Gysere med alternative temaer

Sponsoreret indlæg. En ung kvinde ene og alene i et stort tomt hus. En herskabsvilla, der har været hjemsøgt gennem adskillige år. Et barn, der trækker sig ind i sig selv for med tiden at blive ondskabsfuld. Disse scener kender vi kun alt for godt fra gysergenren. Af og til overraskes vi dog, når gyserfilmene tager os med ind i en verden, der på mange måder adskiller sig fra den, vi er vant til fra genren.

En sjov blanding af elementer

En af de overraskende gyserfilm er Poker Night fra 2014, der på en ny og forfriskende måde formåede at blande gys med poker. Vi har tidligere fremhævet filmen som en kultklassiker, og det er der god grund til. Her inviteres du med til en klassisk mandepokeraften samtidig med, at du hives ind i en krimihistorie fuld af gåder, der skal løses, mens uret tikker – og det er alt imens, vi befinder os i gyserens rå og faretruende univers.

Sommetider går det også den anden vej med poker og film. Et eksempel er Jennifer Tilly, der er kendt fra gyserfilm som Bride of Chucky og Seed of Chucky. I dag er Jennifer en professionel pokerspiller, der blandt andet har vundet et armbånd ved WSOP, mens hun i 2017 indkasserede et større beløb ved PokerStars Championship Bahamas. En turnering man som pokerspiller kunne deltage i i år ved at spille sig til en plads ved bordet.

En anderledes setting

Inden for gyserfilm med alternative temaer finder vi også et pragteksemplar som As Above, So Below, der ligeledes kom på gaden i 2014. Her er scenen sat i Paris, hvilket umiddelbart kan få os til at tro, at vi skal på en romantisk weekendtur til Frankrigs hovedstad. Det er dog langt fra tilfældet. I stedet tages vi med dybt under jorden til Paris’ gamle, mørke katakomber, hvor en gruppe af unge opdagelsesrejsende har besluttet sig for at udforske stedets hemmeligheder. En beslutning, der viser sig at blive fatal. As Above, So Belower uden tvivl en skrækfilm, der kan få selv de små hår på armene til at rejse sig. Det formår den blandt andet ved at bringe nogle af vores største frygter på spil. Her leges der på alle måder med den menneskelige psyke.

Leg med moderne teknologi

I 2016 blev filmen Hacked endeligt frigivet efter at have ligget klar på hylden i mere end tre år. Med dens frigivelse blev der leget med nye barometre af frygt og sat en stopper for traditionelle temaer som hekse, besættelser og hjemsøgte steder. I stedet tager filmen os med ind i et realistisk og letgenkendeligt univers, hvor den største fjende er moderne teknologi. I filmen undersøger en ung pige andres vaner for brug af webkamera i et chatrum, da hun pludseligt bliver vidne til et brutalt mord for åben skærm. Som om det ikke var nok, bliver hun og hendes kære nu en del af en syg morders frygtelige planer. Hvis du var paranoid over for moderne teknologi og internettets formåen, skal du helt sikkert holde dig langt væk fra denne film, der vil tage din frygt til nye ekstremer.

Der er altså god grund til at gå på jagt blandt de mere utraditionelle gyserfilm, næste gang du er på udkig efter noget god underholdning til din fredag aften på sofaen. Ud over de tre film vi nævner, kan du med garanti finde en lang række andre skrækfilm, der falder i den alternative kategori.