CRIMINAL: UK er en ny Netflix-serie i thriller-krimi genren. Alle scener i serien foregår på en politistation og primært i et afhøringslokale. Det lyder måske lidt tamt, men det fungerer i dén grad. Læs vores Criminal: UK anmeldelse her, og se de tre afsnit i sæson 1 på Netflix nu!

Criminal: UK er en ny Netflix thriller-krimi serie. Der er reelt hele 12 afsnit i sæson 1 af Criminal, men den er skabt som en krimi-antologi, der er delt op i fire lande. Hvert land får således tre afsnit, og denne anmeldelse handler om de afsnit, der udspiller sig i Storbritannien. Deraf titlen Criminal: United Kingdom.

De andre lande er Tyskland, Spanien og Frankrig. Vi har anmeldt de andre tre sæsoner på vores engelsksprogede søstersite, så du kan læse anmeldelser af disse sæsoner her:

Criminal: Germany anmeldelse >

Criminal: Spain anmeldelse >

Criminal France anmeldelse >

Alle versionerne har nogle solide skuespillere i gæsteroller, hvor de får lov til at folde sig ud. Hvert afsnit handler om én sag, hvor politiet taler med én potentiel kriminel person. Du kan dog ikke regne med, at de altid har fået fat i rette person. 

Læs om de tre afsnit i Criminal: United Kingdom i vores samlede anmeldelse herunder.

David Tennant er Doctor Edgar

Første afsnit af Criminal: UK handler om Edgar, der spilles af David Tennant. Og ja, den tidligere Doctor Who skuespiller får doktor-titlen endnu engang, da Edgar er læge.

I ret lang tid siger Edgar kun ordene “No comment”, så det er politiet, der smider teorier og beviser på bordet, mens David Tennant kun sidder og skal reagere. Det ændrer sig dog (naturligvis) undervejs, og kommer der fut i fortællingen.

Mod slutningen af Edgar afsnittet sad jeg bogstavelig talt på kanten af sæddet. Hvis ikke du kan lide dette afsnit af Criminal: United Kingdom, så er denne Netflix-serie nok ikke noget for dig. Det er altså guf, hvis man er til krimi og spænding i bedste thriller-stil.

Plottet for Edgar-afsnittet:

Mens tiden løber ud, skruer efterforskerne op for presset på en uforfærdet læge, der er mistænkt for at have misbrugt og dræbt sin unge steddatter.

Criminal UK (United Kingdom) anmeldelse Netflix

Hayley Atwell er Stacey

Afsnit 2 af Criminal: United Kingdom hedder Stacey, og nu spilles titelrollen af en yderst veloplagt Hayley Atwell. Hun er både irriterende, charmerende og hjerteskærende i sin præstation som Stacey.

Det er faktisk en ret atypisk karakter for netop Hayley Atwell, der har spillet en del mere klassiske roller (såsom Agent Carter i Marvel-universet). Som Stacey har hun farvet håret pink og er både et sludrechatol og virkelig øretæveindbydende. Endnu engang sad jeg næsten og holdt vejret mod slutningen, men dog af helt andre grunde end ved Edgar-afsnittet.

Helt personligt er jeg vild med Hayley Atwell, og det var en fornøjelse at se hende som Stacey. Hun får forhåbentlig alt den respekt og belønning, som denne præstation fortjener.

Plottet for Stacey-afsnittet:

Med en skummel tilhører begynder teamet at nedskyde den vidtløftige historie, som en genstridig kvinde, der er mistænkt for at forgifte sin svoger, kommer med.

Youssef Kerkour er Jay

Det tredie og sidste afsnit af Criminal: UK hedder Jay. Youssef Kerkour, der også er med i Netflix sci-fi serien Nightflyers, spiller lastbilchaufføren Jay. Det ser bestemt ikke godt ud for Jay, der måske er involveret i menneskesmugling og ikke vil sige, hvor hans seneste last er parkeret.

Afsnit 3 er på mange måder anderledes end de to første i Criminal. Dette er dog noget, der er et fællestræk for alle fire landeversioner. Godt nok er det på forskellige måder, men alligevel har de det til fælles, at tredie afsnit ofte handler en del om de lokale betjente. Altså, dem, der er med i alle tre afsnit af hvert lands del af Criminal.

Dette tredie afsnit var det, jeg synes mindst om. Men det skal jo så ses i lyset af, at jeg er meget begejstret for de to første afsnit. Jay er altså ikke noget dårligt afsnit. Det er bare sådan, at Edgar og Stacey er helt fantastiske afsnit!

Plottet for Jay-afsnittet:

Teamet forsøger at få en mut lastbilchauffør til at afsløre placeringen af en forladt trailer med indvandrere, men en ny forhørsleders dårlige valg bringer alt i fare.

Criminal UK (United Kingdom) anmeldelse Netflix

Se Criminal: UK på Netflix nu!

Hele Criminal-serien (altså, alle fire lande og i alt 12 afsnit) er skabt af George Kay og Jim Field Smith. De to har tidligere arbejdet sammen og startede faktisk deres filmskaber-karrierer som medforfattere og medinstruktører på en kortfilm i 2004. Siden da har Jim Field fokuseret mere på at instruere, mens George Kay skriver mest – senest på bl.a. den blændende Killing Eve

Det er da også Jim Field, der har instrueret de fire afsnit i Criminal: UK, mens George Kay har skrevet manuskripterne.

Fælles for alle fire lande-versioner af Criminal er, at historierne er godt præget af diverse kulturforskelle. Især den tyske udgave giver sig i kast med nogle ret tunge emner. Det samme kan faktisk siges om den franske, der giver sig i kast med terrorangrebet på spillestedet Bataclan i Paris.

Faktisk er den spanske udgave af Criminal den absolut svageste (selvom den stadig er ret god), hvilket var overraskende. Især fordi vi knuselsker spanske film her hos Heaven of Horror.

Du kan se alle 12 afsnit af Criminal (inklusiv de tre afsnit af Criminal: UK) på Netflix fra 20. september 2019.

FAKTA

Instruktør: Jim Field Smith
Medvirkende: David Tennant, Hayley Atwell, Youssef Kerkour, and Clare-Hope Ashitey, Katherine Kelly, Lee Ingleby, Nicholas Pinnock, Mark Stanley, Rochenda Sandall, Shubham Saraf.

Plot

Efterforskere fra London har tiden mod sig, mens de i et forhørslokale bearbejder tre mistænkte, der hver er anklaget for en frygtelig forbrydelse.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg