Den sande historie bag Netflix-serien Gennembruddet er ikke langt fra det, der vises i serien. Vi har kigget på gamle artikler om sagen, så du kan få et hurtigt overblik her. Dyk ned i den svenske true crime-sag, der for altid ændrede opklaringsarbejde med DNA-teknologi, og nu er blevet til en svensk serie på Netflix.

Den sande historie bag Netflix-serien Gennembruddet er intet mindre end en svensk true crime-sensation. Faktisk er det et stykke europæisk opklaringshistorie, da DNA blev brugt på en ny måde til netop denne sag.

Netflix-serien Gennembruddet, der netop er udkommet i januar 2025, er direkte baseret på en virkelig svensk mordsag. Eller rettere, serien er baseret på et af Sveriges mest mystiske dobbeltmord.

I serien er fokus på opklaringen, der desværre tog uhyggeligt lang tid. Nøglen blev en kombination af moderne DNA-teknologi og traditionel slægtsforskning, der tilsammen førte til opklaringen af en 16 år gammel mordsag.

Mordene der rystede Sverige

Den 19. oktober 2004 blev den lille svenske by Linköping ramt af en tragedie, da den otteårige Mohamed Ammouri og den 56-årige Anna-Lena Svensson brutalt blev dræbt med en butterflykniv.

Drabet skabte chokbølger, men trods massiv politiindsats forblev morderen ukendt i 16 år.

Godt nok havde politiet morderens DNA, men det hjælper ikke meget, når ikke man har noget match i databaserne. Og uden noget oplagt motiv, der kunne tilskrives dobbeltmordene, havde politiet vitterligt intet reelt at arbejde videre med.

Efterforskningen omfattede ellers ikke mindre end 7.000 afhøringer, 13.000 tip og 5.000 DNA-tests – desværre alt sammen uden resultat. Først i 2020 kom gennembruddet, da svensk politi indledte et samarbejde med slægtsforskeren Peter Sjölund.

Gennembruddet: Slægtsforskning og DNA-sporing

Peter Sjölund anvendte avanceret DNA-søgning i internationale databaser og kombinerede dette med traditionelle metoder som kirkebøger og dødsannoncer. Med hjælp fra svensk politis supercomputere sporede han DNA-tråde tilbage til slægtsnetværk fra 1700- og 1800-tallet.

SE DEN VIRKELIGE SLÆGTSFORSKER

Netflix-seriens slægtsforsker er baseret på Peter Sjölund – se hans hjemmeside her >

Dette resulterede i sidste ende i identifikationen af to brødre, hvoraf den ene, Daniel Nyqvist, blev udpeget som morderen. DNA-sporingens resultat blev bekræftet, da man sammenlignede DNA fra et hår i morderens hue direkte med DNA fra Daniel Nyquist.

Daniel Nyqvist blev anholdt den 9. juni 2020 og tilstod hurtigt mordene.

Efter 16 år uden egentlige fremskridt stod politiet nu med både fysiske DNA beviser og en tilståelse. Det stod hurtigt klart, at denne dobbeltmorder var en enspænder, der havde levet isoleret og ubemærket i Linköping, siden han begik de to mord en oktober morgen i 2004.

Den sande historie bag Netflix-serien GENNEMBRUDDET

Fra Golden State Killer til Linköping dobbeltmord

Sagen om Daniel Nyqvist er et eksempel på, hvordan moderne teknologi kan bryde selv de mest fastlåste mysterier. Der var vitterligt ingen beviser, der kunne hjælpe politiet. DNA hjælper ikke meget, når man ikke har noget at sammenligne det med.

Samme situation stod efterforskere i USA med, hvor Golden State Killer blev fanget via samme metoder bare to år tidligere i 2018. I Netflix-serien ser det ud til, at Golden State Killer fanges, og så går der kun et øjeblik, før det svenske politi også finder frem til Daniel Nyqvist.

I virkeligheden var der to år mellem de to anholdelser. Joseph James DeAngelo Jr. blev via DNA identificeret som Golden State Killer seriemorderen og anholdt den 24. april 2018, mens Daniel Nyqvist altså blev anholdt den 9. juni 2020.

Netflix-serien Gennembruddet skildrer ikke kun den umulige dobbeltmordgåde, men viser også den vedholdenhed, der 16 år senere førte til, at morderen blev anholdt.

Svensk true crime-serie du ikke må gå glip af

Hvis du er til fascinerende true crime-serier, er Gennembruddet et must-see. Med dens intense fortælling om teknologiske fremskridt via DNA kombineret med slægtsforskning viser serien, at selv de mørkeste hemmeligheder kan afsløres.

Når du ser Netflix-serien, vil du opdage, at navnene er ændret, og detaljer er ændret. Det er dog reelt ikke så frygtelig meget, der er ændret, når det gælder selve sagen. Inklusiv morderens forklaring om, at han måtte dræbe for at få ro i sindet.

Detaljen med at Mohamed Ammouris forældre fik en datter, efter hans død, og opkaldte pigen efter Anna-Lena, der forsøgte at redde Mohamed, er også sand. Ligesom 8-årige Mohamed normalt altid fulgtes med sin 13-årige storesøster.

19. oktober 2004 var første gang, han gik turen til skole alene, men hvor han som bekendt aldrig nåede frem.

Så selvom Gennembruddet-serien på Netflix passende beskrives som fiktiv – fordi vi følger karakterer i deres liv, der går ud over sagens fakta – er den altså baseret (meget direkte endda) på true crime-sagen om Linköping dobbeltmordene.

Daniel Nyqvist dømt til forvaring for dobbeltmordene

Daniel Nyqvist blev 1. oktober 2020 dømt til forvaring for at have myrdet Mohamed Ammouri og Anna-Lena Svensson den 19. oktober 2004.

Alene hans egne forklaringer om, at han følte sig nødsaget til at slå to mennesker ihjel for at få ro, pegede i retning af, at han potentielt var psykisk syg. Både forsvarer og anklager var enige om, at Daniel Nyqvist skulle sendes i psykiatrisk forvaring.

VIL DU VIDE MERE?

Læs mere om retssagen og se gerningsmanden her >

De var derimod ikke enige om, hvorvidt det var drab eller mord. Forsvaren mente, at Daniel Nyqvist skulle dømmes for drab grundet den nærmest psykotiske tilstand, mens anklageren gik efter mord.

Daniel Nyqvist blev dømt for mord.

Desuden blev han dømt til at skulle betale erstatning til den kun 8-årige Mohamed Ammouris familie. Et beløb på i alt 350.000 svenske kroner, hvilket anklageren anså som værende for lavt.

Du kan se Netflix’ skildring af efterforskningen i miniserien Gennembruddet, der havde premiere den 7. januar 2025. Læs også vores anmeldelse af serien her >

Forfatter

  • HorrorDiva

    Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.

    Vis alle indlæg