TAVSHEDEN på Netflix er en ny krimi-, thriller- og mysterieserie fra Spanien (engelsk titel: Muted). Hvis du er fan af Elite (også på Netflix), kender du et par af skuespillerne i serien. Find den på Netflix fra den 19. maj 2023. Læs hele vores anmeldelse af Tavsheden-serien her!

TAVSHEDEN er en ny Netflix-serie fra Spanien (org. titel: El silencio). Jeg har en tendens til virkelig at nyde spanske produktioner, så jeg så frem til denne. Desuden er det en krimi med både mystik og thrillerelementer, så på papiret var det hele egentlig et godt udgangspunkt.

Desværre er jeg lidt forvirret over selve præmissen for plottet. Eller rettere, jeg køber det simpelthen ikke. Præmissen føles både mangelfuld og forceret, hvilket ikke er det bedste udgangspunkt. For at sige det mildt. Men nogle hede scener og en mut fyr som hovedperson er sikkert nok til at tiltrække rigeligt med seere.

Læs vores spoilerfrie anmeldelse af Tavsheden-serie nedenfor. Du finder miniserien på Netflix fra den 19. maj 2023, hvor den hedder Muted, hvis du har engelsk kontoindstilling.

En gåde pakket ind i et mysterie

Selvom dette er en krimi-thriller, er hele plottet for det meste drevet af et mysterie, der i store træk holdes skjult for os som seere.

Efter den brutale åbningsscene med et dobbeltmord (og dén er til gengæld effektiv!) kommer der et tidsspring. Det er nu seks år senere, og Sergio Ciscar bliver løsladt fra fængslet. Han er på prøveløsladelse efter at have afsonet det meste af den straf, han fik for at dræbe sine forældre.

I det officielle plot hedder det sig, at Sergio ikke har “sagt et ord eller har samarbejdet med retssystemet”. Men som du hurtigt vil opdage, er hele “tavshed”-elementen i historien voldsomt overdrevet. En anden plotbeskrivelse siger “Sergio har ikke ytret et ord, siden han myrdede sine forældre”.

Ikke ligefrem korrekt!

Selvfølgelig taler han ikke med politiet eller anklagemyndigheden. Det er en ret oplagt forsvarsmekaniske, når han endda ikke er myndig endnu. Bortset fra det, så taler Sergio til stort set alle. Så for mig er det første mysterie, hvordan historien beskrives som noget, den tydeligvis ikke er.

Bare en irriterende detalje, men det er jo både titlen og omdrejningspunktet, selvom det på ingen måde holder.

Hvem skulle betale for det setup?!

Så kommer vi til hovedhistorien, som involverer en psykiater med et kæmpe setup. Noget, der involverer folk, der praktisk talt stalker Sergio døgnet rundt, mens han er på prøveløsladelse. De har også installeret kameraer overalt i hans hjem og på hans arbejdsplads. Et ret imponerende og omfattende projekt, der må koste en formue.

Begrundelsen er angiveligt at finde frem til motivationen for forbrydelsen, så det hele giver mening.

Men altså, Sergio har fået en dom og er på prøveløsladelse nu, så det virker ret overdrevet. Hvem i alverden skulle betale for det her?

Man skulle tro, at der er en bedre måde at gøre det på. Ana Dussel er den unge psykiater, der desperat søger at opklare dette mysterie. Hun har tydeligvis mere end en normal interesse i dette. Du kan prøve at gætte hvorfor, og der er en god chance for, at du når dertil – eller tæt på.

Hendes hold er også officielt ansvarlig for at bestemme hans potentielle fare. At se ham som et dyr i en zoologisk have – ude af et bur, men stadig ikke fri. Faktisk er dette en spændende idé, men jeg kan bare ikke købe, at nogen form for budget ville blive brugt til dette projekt.

Tavsheden – Anmeldelse | Netflix-serie | Muted

De medvirkende i Tavsheden på Netflix

Hvis du er fan af den populære Netflix-serie Elite, vil du genkende et par af skuespillerne i serien. Først bliver hovedpersonen, Sergio, portrætteret af Arón Piper. I Élite spillede Arón Piper karakteren Ander Muñoz.

Jeg kan ikke rigtig sige så meget om Arón Pipers præstation i Tavsheden af den simple årsag, at jeg synes, hans karakter er alt for stereotyp. Han er til tider arrig og grusom, mut og humørsyg, med en voldsom tilbøjelighed til vredesudbrud.

Alligevel er han uimodståelig for visse kvinder. Jeg forstår det ganske enkelt ikke. Men okay, jeg er sikker på, at Arón Piper leverer præcis, hvad rollen kræver.

Det er bare fuldstændig tabt på mig – ligesom det var i The Mess You Leave Behind. Jeg håber for hans fremtidige karriere, at han snart vil gå videre til at spille karakterer, der adskiller sig fra denne kliché.

ØNSKER DU MERE MED ARÓN PIPER?

Læs vores engelske anmeldelse af serien The Mess You Leave Behind på Netflix >

Andre nøglepersoner i Tavsheden er portrætteret af Almudena Amor (La abuela), Cristina Kovani og Aria Bedmar (Acacias 38). Og endnu en skuespiller fra Elite får du med Manu Ríos i en nøglerolle.

Se Tavsheden / Muted miniserien på Netflix!

Aitor Gabilondo er skaberen af denne nye Netflix-miniserie. Tidligere har Aitor Gabilondo skabt HBO-miniserien Patria (2020) og Netflix-serien Unauthorized Living (2018-2020). Han er også en af instruktørerne på serien sammen med Gabe Ibáñez og Esteban Crespo.

Jeg synes, at Tavsheden havde en del kørende for sig på papiret. Og havde det rent faktisk været fokuseret på det officielle plot – med en hovedperson, der nægter at tale – så kunne det have været interessant. Som den er her, føler jeg, at alt for mange elementer i historien bliver forceret.

En sidste anke: Jeg forstår ikke, hvordan karakteren Sergio hører hjemme i noget “ungdomsfængsel” i nutiden. Han har været i ungdomsfængsel i lidt over seks år og hører stadig til der? Skal vi tro, at Arón Piper (født i 1997) portrætterer en kun 11 år gammel knægt i flashbacks?! Undskyld, men dét holder ikke for mig.

Og ja, det kan virke som en mindre ting, men hans alder og strafudmåling hænger meget sammen, så det er nøglen til historien. Derfor generer det mig.

Åbningssekvensen for Netflix-miniserien er dog fantastisk effektiv.

TAVSHEDEN miniserien (med den engelske titel Muted) er på Netflix fra den 19. maj 2023.

FAKTA

Skaber: Aitor Gabilondo
Instruktører: Aitor Gabilondo, Gabe Ibáñez, Esteban Crespo
Manuskript: Aitor Gabilondo
Medvirkende: Arón Piper, Manu Ríos, Almudena Amor, Aitor Luna, Ramiro Blas, Cristina Kovani, Aria Bedmar, Mikel Losada

Plot

Sergio har ikke ytret et ord, siden han myrdede sine forældre for seks år siden. Nu forsøger en psykiater at finde frem til sandheden gennem en indviklet efterforskning.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.