ELI er en ny Netflix gyserfilm. Egentlig er det nok et gyser-mysterie, hvor både plot og slutning nok vil splitte seerne. Filmen skulle oprindeligt have været i biografer verden over, men den plan blev droppet, hvilket altid er lidt af et rødt flag. Læs hele vores Eli anmeldelse her!

Eli er en ny Netflix gyser, og selvom der i dén grad er smæk på horror-elementer undervejs, er plottet ikke uden problemer. Der er dog nogle skønne filmskabere bag denne Netflix gyserfilm (mere om dette senere), så derfor var det en film, vi virkelig så frem til. 

Filmen har været ret længe undervejs, da Eli oprindeligt skulle have været ude i biograferne. Det skete dog ikke, og så kan man ofte godt forvente, at der vil være lidt problemer med filmen. Dog kan det også “bare” være pengeproblemer hos filmselskaber, der holder en film på hylden.

Med Eli gik det hele op i en højere enhed, da Netflix købte filmen til distribution, hvor den nu rammer et globalt publikum.

Mange velkendte ansigter fra genrefilm

Titelrollen som Eli spilles af Charlie Shotwell. Selvom han stadig er meget ung, har han immervæk et par solide film på sit CV. Han var blandt andet en af Viggo Mortensens sønner i Captain Fantastic samt havde en lille rolle i All the Money in the World.

Derudover kommer du nok snart til at se ham i den kommende gyserfilm The Manson Brothers Midnight Zombie Massacre (den er i skrivende stund i “post-production”). Lige denne film er desuden instrueret af Max Martini, der er en af Charlie Shotwells medspillere i Eli. Du kender måske Max Martini fra Pacific Rim eller The Purge tv-serien.

Når det gælder skuespillere, du måske genkender fra genrefilm, har vi også Kelly Reilly. Hun havde hovedrollen i den virkelig onde horror-thriller Eden Lake fra 2008, som bestemt kan anbefales. Derudover var hun med i sæson 2 af True Detective – ikke mange var vilde med den sæson, men det var i hvert fald ikke Kelly Reillys skyld.

Derudover jeg naturligvis nævne Lili Taylor fra The Conjuring (eller Nattens Dæmoner på godt dansk). Hvis én film har fået gyserfilm tilbage som mainstream underholdning, så er det denne film – og hele franchisen, der er bygget op i dette univers. Derudover var hun med i The Texas Chain Saw Massacre prequel filmen Leatherface (2017).

Eli (2019) anmeldelse – Netflix gyserfilm

Lidt tomgang og en vild slutning

Undervejs synes jeg, Eli kører lidt for meget i tomgang. Vi kommer ikke meget videre i selve oplevelsen, selvom Eli gennemgår en behandling, der lader til at virke. Han har en form for autoimmun sygdom og skal igennem stamcelle-behandling i et hus, hvor han tilsyneladende er eneste patient. Det giver naturligvis Eli en noget mærkelig fornemmelse.

Det bliver ikke mindre mærkeligt af, at der også kommer spøgelser undervejs, der lader til at advare ham. Alt dette er med i traileren, så det er ikke noget videre overraskende. Men… når vi nærmer os slutningen, så bliver det sateme vildt. 

Nu er Eli jo en form for gyser-mysterie, så du kommer naturligvis til at gætte med undervejs. Jeg gættede et vigtigt plot-element inden for de første fem minutters tid – ligesom mange andre med garanti vil gøre. Senere er der flere ting, du sikkert kommer til at gætte, men hele plottet tror jeg, de færreste vil gætte. Det er simpelthen for crazy.

Hånden på hjertet, så sad vi faktisk her i Heaven of Horror hjemmebiografen og sagde det store plot-twist højt. Dog sagde vi det mere på en “det kan det jo ikke være”-måde. Men du kan godt glæde dig, hvis du er fan af de vildere slutninger. Dét leverer Netflix med Eli.

Eli (2019) anmeldelse – Netflix gyserfilm

Se Eli på Netflix nu!

Den nye Netflix gyserfilm Eli er instrueret af Ciarán Foy. Det var også ham, der instruerede Sinister 2, der naturligvis er opfølgeren til Sinister fra 2012. Dog uden at være tilnærmelsesvis lige så god – desværre.

Manuskriptet til Eli er skrevet af David Chirchirillo, Ian Goldberg og Richard Naing. Ian Goldberg og Richard Naing har tidligere arbejdet sammen, da de skrev den ret fantastiske The Autopsy of Jane Doe

Læs også: Vores anmeldelse af horror-myseriet The Autopsy of Jane Doe her >

Derudover har både Ian Goldberg og Richard Naing også skrevet på en række afsnit af Fear the Walking Dead. Med andre ord er de bestemt vant til at arbejde med gyser-genren. David Chirchirillo var medforfatter på den blodige thriller-komedie Cheap Thrills (2013) og “A” historien i ABCs of Death 2. Han er altså også ganske hjemmevant i vores elskede genre.

Personligt synes jeg ikke, plottet i Eli er tilnærmelsesvis lige så godt som i det, manuskriptforfatterne tidligere har præsteret. Der er gode gyser-momenter, hvilket altid er et plus. Til gengæld er der også en noget rodet slutning, der både er forudsigelig og ret overraskende, fordi den går ret meget amok. Om man kan lide dette er nok en smagssag, men mange vil nok blive irriterede. 

Eli kan ses på Netflix fra fredag den 18. oktober 2019.

FAKTA

Instruktør: Ciarán Foy
Forfattere: David Chirchirillo, Ian Goldberg, Richard Naing
Medvirkende: Charlie Shotwell, Kelly Reilly, Sadie Sink, Lili Taylor, Max Martini

Plot

Eli er en ung dreng, der er plaget af en ukendt, autoimmun sygdom, der kræver, at han lever fuldstændig isoleret fra omverdenen. Efter at have prøvet alt, lægger Eli’s forældre hans liv i hænderne på en læge, hvis eksperimenterende behandlinger kan være drengens sidste håb. Eli opdager dog hurtigt, at der er noget helt galt med klinikken, som han nu befinder sig på.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.