A QUIET PLACE: DAY ONE afslører oprindelsen for den verden, vi har oplevet gennem to film, hvor stilhed er altafgørende. Hvad ledte op til den tid, hvor aliens kom til jorden og overtog magten? Dét skal vi se i nyeste film fra det succesfulde gyserfranchise. Læs mere her, og glæd dig til filmen får premiere! (Advertorial)

A QUIET PLACE: DAY ONE er nyeste skud på stammen i det succesfulde franchise, hvor gys og sci-fi går op i en højere enhed. Der er nye skuespillere og en ny spændende instruktør, mens John Krasinki stadig står bag historien.

Det er på alle måder noget, vi har glædet os til, da to film slet ikke er nok. Det er tre faktisk heller ikke!

Med historien i A Quiet Place: Day One får vi endelig et nærmere kendskab til verdenen, før aliens kom til jorden. Du husker sikkert, at den første film fra 2018 havde en historie, der udspillede sig, efter monstrene havde overtaget jorden.

De mennesker, der endnu ikke var kommet i kløerne på de blodtørstige aliens, måtte gemme sig for at overleve. Eller rettere, de skulle ikke være nervøse for at blive set, men derimod hørtA Quiet Place har altid haft stilhed som omdrejningspunkt. At være helt stille har været alfa og omega for overlevelse, da disse monstre jager via lyd.

Jeg var selv ved at omkomme, da jeg så den første film til en forpremiere i en fyldt biografsal. Sateme om ikke der var udleveret chipsposer og halvliters sodavand, som ingen af os turde åbne alligevel.

A QUIET PLACE: DAY ONE afslører oprindelsen

Hvad kom forud for vores apokalyptiske undergang?

I 2020 kom så A Quiet Place 2, hvor filmen indledes med det voldsomt intense øjeblik, da aliens angriber jorden. Det er en af de vildeste (og bedste) åbningsscener, hvor man igen knap nok kan trække vejret. Ikke fordi man skal være stille, men fordi alle sanser blev angrebet, da man så menneskets manglende modstandskraft.

Men hvad skete der før dén voldsomme oplevelse? Hvad gik forud for den skelsættende begivenhed, hvor vi mistede herredømmet og blev reduceret til kryb fremfor ledere? Dét skal vi opleve i A Quiet Place: Day One.

Da disse monstre kom til jorden og nærmest omgående fik overtaget, må de have haft en plan. Samtidig har vi mennesker været magtesløse, hvilket bestemt ikke ligner os. Det er derfor, denne nye vinkel er så fascinerende.

Hvordan kunne vi så let miste vores hjem til nogle udenjordiske væsener, der ikke engang kan se os?

A Quiet Place som gyserfranchise

I sagens natur er A Quiet Place-filmfranchiset naturligvis både horror og science-fiction. Præcis som andre af de mest populære filmfranchises i hybridgenren. Her er både Alien og Predator to af de mest oplagte at nævne. Det der er så fantastisk ved lige netop A Quiet Place er dog, at den formår at være helt sin egen.

Det er tilgangen med en karakterdrevet historie og det faktum, at vi ikke bare skal have rumvæsner ned med nakken. Nej, vi har allerede tabt, og i stedet følger vi de mennesker, der har overlevet. Nogle af dem vil gerne kæmpe imod og få overtaget tilbage til menneskene, mens andre bare vil overleve.

De orker ganske enkelt ikke andet eller mere end det!

Nye og velkendte i A Quiet Place: Day One

Nye og velkendte i A Quiet Place: Day One

Med denne tredje film i franchiset rykker vi som sagt et skridt længere bagud rent kronologisk. Titlen afslører det sådan set helt klart. Det er første dag, eller dag ét [day one], der skal fokuseres på. Herunder hvad der leder op til første dag, i hvad der nærmest omgående bliver vores postapokalyptiske verden.

For A Quiet Place: Day One betyder det også, at vi skal møde en række nye karakterer. Det betyder i sagens natur også, at vi får nogle nye spændende skuespillere ind i gyserfranchisen.

Mest prominent er helt sikkert den Oscar-nominerede Lupita Amondi Nyong’o. Hun har aldrig været bange for at vælge film med dystre historier og “horror” som genre. Bare tænk på Jorden Peeles Us, hvor hendes ansigt fylder nærmest hele plakaten.

Det er dog ikke kun Lupita Amondi Nyong’o, du kan glæde dig til at møde. Også Joseph Quinn fra Stranger Things er med i A Quiet Place: Day One. Han vandt hjerter over hele verden med sin charmerende karakter i sæson 4 af Stranger Things.

Joseph Quinn medvirkede dog også, flere år tidligere, i zombiefilmen Overlord (2018) med Pilou Asbæk.

Af andre nye skuespillere kan du også glæde dig til Alex Wolff og Denis O’Hare. Mens Alex Wolff især er kendt for den fantastiske Hereditary og Oscarvinderen Oppenheimer, vil mange gyserfans nok genkende Denis O’Hare fra vampyrserien True Blood og American Horror Story-gyserantologiserien.

Af velkendte ansigter fra A Quiet Place-universet kan vi se frem til Djimon Hounsou. Vi så ham første gang i A Quiet Place II som “Man on the Island”, og det er naturligvis samme rolle, han skal spille her i tredje film. Dog før han “bare” blev denne mand på øen.

Instruktøren af Pig står i spidsen

Også bag kameraet finder vi en ny spændende instruktør. Det er nemlig Michael Sarnoski, der står for instruktionen, og han instruerede senest Pig (2021) med Nicolas Cage i hovedrollen. Faktisk var det med Pig, Michael Sarnoski fik sin spillefilmsdebut, så vi er stadig ved at lære ham at kende.

Personligt var jeg meget begejstret for Pig, så jeg glæder mig til at se, hvad han kan gøre med A Quiet Place-universet. Springet fra Pig og hertil virker da heller ikke så skørt, da begge er karakterdrevne og viser skyggesiden af mennesket.

Se selv traileren herunder, hvor vi helt klart bliver i det velkendte univers. Den viser tydeligt, at vi har noget at se frem til med Michael Sarnoskis første film i gyserfranchisen.

A QUIET PLACE: DAY ONE får premiere i de danske biografer den 27. juni 2024. 

Advertisement

Forfatter

  • Nadja "HorrorDiva" Houmøller

    Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.

    Vis alle indlæg