THE NIGHTINGALE er en ny thriller af Jennifer Kent. Det er hende, der skrev og instruerede den allerede ikoniske gyserfilm The Babadook. I hendes nyeste film får vi en meget realistisk og ekstremt brutal historie. Læs mere i vores The Nightingale anmeldelse her!

The Nightingale er en thriller-dramafilm, der foregår i 1825. Vi er i Tasmaniens barske natur, og vi får en meget brutal og realistisk hævnhistorie. Gennem filmen er der flere voldtægter og mord, der tydeligt viser, hvor lidt menneskeliv er værd. Især når det drejer sig om kvinder og ikke-hvide personer.

Jennifer Kent, der skrev og instruerede gyserfilmen The Babadook, har også både skrevet og instrueret denne thriller. Og hun er ikke bleg for at vise de skrækkelige sider af Australiens kolonisering. Så selvom dette officielt er en thriller-dramafilm, er der masser af horror.

Læs mere i vores The Nightingale anmeldelse nedenfor.

Tasmanien var et sandt helvede

Jeg havde naturligvis hørt om den brutale del af Australiens kolonisering, men jeg vidste ikke, at Tasmanien nok var dét værste sted at være. Det var her, man sendte de værste britiske kriminelle hen. Og for at skabe noget “balance” i kønnene, sendte man så også kvinder, der havde begået mindre “overlevelses-forseelser” derhen.

Det betød, at der var 8 mænd per kvinde. Og vi taler altså om mordere og voldtægtsforbrydere, så naturligvis var det helvede på jord for de kvinder, der blev sendt dertil. De indfødte (aboriginerne) havde det ikke meget bedre i Tasmanien, og i The Nightingale ser vi virkelig, hvordan kvinder og ikke-hvide blev behandlet.

The Nightingale foregår nemlig lige midt i dette helvede, og lad os bare være helt ærlige: Det her er ikke en rar film at se.

Til gengæld er det vigtigt at vide, hvordan historien har været, og det er en fornøjelse at se irskfødte Clare (Aisling Franciosi) og den aboriginske guide Billy (Baykali Ganambarr) jagte de britiske soldater.

The Nightingale anmeldelse

Hold øje med Aisling Franciosi

Vi har holdt øje med hovedrollen Aisling Franciosi, siden vi så hende i en nøglerolle i den fantastiske serie The Fall. Aisling Franciosi spillede en teenagepige, der havde en affære med en seriemorder, spillet af Jamie Dornan. Hun er virkelig god.

Jeg var faktisk helt lettet over at se hende i The Nightingale, så jeg havde en anden karakter at associere hende med, da hun var ubehagelig i The Fall. Hun spillede egentlig også Lyanna Stark i Game of Thrones, men den rolle har ikke lige bidt sig fast i mit sind. Hendes rolle i The Nightingale burde dog helt sikkert skaffe hende flere hovedroller i fremtiden.

I rollen som den aboriginske guide Billy, ser vi debutanten Baykali Ganambarr. Han er ligeså imponerende i hans portræt, og jeg er glad for at se, at han allerede har lavet endnu en film i 2020; The Furnace.

Sam Claflin er endnu en stor karakter i The Nightingale, og han spiller et rigtigt monster. Den normalt ekstremt charmerende Sam Claflin (The Hunger Games) er slet ikke charmerende i denne film. Men han er virkelig god i rollen som Hawkins; En mand med magt, der gør alt for at beholde magten!

The Nightingale anmeldelse

Se The Nightingale digitalt eller på DVD & Blu-ray

The Nightingale er som sagt skrevet og instrueret af Jennifer Kent, der bragede ind på den internationale filmscene med The Babadook, der hurtigt opnåede nærmest kultstatus. Ikke mindst efter Netflix ved en fejl lagde den ind under LGBT-kategorien, hvorefter der blev lavet en række memes om, at B’et i LGBT stod for Babadook.

Læs også: Vores anmeldelse af The Babadook som vi fangede til CPH PIX tilbage i 2014 >

Som et lille dansk islæt kan det også nævnes, at Jennifer Kent var assistent på Lars von Trier-filmen Dogville (2003) som en form for læreplads. Det må man sige, hun har fået arbejdet godt videre på, og ikke mindst holdt fast i at vise nogle meget brutale, realistiske og direkte billeder.

Selvom The Nightingale er en dybt ubehagelig film på rigtig mange måder, så synes jeg, det er på tide, at vi alle konfronteres med de uhyrligheder, der er begået mod urbefolkninger i hele verden. Nå ja, og også mod kvinder på et langt mere basalt og gennemgående niveau. Efter at have set The Nightingale er man i hvert fald blevet konfronteret med nogle meget ubehagelige fakta!

The Nightingale kan nu endelig ses i Danmark som købe- eller lejefilm (både digitalt og på DVD eller Blu-ray).

FAKTA

DVD/Blu-ray-premiere: 2. april 2020
Genre: Thriller, Drama
Instruktør: Jennifer Kent
Medvirkende: Aisling Franciosi, Sam Claflin, Baykali Ganambarr, Damon Herriman, Harry Greenwood, Ewen Leslie

Plot

Året er 1825 på den australske ø Tasmanien. Den unge irske fange Claire søger hævn på den britiske officer, der brutalt myrdede hendes familie. Claires jagt går gennem Tasmaniens vildmarker, og til sin hjælp har hun en aboriginsk sporer, Billy, som også er drevet af en traumatisk fortid.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg