IT del 2 er her endelig, og ja, den var ventetiden værd. Med denne film får vi langt om længe den afslutning, som miniserien fra 1990 på ingen måde kunne levere. Du kan godt glæde dig til at komme tilbage til Derry og – ikke mindst – Pennywise. Læs mere i vores IT del 2 anmeldelse her!

IT del 2 er her endelig, og det er en ordentlig moppedreng på knap 2 timer og 50 minutter. Jeg må dog straks erkende, at den på ingen måde føles for lang. Det var ellers noget, der blev talt meget om til pressevisningen.

Sjovt nok var det ikke det store issue, da vi få uger forinden så Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood, der har en officiel spilletid på kun 8 minutter mindre. Ak ja, så er det, man kan mærke, at man er inde at se en gyserfilm. Der var dog ikke mange, der trængte til en tissepause undervejs – eller måske turde de bare ikke forlade fællesskabets tryghed. 

For ja, der er i dén grad skruet op for det mørke og dystre her i IT del 2. Karaktererne er ikke børn længere, og det er som om, det har givet anledning til at gå all-in. Vi starter i øvrigt med et meget voldsomt homofobisk overfald, der med al tydelighed siger, at der ikke bliver holdt tilbage. 

Fantastisk cast leverer varen

Fra det øjeblik, børneskuespillerne var valgt til IT – Kapitel 1, blev der gættet (og ikke mindst ønsket) skuespillere til de voksne udgaver af karaktererne. Jessica Chastain blev ret hurtigt en “fan favorite” til at spille Beverly Marsh. Derfor var det heller ikke overraskende, at hun var en af de første skuespiller, der blev bekræftet i castet til IT del 2.

Nu kendte Jessica Chastain også allerede instruktøren, Andy Muschietti, fra gyserfilmen Mama, så den aftale kunne de nok hurtigt blive enige om. Helt overordnet er det et fantastisk hold skuespillere, der spiller de voksne udgaver af børnekaraktererne fra første film.

De både ligner børneskuespillerne ret godt og er (især!) virkelig gode til at ramme den tone og stil, som netop børnecastet har lagt. James McAvoy fungerer skønt som gruppens uofficielle leder, Bill, der stadig lider under, at hans lillebror Georgie blev taget af Pennywise.

Bill Hader er helt fantastisk og spot-on i sit portræt af den voksne Richie Tozier. Det bliver nemlig aldrig skabet eller fjollet, hvilket lynhurtigt kunne være tilfældet. Dette er i øvrigt den første rolle i en gyserfilm for komikeren Bill Hader (Saturday Night Live).

Det samme gælder James Ransone som den voksne Eddie Kaspbrak. Især scenerne mellem Bill Hader og James Ransone er fantastiske paralleller til børneskuespillernes kemi. Gyserfans vil nok genkende James Ransone fra Sinister (2012) og den mindre effektive opfølger Sinister 2.

Gennem hele IT del 2 skal vi se de voksne versioner af karaktererne finde tilbage til det barn, de var, sidst Pennywise var på spil i Derry. Det er især alle disse historier, der resulterer i nogle virkelig grumme scener!

It del 2 anmeldelse

De skønneste cameos

Foruden det virkeligt solide cast, kan du glæde dig til en cameo fra instruktør, Andy Muschietti, der pludselig dukker op i baggrunden. Naturligvis har forfatteren af IT bogen, Stephen King, også en cameo i filmen.

Eller rettere, faktisk får Stephen King en decideret karakter og en ret væsentlig del i historien. Jeg blev sgu helt salig og sad med et fjollet smil i hele fjæset under den scene. En skøn og meget passende plads i filmen til manden bag denne dystre fortælling.

Derudover skal du være vågen, hvis du vil fange, at vi faktisk ser en af børneskuespillerne fra den originale IT miniserie fra 1990. Det drejer sig om Brandon Crane, der spillede lille tykke Ben Hanscom som barn i miniserien. Brandon Crane dukker såmænd op, da vi skal til at møde den voksne Ben Hanscom.

Hvis du har set både miniserien og IT – Kapitel 1, vil din hjerne nok også lige kortslutte et splitsekund. På den fede måde, da det tydeligvis er instruktøren, der leger med netop fans af hele Pennywise og IT universet.

Så blev det fandme uhyggeligt

For alle, der synes IT – Kapitel 1 ikke var uhyggelig nok, bør der være en masse at komme efter med del 2 af IT. Der bliver absolut ikke holdt tilbage på nogen måde. Til tider er det endda de mindre ting, der kan virke mere uhyggelige end de større ting.

