Nightflyers er en ny Netflix-serie i sci-fi horror-genren. Den er baseret på en novelle af Game of Thrones forfatteren George R. R. Martin. Det fornemmer man dog ikke indtil videre. Vi har set de første to afsnit.

Nightflyers er en ny Netflix-serie, der på alle måder fortjener “horror sci-fi”-mærkatet. Historien kommer fra Game of Thrones forfatteren, George R. R. Martin, og han formår absolut at skabe uhygge. Samtidig befinder vi os nu i rummet, og dermed er sci-fi genren også sømret fast.

Du skal dog absolut ikke forvente noget, der minder om Game of Thrones-niveauet. Det skulle da lige være den forvirring, man også havde, da successerien startede, og man blev præsenteret for et væld af karakterer, der ofte lignede hinanden.

I Nightflyers ligner karaktererne ikke hinanden, da vi er ude i et yderst diversificeret cast. Det giver god mening, da vi er i fremtiden og må forvente, at vi formår at samarbejde lidt, når jorden er ved at gå under.

Jagten på et nyt hjem

Selve historien i Nightflyers indledes med, at vi skal ud og finde et nyt hjem. Der skal findes brugbare steder, og vi skal bygge kolonier. Der er intet nyt i denne del, da vi har været igennem det et par gange før. Ikke mindst med kultserien Battlestar Galactica.

For ja, vi har (ikke overraskende) formået at ødelægge vores grønne planet og er på jagt efter et nyt sted at bo.

Det er dog ikke noget, der udtrykkeligt forklares i starten, hvilket er synd og skam. Vi bliver kastet ud i historien i et univers, vi absolut ikke kender og med karakterer, vi intet forhold har til. Når man ser de første 10 minutter af Nightflyers, forstår man, hvor genialt det er, at Star Wars altid indleder med rulletekster, der sætter scenen.

Hvem, hvad, hvor?

Hold nu kæft, hvor er det et stort sammensurium af mærkelige ting. Jeg elsker både horror og sci-fi, men fortæl mig lige lidt om den verden, vi befinder os i. Bare lige de helt overordnede rammer.

Alternativt er jeg ret ligeglad med, hvad der sker, og hvem der kommer til skade. Jeg aner jo alligevel ikke, hvad der foregår. Og dét er følelsen, jeg sad med i første halvdel af pilotafsnittet.

Heldigvis bliver det bedre, men det bliver ikke helt godt i løbet af de første to afsnit. Det føles lidt for meget som om, man er fanget i en form for “escape room” og selv skal lure, hvad der foregår. Det resulterer igen bare i, at man ikke kan involvere sig i karaktererne, da man stadig er i gang med at forstå, hvad der foregår.

Sagt på en anden måde; Du skal lægge mobiltelefonen væk, når du ser Nightflyers. Ellers er det faktisk ret ligegyldigt overhovedet at forsøge at forstå, hvad der foregår.

Nightflyers – Sæson 1 – Netflix anmeldelse

Alien møder Event Horizon?

Nightflyers er skabt af Netflix og SyFy tv-kanalen, hvor den oprindelig blev vist i USA i december 2018. SyFy valgte at vise hele sæson 1 over to uger. Afsnittene blev vist søndag til torsdag, og så var det overstået.

SyFy kaldte det en “fan-forward viewing experience”, men det virker mere som om, man bare skulle have serien vist, så den kunne komme videre til Netflix. Måske test-screeninger bare har været så dårlige, at man tænkte, den hellere skulle ud til horror sci-fi fans i resten af verden.

Serien blev nemlig tidligt kaldt en hybrid mellem Alien og Event Horizon. Vi har kun set de to første afsnit og ser ikke umiddelbart nogen sammenligning med Alien. Til gengæld er det ret tydeligt, at Event Horizon er en oplagt referenceramme.

Derudover er der nogle elementer, der minder lidt om noget af det, vi har set i Black Mirror. Det passer jo sådan set fint med horror sci-fi hybrid-genren. Jeg tror faktisk oprigtigt, at Nightflyers sagtens kan finde sit publikum på Netflix. Men der vil også være mange, der hurtigt springer fra. Jeg er stadig lidt i tvivl om, hvor jeg ligger… men det er primært på grund af det interessante cast.

Velkendte ansigter på The Nightflyer

Egentlig dækker navnet Nightflyers over dem, der er med på “The Nightflyer” rumskibet, der er på jagt efter et nyt hjem. Blandt denne besætning er der en del velkendte ansigter.

Hvis du har set den nye Netflix-film Close med Noomi Rapace i hovedrollen, så genkender du nok hurtigt hovedrolleindehaveren fra Nightflyers. Det er nemlig den irske skuespiller Eoin Macken, der står i spidsen for denne George R. R. Martin fortælling. Han taler med amerikansk accent (sådan nogenlunde da).

Andre taler med deres naturlige accent. Herunder skønne australske Angus Sampson, som du nok genkender fra Insidious-filmene. Han er skøn i Nightflyers, selvom han i åbningsscenen er stjernepsykopat.

Nå ja, for vi starter naturligvis med slutningen og går så tilbage til starten uden yderligere forklaring. Hvorfor ikke?!

Deudover har vi Sam Strike i en af de mest interessante roller som Thale. Han er en form for telepatisk geni, som alle er bange for. Han er altså også utrolig god til at se ud som en fandens led karl. Ham vil du nok genkende fra Leatherface, hvor han havde en af hovedrollerne.

Nightflyers – Sæson 1 – Netflix anmeldelse

Du kan se Nightflyers på Netflix

Ja, du kan se hele sæson 1 af Nightflyers på Netflix, hvor den selvfølgelig bliver frigivet i ét hug. I modsætning til hvordan SyFy normalt viser tv-serier, så er det jo normen på denne streamingtjeneste.

Om du så ønsker at se mere end afsnit 1 vil nok variere meget fra person til person. Jeg blev draget af serien, men primært fordi jeg prøvede at lure, hvad der foregår. Når man så (især i afsnit 2) kommer lidt ind under huden på historien, bliver det mere interessant.

I den henseende minder det mig faktisk om min oplevelse med Game of Thrones, hvor jeg oprindeligt opgav og senere bingewatchede hele sæson 1. Måske vil det give mening at køre Nightflyers igennem hurtigt, men efter de to første afsnit er jeg stadig i tvivl, om den er tiden værd.

Hvis du elsker horror sci-fi hybrid-genren, er den dog et forsøg værd. Måske især hvis du rent faktisk kender historien fra George R. R. Martin, hvilket jeg ikke gjorde.

Sæson 1 af Nightflyers udkommer på Netflix den 1. februar 2019.

FAKTA

Premiere: 1. februar 2019 på Netflix
Skaber: Jeff Buhler
Medvirkende: Eoin Macken, Gretchen Mol, David Ajala, Jodie Turner-Smith, Angus Sampson, Sam Strike, Maya Eshet, Brían F. O’Byrne, Phillip Rhys

Plot

En broget flok forskere og opdagelsesrejsende tager med historiens mest avancerede rumskib på en mission for at kontakte fremmede livsformer, der kan sidde inde med den nødvendige viden til at redde menneskeheden fra overhængende udryddelse.

Mens de rejser dybere ind i det ukendte, begynder et stigende antal mysterier og destruktive hændelser at true missionen og besætningens liv. Spændinger og mistillid spreder sig om bord på skibet, mens alle må prøve at ud af, hvem – eller hvad – der er ansvarlig, og om de kan stole på hinanden længe nok til at redde menneskeheden.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.