THE WATCHERS er en gyserfilm fra 2024 med et overnaturligt fantasy-plot baseret på irsk folkesagn, og så er det Ishana Night Shyamalans spillefilmsdebut. Første halvdel er dog meget bedre end sidste. Læs vores fulde anmeldelse af The Watchers-filmen her!

THE WATCHERS er en overnaturlig gyserfilm baseret på folkesagn. Der er et stort mysterie i hjertet af historien, og jeg kan ikke påstå, at jeg synes, det nogensinde blev forklaret til ende. Eller rettere, vi får de mest basale svar, men man står stadig tilbage med en række ekstra spørgsmål.

Måske er en del af årsagen, den meget stærke første halvdel, som så efterfølges af en svagere anden halvdel. Den store svaghed kommer især fra nogle forudsigelige plottwist og en masse svar, der bare fører til nye spørgsmål. Disse spørgsmål besvares aldrig fuldt ud.

Læs videre på vores The Watchers (2024) filmanmeldelse nedenfor. Du kan se den i biograferne nu.

Perfekt til fans af folkesagns-gys

I The Watchers (2024) følger vi den 28-årige kunstner, Mina (Dakota Fanning). Hun arbejder i en dyrehandel i Irland, men hendes liv kører bare på autopilet, og hun virker fortabt. For at sige det mildt.

Hun er tydeligvis en begavet kunstner og tegner konstant i sin bog, men der ser ikke ud til at komme mere ud af det.

En dag, mens hun transporterer en papegøje til en nærliggende zoologisk have, ender hun i en kæmpe uberørt skov i det vestlige Irland. Der bliver hun fanget i en Twilight Zone-agtig situation.

Hendes bil går pludselig i stå, da alt elektronisk og mekanisk holder op med at fungere. Hun begynder at gå for at finde hjælp, men da hun ser sig tilbage, er hendes bil allerede væk, og hun er straks faret vild i skoven.

Så langt, så godt, og det er godt. For fans af gyserfilm baseret på folkesagn er det præcis, hvad du ønsker; En uhyggelig ramme, hvor alt ser naturligt ud, men noget overnaturligt tydeligvis er på spil.

The Watchers (2024) – Anmeldelse | Shyamalan Gyserfilm

I sikkerhed eller i en fælde?

Inden mørket falder på – vi taler lige før, solen går ned – finder Mina ly. Hun ser en kvinde (Olwen Fouéré) løbe gennem skoven og følger efter hende. Da hun kommer indenfor i en bunker, bliver hun fanget sammen med tre fremmede.

Hver nat, når solen går ned, bliver de overvåget og studeret af mystiske skabninger. Hver aften skal de stille sig op på en række og lade sig “kigge på” af noget, de ikke kan se. Derfor kaldes dem udenfor for “The Watchers”, som jo er filmens titel.

Om dagen kan de fire mennesker strejfe rundt i skoven, hvor “Point of no return”-skilte er opstillet og nummereret i hele skoven. Hvis du går forbi dem, når du ikke tilbage til bunkeren, før natten falder på. Men hvis du ikke går videre, slipper du jo heller aldrig ud af skoven.

Det ender altså med, at bunkeren både er et sikkert sted og en fælde. Hvad gør man nu? Og hvad er de skabninger, der ser på dem?! Det er det, du skal se The Watchers for at finde ud af. Altså medmindre du har læst bogen af ​​A.M. Shine, som denne film er baseret på, selvfølgelig.

Sammen med ​​Dakota Fanning (Ripley) og Olwen Fouéré (Texas Chainsaw Massacre anno 2022) ser vi også Oliver Finnegan (Creeped Out), John Lynch (The Head) samt Georgina Campbell, der er blevet en ren gyser-darling de seneste par år.

Georgina Campbell spillede hovedrollen i Barbarian (2022) efterfulgt af Bird Box: Barcelona (2023), Lovely, Dark, and Deep (2023), og derefter T.1.M. (2023).

Se The Watchers i biograferne nu!

Dette er Ishana Night Shyamalans spillefilmdebut som forfatter og instruktør. Som navnet afslører, er hun datter af M. Night Shyamalan (som også producerer filmen), så “Shyamalan-twistet” ligger i familiens blod og føles næsten også givet for hendes spillefilmsdebut.

Selvom jeg bestemt er fan af hendes far (for det meste), var jeg mest spændt for denne spillefilm på grund af Servant. Ishana Shyamalan skrev og instruerede flere afsnit af den fantastiske serie. Hun skrev 10 afsnit og instruerede seks, så det var ikke bare en engangsforestilling.

Når jeg siger, at jeg virkelig var glad for den første akt af The Watcher, overdriver jeg ikke. Jeg elskede de uhyggelige omgivelser og ikke at vide, hvad der foregik helt præcis. Især fordi man samtidig bliver tvunget til at erkende, at situationen er farlig og kan være fatal.

Problemerne i filmen opstår, når spørgsmålene besvares, og du står tilbage med (i bedste fald) nogle ubesvarede spørgsmål eller (i værste fald) nogle ret store plothuller.

Som gyserfilm fungerer The Watchers som en dyster historie baseret på folkesagn, men som helhed kunne den have været bedre.

The Watchers (2024) havde biografpremiere den 6. juni 2024.

FAKTA

Biografpremiere: 6. juni 2024
Instruktør: Ishana Shyamalan
Manuskript: Ishana Shyamalan
Medvirkende: Dakota Fanning, Georgina Campbell, Olwen Fouéré, Oliver Finnegan, Hannah Howland

Plot

The Watchers følger Mina, en 28-årig kunstner, der pludselig er faret vild i et ukendt skovområde i det vestlige Irland. Da Mina finder ly, bliver hun uvidende fanget sammen med tre fremmede, som overvåges og forfølges af mystiske skabninger hver nat.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg