YELLOWJACKETS på Paramount+ er en ny gyserserie, der udspiller sig både i 1990’erne og i nutiden. Der er både lidt Lord of the Flies og The Wilds over denne fortælling, der helt sikkert bliver ekstremt dyster. Læs vores Yellowjackets anmeldelse her, og se serien på Paramount+ nu!

YELLOWJACKETS på Paramount+ er en ny gyserserie, der smager lidt af både Lord of the Flies og The Wilds. Allerede åbningsscenen bør være nok til at vise, at denne serie ikke er for svage sjæle. Men okay, har man først sagt Lord of the Flies, så er det vist allerede tydeligt.

Du skal til gengæld være tålmodig, da der kun kommer ét afsnit om ugen. Heldigvis har allerede første afsnit så meget saft og kraft (og, ikke mindst, kød og blod – i meget konkret forstand), at man nok skal vende tilbage for at se næste afsnit ugen efter.

Kort fortalt er Yellowjackets en form for psykologisk gyserserie med et mysterie, der skal løses, og en dannelseshistorie (eller “coming of age”, om man vil), der skal fortælles. Det er både spændende, ret grumt og meget besnærende!

Læs videre på vores Yellowjackets anmeldelse herunder. Der er 10 afsnit i sæson 1 af denne nye serie.

Psykologisk gyser som dannelseshistorie

Helt overordnet er Yellowjackets en ret fantastisk serie med en masse skønne skuespillere. Og eftersom historien udspiller sig både i 1990’erne og i nutiden, så er der teenager- og voksen-udgaver af flere karakterer.

Dog ikke dem alle. Teenagerne kommer nemlig ud for et flystyrt og ikke alle overlever. Et high school fodboldhold skal til deres livs kamp om det nationale mesterskab, men flyet styrer ned undervejs. Her kæmper teenagepigerne for at overleve i hele nitten (ja, 19!) måneder, før de endelig findes og reddes. Og vi taler altså om overlevelse i et kæmpe skov og bjergområde i det nordlige USA.

Du kommer dog ret hurtigt til at finde ud af hvem, der stadig findes i voksenudgaver i nutiden. Hvad de har gennemlevet (og ikke mindst gjort) for at kunne overleve, er en ganske anden sag. Og netop det, som denne serie handler om!

Yellowjackets: Sæson 1 – Anmeldelse [Paramount+]

Fantastisk godt castet

Da vi netop er ude i, at fortællingen foregår i både 1990’erne og i nutiden, så er der et ret stort cast. Især da flere af karaktererne skal spilles af én skuespiller i 1990’er scenerne og én i nutiden. Og de to skal jo gerne minde om hinanden. Præcis som det var udfordringen med It – Del 1 og It – Del 2. Dét, må man sige, er lykkedes ret godt her i Yellowjackets.

Faktisk gættede vi herhjemme hvem, der ville spille voksenudgaverne, da vi så teenage-versionerne. Det siger altså noget om, hvor godt man har ramt. Samt, naturligvis, hvor gode de unge skuespillere er til at ramme mimik og væremåde af de voksne skuespillere, som vi trods alt kender bedre – indtil videre i alle tilfælde.

Blandt de voksne udgaver af karakterne ser vi skuespillere som den fantastiske Melanie Lynskey (Heavenly Creatures, Castle Rock) og den Oscar-nominerede Juliette Lewis (Natural Born Killers, Cape Fear, Ma). Derudover også den Emmy-nominerede Christina Ricci (Addams Family, Monster), der hurtigt gør indtryk, samt Tawny Cypress. Alle har nøgleroller!

Derudover kan du se frem til at nyde Ella Purnell (Army of the Dead), Samantha Hanratty (Shameless), Sophie Thatcher (Prospect) og Sophie Nélisse (The Book Thief) blandt teenager-karakterne. Nå ja, og så vil fans af Netflix zombie-serien Santa Clarita Diet helt sikkert genkende målvogteren på fodboldholdet, der spilles af Liv Hewson.

Se Yellowjackets på Paramount+ i Danmark

Yellowjacket-serien er skabt af Ashley Lyle og Bart Nickerson, der begge tidligere har arbejdet på The Originals og Narcos. Som skandinav har man da også lidt nordisk stolthed over, at den norske instruktør Eva Sørhaug (Your Honor) står for tre afsnit i sæsonen. Alle andre instruktører står “kun” for et afsnit værd.

Her er det især værd at fremhæve Karyn Kusama, der står bag pilot-afsnittet [afsnit 1], der er vanvittigt stærkt. Karyn Kusama er desuden også producer på serien. Selvom Kusama nok især er kendt for film som The Invitation og Jennifer’s Body, så har hun også arbejdet på tv-serier før. Blandt andet HBO-serien The Outsider, baseret på en bog af Stephen King.

Yellowjackets er faktisk en Showtime-serie, hvilket alene bør vidne om et meget højt produktions-niveau. Det er på højde med HBO og de bedste Netflix-produktioner. Herhjemme er det Paramount+, der viser serien, så de kører godt på med genreserier. Det er nemlig også Paramount+, der har den nye Dexter: New Blood serie.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Dexter: New Blood, der fik premiere på Paramount+ en uge før Yellowjackets >

Bare rolig, seriens afsnit frigives herhjemme hver mandag, da de bliver vist søndag aften i USA – præcis som Dexter: New Blood og serier som The Walking Dead på Xee. Hvis du følger serien, som den frigives herhjemme, bør det altså være muligt at undgå de vildeste spoilers.

YELLOWJACKETS består af 10 en-times afsnit, der udgives ugentligt på Paramount+ fra den 15. november 2021.

FAKTA

Skabere: Ashley Lyle, Bart Nickerson
Medvirkende: Melanie Lynskey, Juliette Lewis, Christina Ricci, Sophie Thatcher, Tawny Cypress, Ella Purnell, Samantha Hanratty, Sophie Nélisse, Steven Krueger, Jasmin Savoy Brown, Warren Kole

Plot

Lige dele overlevelsesepos, psykologisk gyserhistorie og voksende drama, YELLOWJACKETS er sagaen om et fodboldhold af vildt talentfulde gymnasiepiger, der bliver de (u)heldige overlevende af et flystyrt dybt inde i den afsidesliggende nordlige ødemark. I serien følger vi deres udvikling fra et succesrigt fodboldhold til vilde klaner i ødemarken. Sideløbende følger vi dem 25 år senere, hvor de har forsøgt at genskabe sig deres liv. Men fortiden er aldrig rigtig fortid og, hvad der begyndte i ødemarken, viser sig at være langt fra overstået.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.