:: Anmeldelse ::

Hvis man som mig vidste, at det er filmselskabet ”Asylum Films”, der står bag ”2010: Moby Dick”, så ved man hvilken slags film, man propper i afspilleren; Low budget, pinligt skuespil og fyldt med overdreven brug af dårlige CGI-effekter. ”Asylum Films” er kendt for at snuppe titler fra store kendte film og skifte et par ord ud, hvorefter man som uvidende seer let kan forveksle disse film med de gode originaler. Film som ‘Snakes on a plane’ bliver til ‘Snakes on a train’, og ‘Transformers’ bliver til ‘Transmorphers’.

Det er meget sjovt fundet på, og det kunne have været meget underholdende, hvis ikke det var fordi, at produktionerne er fuldstændig sjæleløse. Jeg ved godt, jeg kun har set én ”Asylum”-film, men IMDB taler altså sit tydelige sprog. Der er næppe nogen af deres film, som kommer op over tre stjerner.

Som sagt, jeg vidste, hvad jeg skulle til at se; En virkelig dårlig film, som jeg kunne sidde og grine lidt af. Men det viste sig, at filmen var endnu værre end forventet (jeg grinte faktisk slet ikke). Da de første CGI-billeder dukker op allerede ét minut inde i filmen, blev jeg næsten i tvivl, om jeg havde sat et spil i min Playstation i stedet for filmen! Vel at mærke ikke et nyt spil, nærmere et spil til den ældste Playstation.

Jeg ville sagtens kunne leve med de dårlige effekter, hvis ikke det var fordi, de blev brugt konstant. Jeg blev mindet om, hvor dårligt det var mindst hvert femte minut! Og det blev ikke bedre af, at mange af filmens sekvenser blev genbrugt igen og igen. F.eks. i en scene, hvor den kvindelige hovedperson befinder sig i en lille jolle sammen med hendes assistent. De er ude og opfange hvalsang (som er deres job). Pludselig dukker der en hval op til overfladen, selvfølgelig ikke i samme billede, som de to hvalspecialister. Ikke nok med at dette billede var i betydeligt ringere kvalitet end resten af filmen – hvilket med garanti skyldes, at det er fra en naturudsendelse fra ”Discovery Channel” – men helt samme klip blev også genbrugt igen senere i filmen!

Og sådan var det sådan set også med de fleste CGI-scener. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange jeg så en ubådslignende klump suse forbi ”kameraet” fra præcis samme vinkel. Ligeledes har jeg heller ikke tal på, hvor mange gange man så ”Moby Dick” sprøjte CGI-vand ud over alt på skærmen, hver gang han angreb. Specielt til sidst går effekterne helt over gevind; I en af de sidste scener er skuespillerne blevet sat ind (green screen) foran en vridende Moby Dick, mens de plaffer løs i alle retninger. Det hele er så fænomenalt dårligt lavet, at man faktisk sidder og krummer tæer. Man har faktisk næsten lyst til at smadre sit fjernsyn!

Men jeg skal jo ikke kun forholde mig til det tekniske. Der er også skuespillet. Og det må også siges at være utrolig dårligt. Der er ingen ansigtsudtryk, og når det endelig sker, er det vanvittig overspillet. Manuskriptet fungerer slet ikke og er fyldt med klichéer.

Til sidst vil jeg gerne nævne musikken i filmen. Det var, som fra alle andre action-/spændingsfilm, ”stryger-action-musik”. Men det blev brugt konstant – også i dialog-scener. Jeg tror ikke, der var et eneste minut i filmen, hvor der ikke var underlægningsmusik. Det er lige før, at det var et lige så stort irritationsmoment som filmens effekter.

Det er definitivt den dårligste film, jeg nogensinde har set. Selv de dårligste film, jeg har set før denne, er nærmest mesterværker ved siden af. Desuden er filmen faktisk ikke engang en rigtig horrorfilm, så den hører egentlig slet ikke hjemme her på siden. Men det ville den så nok heller ikke gøre, hvis det var en horrorfilm. Den ville ikke høre hjemme nogen steder overhovedet…

Fakta

(Originaltitel: 2010: Moby Dick)

DVD/Blu-ray: 08-11-2011
Genre: Thriller | Eventyr | Action
Instr.: Trey Stokes
Medv.: Barry Bostwick, Renee O’Connor, Adam Grimes, Michael Teh m.fl.
Land: USA, 2010

Resumé
Ahab (Barry Bostwick) mistede sit ben i 1969 under den Sovjetiske havoverflade, på jagt efter fjendtlige ubåde. En gigantisk hval hersker havet og ødelægger alt på sin vej. Snart 40 år senere har Ahab selv taget kampen op og har fået samlet en besætning, heriblandt hvalprofessoren Michelle Herman (Renée O’Connor). De er klar til at dræbe hvalen over alle hvaler; Moby Dick!

Forfatter