TITANE er forholdsvis hardcore body horror, der nok skal tiltale fans af eksempelvis David Cronenberg (Fluen). Det er en film, der ikke kan forklares. Den skal opleves! Filmskaber Julia Ducournau (Raw) leverer en vild og mindeværdig film. Læs vores fulde Titane anmeldelse her!

TITANE er en ny gyserfilm, der også låner godt af sci-fi genrens greb. Vi er nemlig ude i body horror nichen. Derfor er en reference til body horror-mesteren David Cronenberg også nærmest umulig. Cronenberg skabte sig en karriere i denne niche med film som Scanners (1981) og Fluen (1986).

Lige i forhold til denne aktuelle film er det dog nærmere Crash (1996), der passer godt som reference. Vores hovedperson, Alexia (Agathe Rousselle), er ude for et biluheld som barn og får en titaniumplade i hovedet. Da vi møder hende igen som voksen, er hun ualmindeligt glad for biler. Det er et meget sensuelt (og seksuelt) forhold, hun har til disse køretøjer.

Lyder det mærkeligt på den gode måde? Fedt, så skal du se denne film! Lyder det bare som alt for meget? Så er det måske ikke denne film, du skal forvente, bliver din nye favorit. Én ting er sikker; Du glemmer den ikke igen sådan lige med det samme!

Læs videre på vores Titane anmeldelse herunder. Du kan se filmen i de danske biografer nu.

Titane – Anmeldelse

En kraftpræstation af Agathe Rousselle

Jeg var ikke bekendt med skuespilleren Agathe Rousselle, før jeg så hende nu i Titane. Og jeg kommer så sandelig ikke til at glemme denne præstation igen! Da vi er ude i body horror subgenren, så er det også en ekstremt fysisk præstation af Agathe Rousselle, der er mere eller mindre nøgen i store dele af filmen.

Her kan man især også mærke, at det er den kvindelige instruktør Julia Ducournau, der er filmskaber. Det er nemlig yderst sjældent frækt, når hun render rundt nøgen. I starten af filmen hænger alt seksuelt i øvrigt sammen med et mord. Alexia (Agathe Rousselle) er nemlig seriemorder. Og hun er en meget impulsiv seriemorder.

Uden yderligere sammenligning føles Den Gyldne Handske som en meget passende reference i denne forbindelse. For ja, godt nok er vi ude i body horror, der hænger sammen med sci-fi genren, men det er også en seriemorder-fortælling.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af den frygtelige – og helt fantastiskeDen Gyldne Handske her >

Uanset hvor mærkelig man synes filmen, og historien som helhed, er (og er der nok at undres over), så kan man kun tage hatten af for den præstation, Agathe Rousselle leverer her i Titane. Undervejs tager hun endda en mandlig identitet. Når man slår så mange ihjel, som Alexia gør, så bliver man hurtigt efterlyst og skal gemme sig.

Foruden Agathe Rousselle i den absolutte hovedrolle ser vi også Garance Marillier i en vigtig birolle i filmens første del. Garance Marillier spillede også hovedrollen i Raw (2016) af samme instruktør. Hun havde også hovedrollen i instruktørens allerførste kortfilm Junior fra 2011, så de er efterhånden en fast duo.

I sidste halvdel af Titane er det især også den franske skuespiller Vincent Lindon, der spiller en kæmpe rolle. Vincent Lindon leverer en præstation, der er helt ekstraordinær. Det er faktisk ærgerligt, at han (næsten!) står i skyggen af Agathe Rousselle, da det er den vildeste karakter, han puster liv ind i her.

Titane – Anmeldelse

Se Titane in biografen nu – hvis du tør!

Ja ja, det lyder som en udfordring, når vi lige smækker et “hvis du tør!” ind i overskriften. Men dette er helt oprigtigt talt ikke en film for alle. Jeg måtte da også lige kigge væk ind imellem. Det skal dog siges – hvis det gør en forskel?! – at det primært er dét, hovedpersonen udsætter sin egen krop for, der giver mig ståpels og myrekryb.

Nu er det dog Julia Ducournau, der står bag, og hvis du har set Raw (2016), så ved du nok allerede, at der bliver leget med både genrer og grænser. Her hos Heaven of Horror var vi store fans af Raw (org. titel Grave), men det er ikke sådan, at vi umiddelbart er helt lige så vilde med Titane. Til gengæld er det en film, der sætter sig fast.

LÆS OGSÅ:

Vores anmeldelse af Julia Ducournaus forrige film RAW >

Foruden Raw, der var Julia Ducournaus spillefilmsdebut, så har hun også instrueret et par afsnit af M. Night Shyamalan serien Servant (på Apple TV+). Hun er dog stadig et nyt navn på stjernehimlen, og jeg glæder mig allerede til hendes næste film. Og ja, frygter den måske også lidt, men det er med spænding i sjælen.

Titane er vanvittig flot lavet og indeholder nogle ekstreme og heftige (på den rigtig gode måde) præstationer af skuespillerne. Alle sammen! Men ja, naturligvis især Agathe Rousselle i den absolutte hovedrolle. Det er ikke uden grund, at denne film vandt hovedprisen ved dette års Cannes filmfestival!

Titane har premiere i de danske biografer den 11. november 2021.

FAKTA

Biografpremiere: 11. november 2021
Instruktør: Julia Ducournau
Manuskript: Julia Ducournau
Medvirkende: Agathe Rousselle, Vincent Lindon, Garance Marillier, Laïs Salameh

Plot

Alexia (Agathe Rousselle) bliver som barn hårdt såret i en bilulykke og får indopereret en titaniumplade i hjernen. Som ung har hun udviklet sig til en slags seriemorder, men under en flugt fra myndighederne ændrer hun sit udseende og påstår at være den forsvundne søn af en traumatiseret brandmand (Vincent Lindon). Snart eskalerer alting ud af kontrol og TITANE udvikler sig til noget, som med garanti aldrig tidligere er set på film…

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.