STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER er sidste del af den nyeste Star Wars trilogi og samtidig en forrygende flot afslutning på hele den episke fortælling. Og ja, der er meget fanservice – noget vi absolut ikke hader herfra! Læs vores fulde The Rise of Skywalker anmeldelse her.
Star Wars: The Rise of Skywalker er slutningen på en æra. Jeg er selv fra 1979 og kender slet ikke til en verden uden Star Wars – eller Stjernekrigen som den hed de første mange år herhjemme.
For mig har denne nye trilogi været et regulært eventyr, hvor Rey har været en fantastisk karakter at spejle sig i. Selv som en voksen kvinde føler man sig hurtigt som en pige, der drømmer om lyssværd og at redde galaksen ved at bruge “the force”. Dog er jeg helt med på, at den nye fortælling ikke er for alle, og der skal nok være mange, der hader denne afslutning.
The Rise of Skywalker er slutningen på en trilogi, men den er også en episk afslutning på hele Star Wars fortællingen. Der er rigtig meget “fanservice”, så forvent at se karakterer og referencer, du måske ikke lige forventede. Herfra afslører vi intet, da det i hvert fald ville være at tjene “the dark side”, og dét passer ikke til os. Selvom vi elsker den dystre horror!
Vores spoilerfrie Star Wars: The Rise of Skywalker anmeldelse fortsætter herunder.
Der er meget, der skal dækkes
Star Wars: The Rise of Skywalker har ret meget historie, der skal dækkes. Og ja, der er også en del gamle kendinge, vi lige skal forbi (samt et par nye, naturligvis). Egentlig kunne Star Wars: The Rise of Skywalker sagtens være delt op over to film, hvis alle historier skulle fortælles optimalt.
Utroligt nok har Disney (der nu ejer Star Wars) ikke valgt at dele fortællingen yderligere op, så det bliver en heftig omgang med The Rise of Skywalker. Jeg føler, det holder, men havde også gerne set mere til mange af sidehistorierne.
Ikke mindst når det gælder hele Rey historien om hendes ophav. For ja, du får svar på hendes baggrund. Noget der nok desværre hurtigt bliver spoilet. Men ikke herfra! I øvrigt er Daisy Ridley igen-igen helt fantastisk som Rey, der på alle måder er den bedste kriger i hele galaksen.
Den næste generations helt
Om Rey karakteren har gjort en forskel for den nye (og eksisterende) generation af Star Wars fans er indiskutabelt. Vi var selv i Disneyland for en måneds tid siden, og der så vi flere små piger klædt ud som Rey. Ja, vi så faktisk også nogle små drenge, der stod og sagde, de ville være Rey. Og nogle, der var iført hendes dragt. Det er immervæk noget nyt i Star Wars regi.
Selvom Prinsesse Leia var virkelig sej, så blev hendes ungdoms eftermæle primært en frikadelle-frisure og en guld-bikini. For Rey er det at kæmpe med lyssværd og være den, der går forrest for at redde folk. Samtidig er hun også den, der virkelig skal kæmpe med det mørke, der trækker i hende, hvilket også er noget nyt.
Ikke i Star Wars, hvor dét jo reelt har været det primære i alle film. Men for en kvindelig hovedkarakter i dette filmunivers, er det noget nyt. Det er forskellen på at være en pyntegenstand, en sjov eller klog bi-karakter og så at være selve drivkraften!
Farvel til Leia og Carrie Fisher
Vi kommer ikke uden om, at denne film også er et farvel til Leia. Carrie Fisher døde tragisk, mens trilogien var ved at blive lavet. Bevares, man kan – som flere scener i de to seneste film viser – godt arbejde videre med det, man har. The Rise of Skywalker er et sobert og smukt farvel til både karakteren og skuespilleren.
Og ja, det er en vigtig del af Star Wars: The Rise of Skywalker, at tage afsked med Carrie Fisher som Leia. Først var hun prinsesse, nu er hun general, og Carrie Fisher skulle uden tvivl have haft en større rolle i denne trilogi.
Overordnet fungerer hele Leia-historien dog utroligt flot og gnidningsløst. Især fordi der ikke bliver kørt rovdrift på at malke det materiale, de havde. Der er dog få scener i The Rise of Skywalker hvor man kan se, at der har været lidt ekstra CGI magi inde over.
Der er nok meget, der havde været anderledes i Star Wars: The Rise of Skywalker, hvis Carrie Fisher havde været i live til at indspille det. Når du ser filmen, vil du nok også forestille dig, at der er scener, hvor hun skulle have været med i stedet for andre karakterer. Igen, ingen spoilers, men vi ved jo alle, at det bogstavelig talt har ændret hele Star Wars historiens gang.
The Rise of Skywalker skal ses i biografen
Star Wars: The Rise of Skywalker er en virkelig flot film, så selv om historien føles lidt forjaget og forhastet til tider, er det et visuelt mesterværk. Den skal naturligvis ses i biografen og gerne på det største lærred, du kan finde. Vi er ude blandt stjernerne, så det hjælper, hvis man rent faktisk er i det dybe biografmørke, når den skal ses.
Der kommer også til at være ting, du nok vil både hade og elske ved slutningen. Sådan havde jeg det selv. Men selve fanservice elementerne har jeg absolut ikke noget problem med. Dette er en afslutning og en afsked med et univers, der har været en del af mange menneskers liv i flere årtier. Så må man sgu godt smøre lidt tykt på.
Vil du hellere hade det og sige “bah humbug” til hele baduljen, får du også rig mulighed for det. Basalt set handler det meget om indstilling. Vælger du “the dark side”, får du nok ikke en fest med denne film. Er der derimod mere jedi i dig, så bare overgiv dig til den episke afslutning. Der bør også rulle en tåre eller to, hvis du virkelig giver dig hen til historien.
Star Wars: The Rise of Skywalker har verdenspremiere den 18. december 2019.
Rigtig god fornøjelse og May the force be with you!
FAKTA
Biografpremiere: 18. december 2019
Instruktør: J.J. Abrams
Medvirkende: Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Lupita Nyong’o, Keri Russell, Joonas Suotamo, Kelly Marie Tran og Billy Dee Williams
Plot
Lucasfilm og instruktør J.J. Abrams går atter sammen om at føre publikum ud på en episk rejse til en fjern, fjern galakse med Star Wars: The Rise of Skywalker, den storslåede afslutning på den skelsættende Skywalker-saga, hvor nye legender vil blive født, og frihedskampens endelig slag står for døren.