ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD er Quentin Tarantino, når han virkelig fokuserer på sit tema. Det er ren kærlighed til Hollywood i 1969, mens han også viser skyggesiden via Charles Mansons familie. Manson selv er dog meget lidt med i filmen. Læs mere i vores anmeldelse her.

Once Upon a Time in Hollywood er Quentin Tarantino i sit es. Bevares, jeg kan godt lide, når der bare er fuldt smadder på drengen, men det er meget rart at få mere kød på historien. Og med en spilletid på hele 2 timer og 41 minutter er der god plads til at fortælle.

Det føles dog ikke som om, man sidder så længe i biografsædet. Faktisk var jeg overrasket over, hvor hurtigt tiden gik.

Der er i øvrigt helt uhyggeligt mange meget kendte skuespillere med i denne niende Quentin Tarantino film (eller tiende, hvis man ikke tæller Kill Bill som én). Der er skuespillere fra de fleste af hans tidligere film, og mange af dem gentager også deres tidligere karakterer. Desuden er Kurt Russell både med og fortæller på filmen.

De fleste fans af genrefilm (som de fleste Quentin Taratino film på én eller anden måde er), vil nok være mest interesserede i Manson delen af filmen. Det er dog ikke ham, men hans følgere, der får mest opmærksomhed i Once Upon a Time in Hollywood.

Hollywood i 1969

På mange måder er Once Upon a Time in Hollywood et godt gammeldaws “love letter” til Los Angeles (og især Hollywood), som byen tog sig ud i 1969. Vi følger en måske snart falleret skuespiller, Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), der efterhånden primært har gæsteroller i diverse tv-serier. Han prøver altid at få sin stunt double, Cliff Booth (Brad Pitt), med på alle opgaver.

Samtidig følger vi Sharon Tate, der er et af de nye stjerneskud på Hollywood himlen. Da filmen starter, er hun nygift med Roman Polanski, der lige har lavet Rosemary’s Baby og i den grad også er i vælten. De er netop flyttet ind i det hus, der ligger lige ved siden af Rick Daltons hus. 

Once Upon a Time in Hollywood er dog en film fyldt med paralleller. Så den handler ikke om, at de møder hinanden. Sharon Tate er jo i øvrigt en virkelig person, mens Rick Dalton og Cliff Booth blot er opfundet til denne historie. Inspireret af virkelige personer, bevares, men altså 100% fiktive til denne fiktive historie.

Den tredie historie udspiller sig på gaderne i Los Angeles samt på Spahn Ranch, der er et nu nedlagt filmset. Det selv samme hvor Rick Dalton tidligere optog sin meget succesfulde tv-serie Bounty Killer, før han besluttede sig for at jagte en karriere som filmstjerne. Nu bliver han tilbudt roller i spaghetti westerns af Marvin Schwarz (Al Pacino), men Dalton vil ikke opgive Hollywood.

Once Upon a Time in Hollywood anmeldelse

Charles Manson i Once Upon a Time in Hollywood

Lad os lige slå fast, at Charles Manson er meget lidt med i Once Upon a Time in Hollywood. Han spilles af Damon Herriman, som du snart kan se folde sig mere ud som Charles Manson i sæson 2 af Mindhunter på Netflix. I denne film er det ikke ham, der på nogen måde er i fokus. 

Eller rettere, det er det jo i form af hans følgere. De befinder sig som før nævnt på Spahn Ranch filmsettet. Den del er i øvrigt helt rigtig, hvilket du vil vide, hvis du fx har set Manson’s Bloodline på Viaplay. Det viste sig faktisk at være alle tiders gode “opvarmning” til denne film, når det gælder lige præcis historien om Manson og hans “familie”.

Som det ofte er tilfældet, slutter Once Upon a Time in Hollywood på yderst blodig vis. Det er nok ikke, som du forventer det, men det er sateme effektivt og 100% Tarantino-style.

I øvrigt var Sharon Tates søster, Debra Tate, taget med på råd tidligt. Quentin Tarantino fortalte om sine planer for filmen og viste Debra Tate manuskriptet, hvilket resulterede i, at hun accepterer denne film fuldstændig. Hun har ellers tidligere været aktiv modstander af film om sin søster. Noget man jo egentlig godt kan forstå.

Debra Tate har også mødtes med Margot Robbie, som endda har fået lov til at låne nogle af Sharon Tates smykker til filmen. 

Once Upon a Time in Hollywood anmeldelse

Elsker du film, så skal du se denne!

For mig er Once Upon a Time in Hollywood en ret fantastisk oplevelse hele vejen igennem. Nu elsker vi også film her hos Heaven of Horror, og det er et skønt indblik i hele industrien i dens gyldne tid i 1969.

Leonardo DiCaprio er ret fantastisk som den semi-fallerede skuespiller, Rick Dalton, mens Margot Robbie er vanvittig charmerende og indyndende som Sharon Tate. Derudover har vi naturligvis Brad Pitt som Cliff Booth, der får mindst lige så meget spilletid som DiCaprio. Hans karakter har da også al den selvtillid, som Rick Dalton mangler.

Brad Pitt får især også meget spilletid, da hans karakter Cliff Booth pludselig er ude på Spahn Ranch. Han giver et lift til en sød hippie (der spilles fantastisk af Margaret Qualley fra Netflix filmen IO) og lander midt i hvepsereden.

Det er umuligt helt at forberede sig på, hvad man skal forvente af Once Upon a Time in Hollywood, men det er en ægte Quentin Tarantino film med alt, hvad det indebærer. Og så er det altså meget sjovt, at der selv i de allermindste roller er meget velkendte ansigter. Ingen af dem som deciderede cameos, men derimod som spøjse små karakterer, der skaber en skøn helhed.

Once Upon a Time in Hollywood har premiere i biografer landet over den 15. august 2019.

FAKTA

Biografpremiere: 15. august 2019
Instruktør: Quentin Tarantino
Medvirkende: Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Burt Reynolds, Kurt Russell, Tim Roth, Zoë Bell, Michael Madsen, James Marsden, Timothy Olyphant, Damian Lewis, Luke Perry, Emile Hirsch, Dakota Fanning, Clifton Collins Jr, Keith Jefferson, Nicholas Hammond, Julia Butters

Plot

En western tv-skuespiller, Rick Dalton, og hans stuntmand, Cliff Booth, prøver at få et comeback i Hollywood, men har svært ved det. Men Dalton har en berømt nabo: Sharon Tate.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg