementer.

Vi følger nemlig en lille familie, der består af far Jacob, mor Maja og deres 6-årige søn, Johannes. Da historien begynder, er Maja (Julie Christiansen) netop blevet indlagt på en psykiatrisk afdeling med en voldsom depression.

Det betyder, at Jacob (Jens Sætter-Lassen) nu må være alenefar i noget tid, mens Maja får det bedre. Ret hurtigt er det meget tydeligt, at Jacob har været karrieremand, så det falder ham ikke helt naturligt at have styr på detaljerne. Selvom han dog tydeligvis er en god far.

Lille Johannes (Louis Trinskjær) håndterer mors indlæggelse på sin egen måde. Det indebærer, at han bygger små bygninger eller nærmest en form for alter af sten. Først virker det uskyldigt nok, men det udvikler sig hurtigt.

Heldigvis fungerer Louis Trinskjær og Jens Sætter-Lassen rigtig godt som søn og far. Vi er ikke ligefrem helt ude i en Haley Joel Osment fra Den sjette sans, men Louis Trinskjær er overordnet yderst bevisende og er med til at skabe intens uhygge!

Mulm (2024) – Anmeldelse af dansk gyserfilm

Sublim gyserstemning

Nu er gyserstemning naturligvis højst subjektiv, men for mig rammer gyset bare hårdere, når det føles mere realistisk. Godt nok er vi ude i en dreng, der har usynlige venner, men når det holdes op imod mærkværdige hændelser i et stort hus, så rammer det.

At gå rundt i mørket og fornemme skygger og uvante lyde, der pludselig virker bevidste og nærmest ondsindede, dét rammer mig. Ja ja, alle huse har mærkelige lyde og kan “give sig”, men lys der blinker og skygger i hjørnerne?! Dét kan hurtigt få fantasien til at få frit løb.

I hvert fald min fantasi, og den finder altid hurtigt vej til noget, der minder ret meget om en effektiv gyserfilm.

Det er dog ikke tilfældet for vores hovedperson, der skal passe på sin lille søn, og derfor hele tiden forsøger at bevare roen og være fornuftig. Altså, indtil det hele bliver lidt for ofte og for insisterende.

Se Mulm i de danske biografer

Det er Martin Vrede Nielsen, der har skrevet og instrueret Mulm, og dét formår han at gøre yderst effektivt. Filmen er baseret på en bog af Teddy Vork, som jeg ikke har læst, så jeg kan ikke udtale mig om, hvor tæt filmen følger dette ophav.

Til gengæld må jeg erkende, at Martin Vrede Nielsen skaber en voldsom effektiv gyserstemning med enkle virkemidler. Det er til dels takket være gode skuespilpræstationer, men så sandelig også beslutninger om hvordan lys, skygge, og lyde bruges.

Vi lander på fire flotte splatter for en effektiv og relatérbar psykologisk gyserfilm, der helt sikkert vil blive siddende i mange publikummer efter rulleteksterne. Mere af det, tak!

Mulm har dansk biografpremiere den 5. december 2024.

FAKTA

Biografpremiere: 5. december 2024
Instruktør: Martin Vrede Nielsen
Medvirkende: Jens Sætter-Lassen, Julie Christiansen, Louis Trinskjær

Plot

Jacobs kone Maja er blevet indlagt på psykiatrisk hospital med en svær depression, og Jacob står nu alene med ansvaret for deres lille søn Johannes og presserende deadlines på jobbet. Men han føler sig ikke tryg i familiens nye hus. For når dagslyset forsvinder, synes skyggerne at tage over og få liv. Der kan høres ildevarslende og uforklarlige lyde fra hjemmets kælder, og de mange skræmmende oplevelser får efterhånden Jacob til at betvivle, hvad der er virkeligt, og hvad der er ren fantasi. Det hjælper heller ikke just på den uhyggelige stemning, at sønnen Johannes langsomt er begyndt at ændre personlighed. Og så taler han mere og mere med og om sin nye usynlige ven, med hvem han bygger nogle underlige stendysser inde på sit værelse…

Forfatter

  • ScreamQueen

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg