KAMIKAZE på HBO Max er en ny dansk miniserie. Vi er ude i thriller og drama genrerne, men det bliver ret grumt til tider. Der er otte afsnit, der hver varer omkring en halv time. Det er altså underholdning i snack-format. Læs vores Kamikaze miniserie-anmeldelse her!

KAMIKAZE er en ny dansk HBO Max miniserie. Den handler (meget kort sagt) om en 18-årig pige fra den nordsjællandske overklasse, der mister sine forældre og storebror i et flystyrt. Familien har været tæt, og tabet tager meget hårdt på den unge Julie.

Så hårdt, at hun begiver sig ud mod afgrunden. Hun vil dog ikke “bare” begå selvmord ved egen hånd. I stedet opsøger hun faren alle steder, hun kan finde den. Serien starter faktisk med et flystyrt. Nej, ikke dét flystyrt, hvor Julies familie omkommer.

I stedet er det en karseklippet Julie, der har fået en fin ansigtstatovering (“pancake sirup” over venstre øjenbryn), der styrter ned i en ørken alene. Der, fra ørkenen, hvor Julie (meget mod planen) overlever flystyrtet, får vi historien om, hvordan hun er endt dér.

Her hos Heaven of Horror var vi meget i tvivl, om dette var en serie, der skulle dækkes af os. Det er ikke en gyser – selvom det er ret skræmmende omstændigheder – men nu dækker vi også thriller og sci-fi. Og ja, Kamikaze er bestemt en thriller-serie.

Læs videre på vores Kamikaze anmeldelse herunder og find de første afsnit på HBO Max den 14. november 2021.

Marie Reuther er uforglemmelig som Julie

Det er med andre ord ret dystert, men samtidig er Kamikaze også uhyggeligt livsbekræftende. Eftersom Julie intet frygter (hun har trods alt et meget aktivt dødsønske), så begiver hun sig ud på alverdens eventyr.

Marie Reuther er fuldstændig blændende og helt uforglemmelig som Julie. Og her skal det klart bemærkes, at Julie ofte er ret irriterende og gør dumme ting. Men hun er altså også kun 18 år og har lige mistet hele sin familie på et splitsekund. Der er ingen tante eller bedsteforælder, der kommer og trøster hende. Der er nogle venner, og dét er alt, hvad hun nu har.

Selvom Kamikaze på alle måder er Marie Reuthers serie, så er der også mange andre skønne skuespillere med. Ikke mindst Anders Matthesen som psykologen “Psyko-Bo”, der skal prøve at hjælpe Julie videre. Dét klarer han ikke videre godt, da hun snor ham om sin lillefinger.

Aleksandr Kuznetsov (Why Don’t You Just Die!), der spiller den østeuropæiske håndværker, Krzysztof, skal også nævnes. Han har den vildeste boksenæse, der giver ham en vanvittig profil. Men Krzysztof ender med at blive Julies tætteste (og det siger ikke meget) ven, der nærmest fungerer som et anker til hendes gamle liv. Aleksandr Kuznetsov er virkelig nede på jorden og skaber balance overfor Julie.

Som hendes bedste ven, Constance, ser vi Carla Philip Røder. Har du set Kød & Blod, vil du sikkert genkende hende derfra. Hun har ikke meget skærmtid i Kamikaze – Julie er jo ikke ret meget i Danmark – men gør alligevel indtryk i de få scener, hvor hun medvirker.

Kamikaze Anmeldelse – HBO Max serie

Stakkels, rige, hvide pige… og dog!

I lang tid flyver Julie (Marie Reuther) bare hele verden rundt og forlader sjældent en lufthavn. Hun booker simpelthen næste flyrejse allerede mens, hun sidder i det fly, der netop er landet. Alt sammen i håbet om at flyet styrter, så hun kan få fred og (måske) se sin familie igen på den anden side.

Og ja, her er det nemt at tænke “stakkels rige hvide pige”. Men ja, Julie er da en stakkel, når hun som 18-årig mister hele sin familie. At hun så er udadreagerende på en ret voldsom (og pengeforbrugende) måde, er reelt “bare” den store forskel. Hun skal forlade verden med et brag.

Sidste besked fra hendes far, da flyet styrter er: “Vi styrter. Elsker dig. Gør som du vil”. Og dét må man sige, at Julie gør. Hun har i dén grad taget farens sidste besked til sig.

I øvrigt er hun generelt meget høflig og venlig overfor fremmede. Det er nok især dette, der gør, at man kan holde ud at forholde sig til hende. For hendes gamle venner er hun i hvert fald ikke god overfor.

Hun trækker sig fra alt og alle i hendes “gamle” liv og er super-egoist i dén henseende. Men så igen; Hun er jo direkte på vej mod afgrunden og ønsker ikke at tage disse folk med.

Lille sidebemærkning: Det vil nok undre de fleste danskere, at Julie far, der er svensker, skriver denne sidste besked på dansk. Man skulle tro, at en mand, der stadig taler klingende svensk – efter årtier i Danmark – ikke ville have nok tankevirksomhed til pludselig at skrive på dansk til sin datter lige i dét øjeblik. Men okay, jeg har ikke læst bogen, serien er baseret på, og måske er der et svar deri.

Se Kamikaze på HBO Max

Kaspar Munk står for instruktionen af alle otte afsnit, der også hænger meget stærkt sammen. Vi møder hele tiden Julie i ørkenen, der bare venter på at dø, mens vi får hendes livshistorie fortalt. Eller rettere, historie om hendes kamikaze-eventyr det seneste års tid.

Serien er baseret på den norske roman “Muleum” af Erlend Loe, der er blevet konceptualiseret (ja, det hedder det altså) af Anette K. Olesen (Forbrydelser). Selve manuskripterne til de otte afsnit er skrevet af Johanne Algren (Holiday).

Når du ser Kamikaze på HBO Max (og det bør du gøre!), så prøv at give den “stakkels, rige, hvide pige” en chance. Julie er ikke en karakter, der er nem at holde af, når hun opfører sig dumt og forkælet. Baggrunden for hendes deroute er dog en voldsom tragedie, som de fleste af os nok kan forholde os til omfanget af. Forhåbentlig kun på et teoretisk plan.

Det er en voldsom eventyr af en miniserie, hvor Julie både gør ophold i Sydkorea og Mexico undervejs. Ofte gør hun endda andre glade, mens hun selv fortsat er ulykkelig og stædigt holder fast i sit dødsønske som eneste positive holdepunkt. Hvor sygt det end lyder.

Men depressive mennesker, der beslutter sig for at gøre en ende på det hele, er jo ofte mere glade. Dét ser man i realtime, når man følger Julie i tiden, lige efter hun har mistet hele sin familie. Og derefter starter den vilde rejse mod flystyrtet i ørkenen!

Kamikaze består af 8 halvtimes afsnit og får premiere den 14. november 2021 på HBO Max med to afsnit hver uge.

FAKTA

Koncept: Annette K. Olesen
Adaption & manuskript: Johanne Algren (Baseret på Erlend Loes roman Muleum)
Instruktør: Kaspar Munk
Medvirkende: Marie Reuther (Julie), Charlotte Munck (Astrid, Julies mor), Johan Rheborg (Thomas, Julies far), Mads Reuther (Tom, Julies bror), Aleksandr Kuznetsov (Krysztof), Carla Philip Røder (Constance), Vidhi Kastebo (Sofia), Casper Kjær Jensen (Micke), Anders Matthesen (Psyko-Bo).

Plot

Julie lever et liv, som andre kun drømmer om, med masser af følgere på sociale medier og masser af penge i banken. Men kort tid efter sin 18-års fødselsdag modtager hun en sms, der ændrer hendes liv for altid. I jagten på at genfinde meningen med livet drager hun ud på en turbulent rejse. Men hvor tager man hen, når man har mistet alt, man nogensinde har elsket?

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg