THE DECLINE er en ny Netflix-thriller (Inden Faldet er den danske titel). Vi er ude i en solid overlevelsesfilm, der udspiller sig i Canada. Selvom naturen kan være barsk i det canadiske, så vi ved jo allesammen, at mennesker er den sande trussel. Læs vores The Decline anmeldelse her!

THE DECLINE er en ny Netflix-thriller, der på dansk har fået titlen Inden Faldet. Af uransagelige årsager skal titler tilsyneladende bare oversættes, når de kommer på Netflix.

Uanset titlen er vi dog ude i en solid overlevelsesfilm, der udspiller sig i Canada. Naturen kan være virkelig barsk i det canadiske vildnis. Det er dog ikke her, den egentlige trussel skal findes. Enhver, der har set en zombie-film – eller andet med et post-apokalyptisk plot – ved jo, at mennesker er den største trussel.

Læs mere i resten af vores The Decline anmeldelse herunder.

Underligt passende her midt i Coronakrisen

Selvom The Decline ikke handler om en pandemi, så handler historien om mennesker, der altid er klar på, at en katastrofe kan ramme. Der er nok også mange danske “survivalists”, der rent faktisk var klar på noget i stil med Covid-19 pandemien. Det er dem, der allerede havde et lager med mad og vand til at kunne klare sig flere uger (eller måske endda måneder).

Det er nok derfor, det føles underligt passende at se The Decline på Netflix lige nu. Her i den virkelige verden er vi nemlig midt i et af de scenarier, som overlevelses-eksperterne i The Decline frygter. Ja, virkeligheden skal bare altid lige overgå fantasi fra film.

Bevares, vi er ikke i en situation, hvor vi skal skynde os ude i skoven og gemme os. Tværtimod er der fokus på samfundssind og samarbejde herhjemme. Ikke mindst vi både kan komme igennem Coronakrisen og komme godt tilbage bagefter. Dét er der ikke nogen i The Decline, der overvejer som en reel mulighed. I deres univers er det kun de få “survivalists”, der kan klare den!

På den anden side er karaktererne i denne film i hvert fald heller ikke dem, der ville angribe Netto en sen aften og tømme den for toiletpapir. Point til dem i den henseende.

Inden faldet – The Decline – Netflix anmeldelse

Doomsday Preppers danner fælles front

The Decline handler ganske enkelt om en gruppe af disse “survivalists” (eller “overlevelses-eksperter”, om man vil), der er på workshop hos en ekspert. Han bor (naturligvis!) uden i det canadiske vildnis, så der er god afstand til alle de mennesker, han forventer bliver psykopater, når samfundet går under.

Det hele føles lidt som Doomsday Preppers (National Geographic Channel reality-serien), der danner fælles front!

Og ja, det er særdeles fascinerende at se på som publikum. Især i de sidste to tredjedele af filmen, hvor det hele går ret meget galt.

Den første tredjedel af Netflix-thrilleren bruges på at introducere de forskellige karakterer. Og også på at vise, hvordan de har det med hinanden. Her skal det siges, at de generelt virker som yderste fornuftige mennesker. De vil bare gerne være klar på enhver katastrofe, så de kan overleve og beskytte både dem selv og deres kære. Det er der absolut intet underligt i.

De vil bare gerne overleve, og de taler kun om “når”, det sker, og ikke “om” samfundet måske går under en dag.

Efter cirka en tredjedel af spilletiden sker der dog noget dramatisk. Jeg skal selvfølgelig ikke afsløre hvad, der sker, men jeg vil dog sige, at det er ekstremt veleksekveret. Som lyn fra en klar himmel. Herefter bliver alle karaktererne tvunget til at tage nogle meget livsændrende valg. Uanset hvad de vælger at gøre, vil der være konsekvenser.

Inden faldet – The Decline – Netflix anmeldelse

Se The Decline (Inden Faldet) på Netflix nu!

The Decline er instrueret af Patrice Laliberté, der også er medforfatter på manuskriptet sammen med Charles Dionne og Nicolas Krief. Dette er første spillefilm for Patrice Laliberté, og det er virkelig en solid debut. Han har dog også tidligere lavet både en række kortfilm samt tv-serien GAME(R) fra 2017.

De andre to manuskriptforfattere, Charles Dionne og Nicolas Krief, har begge relativt korte cv’er på IMDb. Det betyder dog bare, at de nu er ved at komme godt i gang.

Jeg skal også lige huske at nævne, at en af de sejeste karakterer i denne film er en kvinde, der tidligere har været i militæret. Hun spilles af Marie-Evelyne Lessard, og jeg siger bare, at hendes karakter i The Decline må meget gerne komme på mit hold, når zombierne kommer!

The Decline er på alle måder en velfungerende film, der også har en sprød spilletid på 83 minuter. Her er ingen “slow burn” fortælling (vi skal bare lige i gang ved, at karaktererne præsenteres), og historien udvikler sig på ret fantastiske og meget realistiske måder. Du vil nok få nogle overraskelser (og endda chok) undervejs, men vi er ikke ude i klassiske jumpscares.

Plottet udvikler sig bare meget organisk på nogle vilde måder. Du bør ikke gå glip af denne Netflix-thriller, der altså hedder enten The Decline eller Inden Faldet, når du skal søge den frem.

The Decline / Inden Faldet er ude på Netflix fra den 27. marts 2020.

FAKTA

Instruktør: Patrice Laliberte
Medvirkende: Marc Beaupré, Réal Bossé, Marilyn Castonguay, Guillaume Cyr, Isabelle Giroux, Isabelle Giroux, Guillaume Laurin, Marie-Evelyne Lessard, Juliette Maxyme Proulx, Marc Beaupre

Plot

En ulykke i en øde træningslejr efterlader en gruppe preppere i en bitter strid og fanget i en brutal kamp med livet som indsats.