Personligt, var der elementer i IT del 2, der direkte mindede mig om de mest voldsomme scener fra den nye Hellboy reboot.

Hvis du har set de teaser scener, der løbende er blevet frigivet frem til premieren, så kan jeg afsløre, at du kun ser en brøkdel af scenerne i disse teaserklip. Det bliver hele tiden vildere og mere voldsomt.

Og så alligevel må jeg erkende, at lige præcis slutningen faktisk er mindre voldsom. Det er en løbende joke i hele filmen, at Bill (James McAvoy) som forfatter er møghamrende dårlig til slutninger. Den originale IT miniserie havde også en ret kikset slutning, men alligevel bliver det lidt af en selvopfyldende profeti.

Det er dog i stor stil for at holde sig tro mod bogen, og det kan jeg kun rose. For mig er slutningen bare mindre uhyggelig end filmen generelt, men det behøver jo ikke være en dårlig ting. Historien skal trods alt også fortælles, som den nu engang er.

It del 2 anmeldelse

Glæd dig til IT del 2

Der er ingen tvivl om, at instruktør Andy Muschietti elsker Stephen King bogen, som denne film er baseret på. Det er nemlig på alle måder tydeligt, at han har ønsket at holde sig tro mod den originale fortælling, mens han også har skåret ind til benet.

I den forbindelse kan jeg fortælle, at Pennywise igen bliver til en edderkop (som det også er tilfældet i bogen). Men bare rolig, denne gang er der ganske andre effekter på banen. Til sammenligning virker den originale slutning af IT miniserien som Find Nemo, mens denne nye udgave er Dødens Gab.

Der er dog også visse scener fra bogen, der absolut ikke egner sig til at blive filmatiseret. Alle, der har læst Stephen Kings moppedreng af en bog, vil nok straks komme i tanke om især én scene. Nu jeg er ved det faktum, at IT bogen jo er en mursten af en bog, så vil jeg da lige indskyde, at jeg synes, det er fint med den lange spilletid. Ellers var det blevet en afstumpet fortælling.

Tredie film i Ringenes Herre trilogien var eksempelvis også helt oppe at ringe på 3 timer og 21 minutter. Min pointe er bare, at jeg bestemt ikke ville have undværet nogen scener i denne filmatisering.

Og det selvom jeg bestemt forventer, at mange (til del inklusiv mig selv) ikke vil være fans af det sidste opgør med Pennywise.  Det er dog baseret på den følelse jeg sad med, mere end det er noget faktuelt. Sagt på en anden måde, så er det bare fordi, jeg synes, det sidste opgør var mindre uhyggeligt, end jeg forventede.

IT del 2 kommer i danske biografer landet over fra 5. september 2019.

IT del 2 på Blu-ray

Den 20. januar 2020 udkom IT del 2 på Blu-ray i Danmark. Bonusmaterialet byder på følgende:

 • The Summers of IT: Chapter One, You’ll Float Too (dokumentar, 34 min.)
 • The Summers of IT: Chapter Two, IT Ends (dokumentar, 37 min.)
 • This Meeting of the Losers’ Club Has Officially Begun (Behind the scenes featurette, 8 min.)
 • Pennywise Lives Again! (Behind the scenes featurette, 10 min.)
 • Finding the Deadlights (Behind the scenes featurette, 6 min.)
 • Kommentarspor af instruktør Andy Muschietti

Så er der lidt ekstra til fansene. Dog ingen slettede scener…

FAKTA

Biografpremiere: 5. september 2019
Genre: Horror, Thriller, Drama
Instruktør: Andy Muschietti
Medvirkende: Bill Skarsgård, Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, James Ransone, Andy Bean, Jay Ryan, Isaiah Mustafah, Xavier Dolan, Jaeden Lieberher, Owen Teague, Finn Wolfhard

Plot

Klovnen Pennywise er tilbage for at terrorisere byen, Derry, 27 år efter, at de syv venner fra Taberklubben bekæmpede ham. Nu er børn igen begyndt at forsvinde i byen. Mike samler derfor klubben, der ellers for længst er gået hvert til sit. Skadet af fortidens traumatiserende oplevelser, må de nu hver især stå ansigt til ansigt med deres værste frygt for én gang for alle at tilintetgøre Pennywise – der er endnu mere dødbringende end nogensinde før.

Forfatter

 • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

  Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

  Vis alle indlæg