DES er en ny True Crime-miniserie på C More. Serien handler om seriemorderen Dennis “Des” Nilsen, der begik en lang række mord mellem 1978 og 1983. David Tennant er uhyggeligt god i titelrollen. Læs vores fulde Des miniserie anmeldelse her!

DES er en ny True Crime-miniserie på C More, der består af tre afsnit. Dette er historien om den skotske seriemorder Dennis “Des” Nilsen, der begik en lang række mord mellem 1978 og 1983. Da han gik efter hjemløse og andre udsatte, var politiet slet ikke opmærksom på mordene, før han selv indrømmede alt.

Hovedpersonen portrætteres uhyggeligt godt af David Tennant, der på alle måder er grotesk ubehagelig. Han fortæller godt nok sandheden, men han er ekstremt beregnende og iskold, når han fortæller om sine gerninger.

Læs videre på vores Des miniserie anmeldelse herunder, og nyd selve serien på C More.

Opklaring i 1983

Selvom Des Nilsen selv indrømmer de mange mord, da han bliver anholdt for ét mord, bliver efterforskningsarbejdet ikke meget nemmere.

Problemet med opklaringen af mord mellem 1978 og 1983 er, at politiarbejdet var meget anderledes dengang. Især når vi taler arbejdet med beviser, der var noget helt andet, end det vi kender fra nutiden. Alt fra det relativt simple som fingeraftryk (uden en computer!) til DNA (der ikke eksisterede dengang).

Derfor er det ekstremt svært at få identificeret ofrene, da man står med knoglerester og en seriemorder med en noget selektiv hukommelse. Derfor handler miniserien både om selve seriemorderen og hans hang (og trang) til at begå mord samt politiets efterforskningsarbejde.

Des – Anmeldelse | C More True Crime-serie

Fantastisk cast

David Tennant (Fright Night, Criminal: UK) er, som allerede nævnt, simpelthen blændende som hovedpersonen, der koldt og faktuelt fortæller om sine gerninger. Han ligner ham desuden ret godt! Jeg er meget begejstret for Doctor Who skuespilleren, så det piner mig lidt, når han spiller skurk, men han er bare vanvittig god til det!

Selvom dette på mange måder er netop David Tennants serie, skal vi også lige huske at rose arbejdshestene i historien.

Og i den forbindelse skal det nævnes, at Daniel Mays også er helt fantastisk som kriminalbetjent Peter Jay, der står i spidsen for efterforskningen. Du kender måske Daniel Mays fra Netflix-serien White Lines, Amazon Prime-serien Good Omens (også med David Tennant i en af hovedrollerne) samt Sam Mendes’ 1917.

En anden meget mindeværdig rolle spilles af Jason Watkins, der har rollen som forfatteren Brian Masters. Denne miniserie er i stor stil baseret på hans bog om Des Nilsen, og vi ser ham derfor i mange scener med David Tennant. Deres samspil er ganske enkelt uovertruffent.

Spøjst nok har Jason Watkins for nyligt spillet en person, der blev mistænkt for mord og derfor sad på den anden side af bordet. Det var i miniserien The Lost Honour of Christopher Jefferies fra 2014, hvor Jason Watkins altså spillede hovedrollen. Denne var også baseret på en sand historie!

David Tennant (t.h.) som seriemorderen DES (t.v.)

Se Des miniserien på C More

Des miniserien er instrueret af Lewis Arnold, der tidligere har instrueret afsnit af bl.a. Broadchurch og Misfits serierne. Alle tre afsnit er altså instrueret af én instruktør, og miniserien kan da også snildt ses som en helaftensfilm. Det gjorde vi selv, da vi fik screeners til denne anmeldelse.

Serien er baseret på de virkelige hændelser, og især Brian Masters bog “Killing For Company”, der netop handler om seriemorderen Dennis “Des” Nilsen. Som nævnt tidligere er selve opgaven med at interviewe Des og skrive denne bog også en del af miniserien. Noget, der fungerer rigtigt godt!

Hvis du er til true-crime og britiske krimi-produktioner generelt, så er Des miniserien på C More virkelig værd at se. Det er en vanvittig god produktion, der er båret af dygtige skuespillere og den grimme virkelighed, der som bekendt ofte er værre end fiktion.

Des består af tre afsnit og har premiere 9. november 2020 på C More med et afsnit om ugen.

FAKTA

Instruktør: Lewis Arnold
Manuskriptforfattere: Luke Neal, Kelly Jones
Medvirkende: David Tennant, Daniel Mays, Jason Watkins, Barry Ward, Faye McKeever, Bronagh Waugh

Plot

True crime-serien Des handler om de chokerende forhør af seriemorderen Dennis “Des” Nilsen efter hans tilståelse i 1983. Muswell Hill-morderen, som han også blev kaldt, tilstod mere end 15 mord. I serien kæmper efterforskeren Peter Hay og forfatteren Brian Masters for at få et indblik i morderens dystre sind.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.