Jeg husker It som noget af det mest uhyggelige nogensinde. Det må jeg så erkende, at den ikke kan leve op til ved et gensyn af It på Blu-ray.

Så udkom It på Blu-ray, og selvom vi elsker komforten ved digitale film og streaming udgaver, så er der noget særligt ved det fysiske medie. Selve filmen er i dette tilfælde bare ikke så god, som jeg huskede den. Filmens alder og kvalitet bliver tydelig allerede, når man ser billedformatet.

Mange – inklusiv undertegnede – har sikkert glemt, at denne It filmatisering blev produceret til TV. Det vil sige, vi er ude i det gammeldaws firkantede skærmformat, så der er fine sorte bjælker i siden. Men bevares, det kan man sagtens leve med.

Der, hvor det virkelig bliver tydeligt, at den er produceret til TV, er dog nærmere det noget skrabede budget. Det er jo ikke HBO, der har skabt denne. Og de var altså de eneste, der producerede biograf-lignende TV kvalitet i slut 80’erne og start 90’erne.Vi ser efterhånden mange low-budget og indiefilm med meget beskedne budgetter, men den virkelige udfordring har nok nærmere været TV-mediet. Det sætter sine begrænsninger i forhold til både uhygge og form. Der går simpelthen for meget sæbeopera i den.

Minderne vejer dog tungt, så undervejs sad jeg alligevel og prøvede at forsvare filmen – nok mest overfor mig selv. Den er jo alligevel rimelig gammel. Men altså, den er immervæk stadig produceret mere end et årti efter både den første Alien og Star Wars film. Næh, det er ikke evner og teknik, der er problemet, men derimod budget og medie (altså TV i 1990).

It (1990)

Det er bare ikke høj kvalitet

Effekter er nærmest ikke-eksisterende, og uhyggen er mere emotionel end egentlig visuel. Selv Pennywise ændrer aldrig udseende “on camera”. Til gengæld bliver det ældste klippe-trick benyttet. Pennywise ligner sig selv – det vil sige tilpas ondskabsfuld, men dog “bare” en klovn – og når han skal have de skarpe tænder og ondere øjne, så kigger Tim Curry lige ned. Som publikum får vi lov til at se på børnene – eller de voksnes – reaktion og derefter tilbage til Pennywise, der nu løfter hovedet og har skarpe tænder. Det er samme type tricks, som blev benyttet, da de allerførste film nogensinde blev skabt. Men okay, det virker da!

It - Losers club

Det egentlige problem ligger nærmere på et par af skuespillernes skuldre. Langt de fleste gør det rigtig godt (især børnene) og leverer varen – omend man tydeligt fornemmer, at de har fået besked på at skrue en tand op for dramaet. Andre er til gengæld ude på et helt vanvittigt overdrev, hvor de overspiller så meget, at man næsten tror, vi er ude i en kulsort gyserkomedie. Replikkerne falder tungt og teatralsk, og det bliver lidt småpinligt.

Tim Curry er dog stadig bundsolid i hans præstation som Pennywise, men han har sateme ikke meget at arbejde med. Og ja, der er helt grotesk uhyggelige scener, som jeg fuldstændig havde glemt – eller måske fortrængt. Godt nok er det teknisk set stadig Pennywise, men det er bare ikke i Tim Curry’s form, at vi ser den mest uhyggelige version. Lige præcis i den forbindelse var det en fornøjelse at gense It på Blu-ray, hvor detaljerne stod ekstra frem!

Pennywise

Man kan simpelthen ikke stole på sine egne minder

I skal glæde jer til et gensyn, men hvis ikke du har set It for nyligt (altså inden for de sidste 10-20 år), så vær klar på, at uhyggen ikke er som du husker den. Og netop af denne årsag kan man simpelthen ikke gense denne udgave og tænke: Den er et mesterværk, som de ikke må røre ved, for det kan ikke gøres bedre.

Det kan nemlig i den grad gøres bedre – og det burde det faktisk også have været gjort dengang.

Nu skal man aldrig blive for kæk, men de skal godt nok være ualmindeligt dygtige for at lave en ny version, der er dårligere end denne. Den er på alle måder outdated, og har reelt aldrig været produceret som ægte film. Da It udkom i 1990 var TV-film ikke engang på et fornuftigt B-film niveau.

Det er skønt at få It på Blu-ray for billedekvalitetens skyld, men der er ikke én eneste ekstra feature. Jo, et gammelt kommentarspor, men det er jo ikke ligefrem noget nyt. Den del er lidt skuffende.

Straks efter at have genset It (Blu-ray) forstod vi også straks, hvorfor Stephen King gør alt for at støtte op om den nye filmatisering, der udkommer næste efterår. Der er så meget mere gods i bogen, som aldrig kom til sin ret i TV-udgaven, så det bliver på alle måder en helt ny oplevelse.

Du skylder dig selv at se It på Blu-Ray, for uanset hvordan du husker den, vil du nok bemærke andre ting nu. Og så kan vi ellers kollektivt glæde os til, når vi kan opleve Pennywise på det store lærred til næste år!

Fakta

Blu-ray-premiere: 17-10-2016
Genre: Horror, Thriller, Drama, Fantasy
Instruktør: Tommy Lee Wallace
Medvirkende: Harry Anderson, Dennis Christopher, Richard Masur, Annette O’Toole m.fl.

Resumé
I 1960’ernes Maine, USA, kalder en gruppe venner sig for ‘de heldige syv’. Alligevel er de så uheldige at møde den dæmoniske klovn Pennywise, der vil dem alt andet en godt. De overlever alle syv, men med psykiske mén. Da de 30 år efter samles i barndomsbyen kommer det atter en gang til konfrontation med den psykopatiske og paranormale klovn.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.