STING er en monstergyser med en lidt anderledes udfordring. En cool ny version af en edderkop-gyserfilm, der ikke handler om at være bange for den gennemsnitlige edderkop. Denne edderkop er meget værre! Læs vores anmeldelse af Sting her!

STING (2024) er en ny gyserfilm om en edderkop. Og det er i høj grad en edderkoppegyser med et twist. For det første er denne edderkop bestemt ikke som de velkendte mejeredderkopper. Historien er nemlig slet ikke skabt til at gøre dig bange for venlige ottebenede væsner, der hjælper med at bekæmpe skadedyr i dit hjem.

Faktisk afslører åbningsscenen i denne nye gyserfilm, at den ikke engang er af denne verden. Ikke ulig åbningsscenen i Parasyte-serien på Netflix. Jeg elskede denne version af horror-nichen om edderkopper. Især som en, der ikke er vild med de uhyggelige edderkopper, men aldrig ville skade dem, så taler den bare til mig!

Læs videre på vores Sting-filmanmeldelse nedenfor. Du kan købe den digitalt fra den 27. maj 2024.

Mød edderkoppe-kæledyret “Sting”

Denne edderkoppe-gyser begynder på en kold og stormfuld nat i New York City. Vi ser en mystisk genstand falde ned fra himlen, som viser sig at være et æg. Ægget er styrtet gennem et vindue i en nedslidt lejlighedsbygning, og en mærkelig lille edderkop popper ud af ægget.

Den rebelske 12-årige pige, Charlotte, er besat af tegneserier og ser ikke ud til at frygte meget. Hun støder på edderkoppen og beslutter sig for at gøre den til sit kæledyr. Charlotte kalder den “Sting” og formår endda at kommunikere med den. Hun fløjter, når hun gør sig klar til at fodre den, og hendes edderkop kopierer sangen tilbage.

Ja, det er ret tydeligt, at dette ikke er en almindelig edderkop.

Charlotte bruger meget tid alene, så hun begynder at knytte bånd til sit nye kæledyr. Selvom hun faktisk har en ret skøn stedfar, der desperat ønsker at bygge bånd med hende, er det altid ét skridt frem og to tilbage. De to har endda en fælles interesse for tegneserien “Fang Girl”, som er baseret på hende.

Problemet er, at Charlotte savner sin biologiske far, som hun direkte idoliserer. Mest på grund af, at hun stort set ikke ved noget om ham, skal det senere vise sig. Og så er Charlottes mor distraheret af den nye baby i familien, så hele husstanden kæmper for at klare hverdagen uden at miste forstanden.

Charlottes fascination af Sting øges næsten lige så hurtigt som dens størrelse. Det bliver også tydeligt, at hendes lille kæledyrsedderkop har en ekstrem appetit på blod. Kæledyr i lejlighedskomplekset forsvinder, og det gør naboerne også snart.

En edderkop på størrelse med en pitbull

Jeg tror ikke, at en edderkop nogensinde har skadet mig, men jeg føler mig stadig utilpas omkring dem. En fuldstændig irrationel frygt, men sådan er det nogle gange. Og alligevel elsker jeg at se disse film og har en tendens til at hade, når edderkopperne bliver pint eller dræbt.

Måske er det endnu en grund til, at jeg virkelig var glad for Sting. Det er ren overlevelse, og selv som dyreven kan jeg sagtens acceptere, at denne udenjordiske edderkop skal udryddes. Især fordi det bliver tydeligt, at sameksistens ikke er muligt.

Det er i øvrigt en ret genial idé at tænke på det mest uhyggelige tænkelige og gøre det til en film. For instruktøren Kiah Roache-Turner, som er bange for alle edderkopper uanset deres størrelse, var det, der skræmte ham mest, ideen om en edderkop på størrelse med en Pitbull.

Og i Sting vil jeg vove at påstå, at edderkoppen bliver en del større end en Pitbull terrier.

Sting (2024) – Anmeldelse | Edderkoppe-gyserfilm

En hyldest til Alien og en fantastisk stjerne

Hovedrollen som Charlotte i Sting spilles af Aylya Browne (Nine Perfect Strangers). Udover edderkoppen, selvfølgelig, men filmens omdrejningspunkt er Charlotte og hendes familie. Selv hendes udvidede familie, som viser sig at bestå af en del excentriske karakterer.

Før hun lavede Sting, havde Aylya Browne lige lavet The Lost Flowers of Alice Hart, hvor hun spillede sammen med Sigourney Weaver. Og der er faktisk en scene i Sting, der føles som noget lige ud af Alien. En ren hyldest, som du ikke kan overse, når du ser denne film.

Sigourney Weaver gav også sin unge medstjerne et par tips til at arbejde med store og farlige væsner fra rummet. Hun må have givet gode råd, for Aylya Browne er fantastisk som Charlotte.

LIDT FAKTA OM EDDERKOPPER OG NAVNE

Som fan af den smukke edderkoppehistorie “Charlottes tryllespind” er det faktum, at hovedpersonen i denne edderkoppegyserfilm hedder Charlotte, ikke tabt på mig. I Charlottes tryllespind er titelfiguren edderkoppen, ligesom her i Sting.

Som Charlottes stedfar, Ethan, ser vi Ryan Corr (House of the Dragon), og hendes mor, Heather, spilles af Penelope Mitchell (Hellboy). I andre roller ser vi Robyn Nevin (Top of the Lake), Noni Hazlehurst (The End), Danny Kim og Jermaine Fowler (A Murder at the End of the World).

Se Sting i hjemmebiografen!

Jeg elsker det faktum, at forfatteren og instruktøren af Sting, Kiah Roache-Turner (Wyrmwood), selv er bange for edderkopper. Han siger, at han er “intenst araknofobisk” og har været det lige siden, en edderkop bed ham i en sandkasse, da han var et lille barn.

At holde det hele på en enkel lokation, fokusere på kun ét monster, og lade hovedpersonerne være en lille familie, var en virkelig god idé. Alle dele er elementer fra gyserfilm-skabeloner, der bare fungerer, hvis du ved, hvordan man bruger dem rigtigt. Og det gør Kiah Roache-Turner helt klart!

Gå ikke glip af denne nye gyserfilm. Især hvis du nyder sci-fi-historier med rumvæsener eller edderkopper. Dette er en fantastisk kombination, den har et solidt tempo og en stram historie. God fornøjelse!

Sting kan købes digitalt fra den 27. maj 2024. Om nogle uger vil det være muligt at leje den digitalt.

FAKTA

VOD-premiere: 27. maj 2024 (købefilm)
Instruktør: Kiah Roache-Turner
Manuskript: Kiah Roache-Turner
Medvirkende: Ryan Corr, Alyla Browne, Penelope Mitchell, Robyn Nevin, Noni Hazelhurst, Silvia Colloca, Danny Kim, Jermaine Fowler

Plot

Efter at have opfostret en nervepirrende talentfuld edderkop i hemmelighed, må 12-årige Charlotte se sandheden om sit kæledyr i øjnene – og kæmpe for sin families overlevelse – da det engang så charmerende væsen hurtigt forvandler sig til et kæmpe, kødædende monster.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg