MANSON’S BLOODLINE er en ny dokumentarserie på Viaplay, der følger Charles Mansons barnebarn, Jason Freeman. Han vil gerne lære sin farfar at kende, inden det er for sent. Serien er på 4 afsnit, og den har en helt ny vinkel. Læs vores Manson’s Bloodline anmeldelse her.

Manson’s Bloodline er en ny dokumentar på Viaplay, der reelt handler mest om Charles Mansons barnebarn, Jason. Dette er altså ikke en dokumentar om de mord, der blev begået af Mansons følgere i “familien”. Den del bliver dog behandlet i Quentin Tarantinos film Once Upon A Time in Hollywood, der udkommer ugen efter denne dokumentar.

Til gengæld er denne Viaplay dokumentar i fire afsnit et interessant indblik i, hvordan en persons handlinger (og plads i samfundet) kan påvirke resten af familien. Det er et ret ensidigt blik, da vi ikke skal forstå noget nyt om Charles Manson, men derimod hvordan barnebarnet Jason Freeman oplever henholdvis hadet og idoldyrkelsen af sin farfar.

Indrømmet, der er irritationsmomenter undervejs, men overordnet er det faktisk ganske informativt og fascinerende. Især fordi Jason Freemans kone er helt fantastisk og konsekvent kommer med de kommentarer, der rumsterer rundt i de fleste seeres hoved.

Den mest hæslige speaker

Lige når Manson’s Bloodline begynder, skal du tage en dyb indånding og gøre dig klar på alletiders værste speaker. Vi er ude i en klassisk amerikansk speaker-stemme, der minder om dårlige krimi-dokumentarer eller amerikanske trailere fra 80’erne. 

Denne speaker var nok til at give mig virkelig dårlige associationer og skrue forventningerne helt ned. Men så forsvandt stemmen få minutter inde, og vi kom i gang med selve dokumentaren. Speaker-banditten dukker dog op igen i starten af hvert afsnit, så det må man lige holde ud.

Derudover er der faktisk ikke mange irritationsmomenter undervejs. Bevares, vi kommer til at møde nogle af Charles Mansons venner. Eller rettere, de består primært af hans pennevenner (der også er deciderede groupies eller “supporters”).

Vi ser aldrig (en levende) Charles Manson i Manson’s Bloodline, men til gengæld hører vi hans stemme fra telefonsamtaler med barnebarnet, Jason. Her lyder han både ligeså vanvittig, som vi har set i diverse interviews samt som en lidt småskør, men grundlæggende helt fin, farfar.

Nå ja, og så får vi også set lidt vel rigeligt til Charles Mansons lig. Mere om det senere!

Manson's Bloodline Viaplay dokumentar anmeldelse

Jason Freemans kone er en sand helt

Der er reelt kun én person, der virkelig formår at holde hovedet koldt igennem strabadserne. Efter afsnit 1 af Manson’s Bloodline tænkte jeg, at der vel ikke var så meget mere at sige, men dét er der.

Halvvejs gennem afsnit 2 af Manson’s Bloodline tænkte jeg “Hvad fanden har han gang i, han er jo ved at blive suget ind i vanviddet?!”. Heldigvis klippes der fluks til barnebarn Jasons kone, Audrey, der sidder og siger præcis dette.

Hun står på sidelinjen og ved, at hendes mand har et alt for stort hjerte, og bare gerne vil lære sin farfar at kende. Jason Freeman er vokset op med en skøn stedfar (som han kalder “Dad”, mens Charles Manson Jr. er “Father”) og en mor, der har forsøgt at skærme ham fra al Manson balladen.

Desværre kommer Jason hurtigt i kontakt med sin farfars “venner”, og dét er sgu en mærkelig bunke mennesker. De er små-anarkister og rocker-hippier i et mærkeligt miks-biks.

En samtale med en fra “Familien”, der rent faktisk kendte Charles Manson i tiden før og efter mordene, sikrer et mere nuanceret billede. Det, sammen med den virkelig herlige Audrey, redder Jason fra at ryge helt ud på et sidespor.

Charles Manson lig og begravelse

En stor del af Manson’s Bloodline handler om begravelsen af Charles Manson. Da han dør som 83-årig i fængslet, er der tvivl om, hvem der reelt har rettighederne til både hans lig og ejendele. Derfor skal der en retssag til for at beslutte dette. Både mulige familiemedlemmer samt nogle af hans “venner” gør nemlig pludselig krav på ham.

I forbindelse med begravelsen kommer nogle virkelige uheldige detaljer frem. I hvert fald hvis denne Viaplay dokumentar vitterlig viser fakta (og det tror jeg, den gør).

Man har simpelthen ikke opbevaret Charles Mansons lig korrekt. En dygtig bedemand kommer derfor på uventet overarbejde. Efter han har arbejdet på sagen, kan Jason endelig komme ansigt til ansigt med sin afdøde farfar, der faktisk ser fin ud.

Og ja, der er ret meget kig til Charles Mansons lig. Faktisk i en sådan grad, at jeg følte, jeg invaderede noget ret personligt. Jeg har ingen trang til at se en afdød person fra så mange vinkler, men det er der uden tvivl mange Charles Manson groupier (eller bare dem, der er fascineret af ham på anden vis), der gerne vil.

Manson's Bloodline – Anmeldelse af Charles Manson dokumentar

50 års dagen for Charles Manson mordene

Det, der virkelig fungerer i Manson’s Bloodline er, at man måske lige kan tage et skridt tilbage og huske på, hvem Charles Manson var, og hvad han reelt har gjort. Han bliver set på som en masse- eller seriemorder, men reelt var det hans kultmedlemmer i hans “familie”, der stod bag mordene.

Han er altså ikke i “klub” med Ted Bundy eller Jeffrey Dahmer, men derimod nærmere en Jim Jones type. Det synes jeg faktisk, der kom lidt mere fokus på i denne dokumentar.

Her i august 2019 er det i øvrigt præcis 50 år siden, at mordene på blandt andre Sharon Tate fandt sted. Og man må sige, at der er ekstremt fokus på netop disse mord her i august måned.

Først med denne dokumentarserie på Viaplay, og den 15. august udkommer Once Upon a Time in Hollywood. Dagen efter, fredag den 16. august, kommer Netflix serien Mindhunter med sæson 2, der også har fokus på Charles Manson.

Det er i øvrigt samme skuespiller, der spiller rollen som Charles Manson i både Once Upon a Time in Hollywood og Mindhunter.

Se Manson’s Bloodline på Viaplay

Dokumentarserien Manson’s Bloodline på Viaplay er til tider langtrukken og bliver lidt mærkelig, men det er også rigtig godt at se tingene fra en ganske anden vinkel. Især når man har Audrey Freeman som fornuftens stemme, der kan bekræfte, at det er altså ikke alle, der kører med på crazy toget.

Manson’s Bloodline har premiere på Viaplay den 9. august 2019, hvor alle fire episoder udgives samtidigt.

Plot

Den nye Viaplay Original dokumentarserie går tæt på arven efter kultlederen og massemorderen Charles Manson. Mansons barnebarn forsøger at komme fri af den blodige arv fra sin farfar, som har kastet en skygge over hele hans liv.

I 16 måneder har kameraerne fulgt Jason Freeman i sit forsøg på at komme overens med sin blodige arv, og at få styr på sit liv, så han hverken ender som sin far, der begik selvmord, eller som sin farfar. For første gang nogensinde bliver der mulighed for at høre optagelser af de telefonopkald, Manson foretog til Jason fra fængslet. Vi følger også Jason når han forsøger at komme til at møde sin farfar for første gang.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.