DAYBREAK er en ny serie på Netflix i gyser-komedie genren. Serien byder på et væld af popkultur referencer – især fra genrefilm og -serier. Det er En vild pjækkedag møder Mad Max og Zombieland. Læs mere i vores Daybreak sæson 1 anmeldelse her!

Daybreak er en ny gyser-komedie serie på Netflix, der er baseret på en tegneserie af Brian Ralph. Sæson 1 består af 10 afsnit på hver cirka 45 minutter, og der er generelt fuld knald på fortællingen.

Helt fra starten er det som at se en remake af John Hughes filmen En vild pjækkedag fra 1986. Der går dog ikke længe, før vi er i en ganske anden verden, hvor intet er, som det plejer at være.

Det faktum at Matthew Broderick (selveste Ferries Bueller fra En vild pjækkedag aka Ferris Bueller’s Day Off) spiller rektor i den nye Netflix-serie, gør kun det hele endnu bedre. Grundlæggende er Daybreak som en John Hughes 80’er film parret med zombie-genren. Det er på alle måder lige mig!

Et regulært popkultur skattekammer!

Inden for få minutter befinder vi os tydeligvis i en gyser-komedie, der byder på et skattekammer af popkultur-referencer. Og rigtig mange af dem kommer fra genreproduktioner!

Groft sagt er Netflix-serien Daybreak som en gyser-komedie version af En vild pjækkedag i den grumme post-apokalyptiske Mad Max verden med kulsort humor fra Zombieland.

Hvis du skal i biografen og se Zombieland 2: Double Tap, så er Daybreak perfekt at fortsætte med, da man i stor stil kan blive i denne vanvittige verden. Har du set den animerede The Last Kids on Earth på Netflix, har du nok også en idé om, hvad du skal forvente. Dog er Daybreak betydelig mere voldsom (og på alle måder til et ældre publikum) end The Last Kids on Earth

Efter atombomben er faldet, er det kun personer under 18 år, der forbliver “almindelige”. Alle de voksne er blevet til en form for zombier, der dog umiddelbart lyder som almindelige mennesker, men altså stadig gerne vil spise dig. Selvom ordet “zombie” ikke bruges, så bliver The Walking Dead refereret på den perfekte måde allerede i afsnit 2 af Daybreak.

I øvrigt byder lige præcis afsnit 2 af Daybreak på det skønneste WTF øjeblik, der viser, at skaberne ikke er bange for at bruge hardcore gysergreb. Den slags man nok ville forvente fra en Evil Dead produktion, da det både er sjovt og grotesk!

Daybreak: Sæson 1 – Anmeldelse | Netflix serie

Stereotyper for fuld udblæsning

Selve historien begynder reelt som den ikoniske 1980’er film En vild pjækkedag. Vi ryger dog meget hurtigt over i en post-apokalyptisk verden, da en vis Twitter-glad person har formået at få skudt en atombombe afsted. Dette forklares ganske hurtigt allerede i afsnit 1, så du misser det nok, hvis du er uopmærksom et øjeblik. 

Der er dog måske også noget med Taylor Swift og et katte-meme, der var del i apokalypsen. Selve årsagen til apokalypsen omtales af flere omgange gennem serien.

Generelt er der vildt mange stereotyper, men nu er Daybreak jo en gyser-komedie, så de mindste stereotype træk bliver pludselig til karakterernes hele identitet. Klikkerne fra Glendale High School er nu blevet til “Stammer” i den post-apokalyptiske Glendale by.

Det hele er sat på spidsen i ægte “horror-comedy” stil, og den slags er lige mig. Hvis du vil sidde og pille tingene fra hinanden og stille spørgsmålstegn ved stereotyper og evner, så vil Daybreak dog nok hurtigt kede dig. 

Daybreak: Sæson 1 – Anmeldelse | Netflix serie

Se sæson 1 af Daybreak på Netflix nu!

Den nye Netflix serie er skabt af Aron Eli Coleite og Brad Peyton. Mens Aron Eli Coleite tidligere har skrevet på den originale omgang Heroes, er Brad Peyton mere kendt som instruktør end skaber og manuskriptforfatter.

Brad Peyton har instrueret katastrofe- og monsterfilm som San Andreas og Rampage Out of Control. Dog har Brad Peyton også instrueret regulær horror i form af Incarnate (2016). Han har ligeledes instrueret afsnit af Daybreak, hvor der dog er flere forskellige instruktører inde over. Inklusiv Kate Herron, der skal instruere den kommende Marvel Studios serie Loki (2021).

HorrorDiva her fra Heaven of Horror er noget mere forbeholden, men både kærligheden til 80’erne og gyser-komedier, er også mest mig. Jeg kunne nok sluge hele serien i ét hug, men det ville i givet fald blive en solo mission. De fire splatter, vi giver serien ville ryge op på 5, hvis det kun stod til mig.

Jeg er dog med på et kompromis, der hedder 4 splatter, da jeg anerkender, at min 80’er kærlighed og hang til grov og plat humor ikke skal tage overhånd.

Sæson 1 af Daybreak kan ses på Netflix fra torsdag den 24. oktober 2019.

FAKTA

Skabere: Aron Eli Coleite, Brad Peyton, Jeff Fierson
Medvirkende: Matthew Broderick, Colin Ford, Krysta Rodriguez, Austin Crute, Sophie Simnett, Alyvia Alyn Lind, Cody Kearsley, Jeanté Godlock, Gregory Kasyan

Plot

Den dovne Josh lever livet i L.A. efter apokalypsen og håber at finde sin drømmepige, mens han kæmper en daglig kamp mod zombier og bander.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.