ATLAS på Netflix er en ny sci-fi actionfilm med Jennifer Lopez i hovedrollen. På trods af det meget velkendte plot – som minder om andre kendte film – virker det. Solid underholdning, bare heller ikke mere. Læs hele vores Atlas-filmanmeldelse her!

ATLAS er en ny Netflix science fiction-actionfilm med Jennifer Lopez i hovedrollen. Efter at have set traileren havde jeg ingen forventninger til denne Netflix-film. Det så ekstremt generisk og forudsigeligt ud, men den viste sig faktisk at være overraskende underholdende.

Altså, okay, det er i høj grad en hybrid af forskellige sci-fi-film. Nogle scener virker ligefrem som en hyldest til andre ikoniske genrefilm-øjeblikke. Overordet er udførelsen af denne historie bare effektiv. Den har endda veltimet komedie til at sikre, at visse plotudviklinger ikke bliver for kitschede eller alt for dystre undervejs.

Læs videre på vores Atlas-filmanmeldelse nedenfor. Find den på Netflix fra den 24. maj 2024.

Simpelt plot med et AI-omdrejningspunkt

Atlas Shepherd (Jennifer Lopez) er en genial dataanalytiker, der voksede op med kunstig intelligens, men som nu har en dyb mistillid til AI. Alligevel kaster hun sig ind i kampen, da mennesker skal i direkte kamp med AI. En AI-robot, der leder kampen mod mennesker, skal nu endelig fanges.

Endda på en anden planet. Jo jo, det er både AI sci-fi og decideret rumrejse sci-fi!

Selvfølgelig går intet efter planen, da AI-robotterne allerede har forudsagt menneskets plan. Inden længe opdager vores hovedperson, at menneskehedens fremtid er dybt afhængig af, at hun vil samarbejde med den nye generation af kunstig intelligens.

Nyeste generation er endnu tættere knyttet med det menneske, der samarbejder med AI-personaen, hvilket betyder, at der er behov for en endnu dybere tillid fra hende. Det er ikke nemt, og vi funder også ud af hvorfor, hun er så mistroisk overfor al AI.

Lad os få svesken på disken: Meget af dette plot er forudsigeligt – i hvert fald til et vist punkt. Den er dog også meget charmerende, og mod min forventning (måske endda egen dømmekraft) måtte jeg overgive mig til den.

Et stærkt cast får det til at fungere

Jennifer Lopez er god i titelrollen (selvom jeg faktisk synes, hun var bedre i The Mother), mens Lana Parrilla var perfekt castet som hendes mor. Du skal ikke tænke over om aldersforskellen – Lana Parrilla er yngre end Jennifer Lopez – da det bliver forklaret og giver mening. Visuelt fungerer de bare godt som mor og datter.

Som den vigtigste AI-skurk har vi Simu Liu (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings), mens den altid charmerende Sterling K. Brown (Black Panther) spiller manden, der leder menneskene på denne mission. Som stemmen til den AI, som Atlas er tvunget til at stole på, har vi Gregory James Cohans behagelige stemme.

Endelig er Mark Strong (Nocebo) chef for alle i den militære modstand, og Abraham Popoola er perfekt som en anden AI, vi støder på flere gange i filmen. Et ordentligt brød af en mand, der er perfekt som en AI-soldat.

Atlas (2024) – Anmeldelse | Netflix Science fiction-film

En genrehybrid med velkendte elementer

Atlas er i høj grad en sci-fi actionfilm, men der er også en del komedie brugt på alle de rigtige måder. Filmen som helhed virker dog lidt som om, en AI blev fodret med et par ikoniske sci-fi actionfilm og derefter kom med sin egen “unikke” historie.

Dette var også tilfældet for Rebel Moon, men i modsætning til dét rod, så fungerer det faktisk med Atlas. Jeg tror, at de til tider hyldest-lignende øjeblikke – og evnen til at erkende, at dette er lavet for at underholde, ikke være et nyt filmisk genrebrydende mesterværk – er opskriften på succes.

Atlas er sjov, når hele “Anti-AI-person er tvunget til at samarbejde med AI for at overleve”-elementet, (der også var nøglen til I, Robot) skal drive historien frem. Og når en AI-robot får halvdelen af sit ansigt smadret, så vises der teknik frem for kød og knogler. Det virker som et direkte hint til Terminator (dog uden de rødglødende øjne).

I Atlas fungerer det, fordi man kombinerer elementer fra andre historier og ikke skjuler det, men derimod gør det tydeligt, at det bliver en del af filmens historie og univers. Ja, inklusiv hvordan AI-robotterne gør oprør, og overtager magten på vores jord, mens resterne af menneskeheden bliver rebelske oprører.

Skal vi bare sige “Skynet” i kor?!

Se Atlas på Netflix!

Instruktøren af Atlas er Brad Peyton. Han har tidligere instrueret ret solide actionfilm som katastrofefilmen San Andreas (2015). Han instruerede også monsterfilmen Rampage Out of Control (2018) og gyserfilmen Incarnate (2016). Og så skal vi ikke glemme den post-apokalyptiske Netflix-serie Daybreak.

Manuskriptet kommer fra forfatterne Leo Sardarian (StartUp) og Aron Eli Coleite (Daybreak). Mod alle forventninger havde jeg som sagt en god oplevelse. Selv det faktum, at Atlas Shepherd bliver “A. Shepherd” [en hyrde] på navneskiltet. Symbolsk gumpetungt, men også en detalje, der bare fungerer i en film som denne.

Med Atlas havde jeg ingen forventninger og ville egentlig bare have set den, så vi kunne få skrevet anmeldelsen. Så meget havde traileren ødelagt mine forventninger, som i forvejen var lave, og dét endte med at blive en kæmpe fordel.

Inden for de første 15 minutter eller deromkring opdagede jeg, at jeg faktisk var underholdt. Jeg tænkte ikke, at det var dumt. Ej okay, lige bortset fra Jennifer Lopez’ kæmpe garn i første halvdel af filmen, for dét er bare dumt. Men udover det store hår, der må kræve en hær af stylister, så grinede jeg højt og lod mig selv nyde den.

Hvis du kan gøre det samme, så er Atlas en solid sci-fi actionfilm perfekt til fredag aftens underholdning derhjemme. Så nyd den og ha’ det sjovt med at lægge mærke til alle de detaljer, der føles velkendte, og se, hvad denne film gør med de velkendte inputs. Er den genial og en nyklassiker? Nej! Men den underholder godt.

Atlas er ude på Netflix den 24. maj 2024.

FAKTA

Instruktør: Brad Peyton
Manuskript: Leo Sardarian, Aron Eli Coleite
Medvirkende: Jennifer Lopez, Simu Liu, Sterling K. Brown, Gregory James Cohan, Abraham Popoola, Lana Parrilla, Mark Strong

Plot

En dygtig dataanalytiker er modstander af AI, men indser, at teknologien nok er hendes eneste håb, da forsøget på at fange en vildfaren robot går galt.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg