FREAKY er en ny gyserkomedie, der i dén grad leverer med både blodige slasher-scener og ren humor. Med body swap som drivkraft bag historien er der mulighed for en masse ikoniske scener. Læs vores Freaky anmeldelse her!

FREAKY er en ny gyserkomedie, der bør glæde gyserfans med de meget direkte slasher-scener, hvor vi får lov at se alt. Det er med andre ord ikke sådan, at der på nogen måde holdes tilbage, fordi vi er ude i gyserkomedie hybrid-genren.

Nærmest tværtimod, men det er også typisk for denne subgenre, at humor giver plads til nogle meget voldsomme scener. Selvom det ikke er en spoof, så vil gyserfans hurtigt bemærke, at meget humor ofte er med referencer til klassiske (eller stereotypiske, om man vil) hændelser fra gyserfilm.

Læs videre på vores Freaky anmeldelse herunder.

Fredag den 13. møder Freaky Friday

Freaky er måske den mest rendyrkede gyserkomedie, jeg nogensinde har set. Det er både en brutal slasher-fortælling med vold og blod i rigelige mængder og en komedie komplet med morale og forventelige påfund. Faktisk er selve slasher-delen nok overordnet den stærkeste, da den er meget direkte!

Vi er ude i en regulær Fredag d. 13.-karakter i stil med Jason Voorhees (endda med maske), der altså ender i en “body swap” oplevelse med en teenagepige. Præcis som vi kender det fra Freaky Friday med vores allesammens Jamie Lee Curtis, der er ikonisk final girl fra Halloween-franchisen.

Læs også: Vores indlæg med flere eksempler på ‘body swap’-film her >

Filmen hed da også oprindeligt Freaky Friday the 13th, inden titlen blev ændret til den kortere og mere mundrette version.

Nu elsker jeg gyserkomedier, hvor der er meget kulsort humor med, og dét er faktisk ikke det, der er mest af her. Netop derfor kalder jeg denne film for en af de mest rendyrkede gyserkomedier, fordi det vitterlig er som en komedie og en gyser, der er blandet sammen.

Freaky (2020) anmeldelse

Vince Vaughn som teenagepige

En stor del af komikken i Freaky leveres af en yderst veloplagt Vince Vaughn (Brawl in Cell Block 99). Manden er jo et kæmpe brød af et menneske og foruden at lave meget komedie, så har han også lavet en del mørkere film og tv-serier. Derfor er han et oplagt valg til denne karakter og klarer det virkelig skønt!

Og ja, Kathryn Newton (The Society) lader også til at have en fest med at skulle spille en psykotisk seriemorder “fanget” i en teenagepiges krop. Lige seriemorderen har det dog helt fint med dette body swap, da det er meget nemmere at forsvinde i mængden – samt at lokke potentielle ofre til afsidesliggende steder.

Misha Osherovich (NOS4A2) spiller vennen Josh, der er homoseksuel og derfor ved, at hans odds i gyserfilm-scenarier er ret ringe. Celeste O’Connor spiller den sorte veninde, der også ved, at anden hudfarve end hvid typisk betyder ringe chancer for overlevelse.

Netop derfor er disse to meget hurtige til at tage kampen op!

I skønne biroller ser vi blandt andre Alan Ruck (tv-serien The Exorcist, En vild pjækkedag), der spiller en rigtig infam skolelærer. Heldigvis er netop gyserkomedier gode til at straffe den slags karakterer!

Freaky (2020) anmeldelse

Se Freaky i de danske biografer!

Christopher Landon har instrueret Freaky, som han også har været med til at skrive. Du kender formentlig hans forrige gyserkomedie-franchise Happy Death Day, der også havde en ret klassisk blond final girl.

Der er ingen tvivl om, at hans film skal ses som ægte hyldester til genren, og man mærker det da også tydeligt med denne film. For mig personligt er det dog Scouts Guide to the Zombie Apocalypse, der står som hans virkelige gyserkomedie-mesterværk. Den kan jeg se igen og igen!

Vær opmærksom på, at du med Freaky det ene øjeblik får en regulær slasherfilm, og kort tid derefter er det mere en nuttet komedie. Om det passer det brede publikum, ved jeg ikke helt, da slasherdelen måske er for meget for komediefans, mens komediedelen bliver for langsom til gyserfans.

Underholdningsværdien er dog klart i hus, og Freaky er oplagt at se i biffen til fredag den 13.

Lige de sidste fem minutter af Freaky spænder lidt ben for sig selv og virker som en alternativ slutning, der også er kommet med i den endelige film. Derfor ender vi på fire virkelig solide splatter og en blodvarm anbefaling til at se den i biffen!

Freaky udkommer i de danske biografer torsdag den 12. november 2020.

FAKTA

Biografpremiere: 12. november 2020
Genre: Horror, Komedie
Instruktør: Christopher Landon
Medvirkende: Vince Vaughn, Kathryn Newton, Uriah Shelton, Alan Ruck, Katie Finneran, Celeste O’Connor, Misha Osherovich

Plot

Hvordan overlever man high school? Det bliver helt bogstaveligt 17-årige Millie Kessler største udfordring. For da byens berygtede seriemorder, Bødlen, udser hende som sit næste offer, bliver de populære pigers ondskabsfulde bemærkninger hendes mindste problem.

Det lykkes dog Millie at undslippe Bødlen, men kniven, som han forøger at dræbe hende med, viser sig at have overnaturlige kræfter og næste morgen opdager hun til sin skræk, at hun har byttet krop med den dødsensfarlige seriemorder.

Og hvad værre er. Hun har nu 24 timer til at komme tilbage i sin egen krop, før det bliver permanent.

 Problemet er bare, at Millie nu ligner den tårnhøje psykopat, som hele byen jagter, hvorimod Bødlen ligner hende, hvilket dog ikke har mindsket hans appetit på blodbad.

 Sammen med sine venner, hotte Nyla, lækre Joshua og hendes crush Booker, bliver det for Millie nu et kapløb med tiden for at ophæve forbandelsen.

Bødlen har til gengæld opdaget, at en teenagepiges krop er det perfekte sted at skjule sig.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.