AVATAR 2: THE WAY OF WATER er endnu flottere end 1’eren og med en markant stærkere historie. Præcis som med den første film, så skal den altså også ses i biografen, hvis man skal opleve det helt store sus. Læs vores Avatar: The Way of Water filmanmeldelse her!

AVATAR 2 eller bare AVATAR: THE WAY OF WATER kan nu endelig ses i biografer verden over. Den må siges at have været ret mange år undervejs. Både fordi disse film tager rigtig lang tid at lave, og fordi en global pandemi fik udskudt premieren yderligere.

Den første Avatar film udkom i 2009 (18. december for at være helt præcis). Selvsamme år vi begyndte Heaven of Horror (i maj 2009). Vi anmelder filmen, da det er et fantastisk genre-eventyr for hele familien. Dén slags dækker vi også (altså genrefilm på den brede klinge) og ikke kun gyserfilm. Der er dog også voldsomme og meget dystre øjeblikke i denne film!

Du kan læse videre på vores Avatar: The Way of Water filmanmeldelse herunder. Avatar 2 har dansk biografpremiere den 14. december 2022.

James Cameron gør det igen

Allerede mens jeg så filmen til pressevisningen, sad jeg og tænkte på, at Avatar: The Way of Water overgår forrige film. James Cameron gør det igen og laver en 2’er, der er bedre end første film. Det er altså i dén grad undtagelsen fremfor reglen, men hvis nogen kan, så er det James Cameron. Især med Terminator 2: Judgment Day.

Nogle vil også sige Aliens (1986), men der foretrækker jeg personligt den oprindelige Alien (1979), selvom jeg sagtens kan se kvaliteterne i opfølgeren.

Generelt er der meget, der går igen i alle James Camerons film – ikke mindst i hans opfølgere. Menneskets grådighed (hvad end det er penge eller magt) og vores hang til hævn og krig. Begge dele spiller nemlig også en rolle i Avatar 2.

Avatar 2: The Way of Water – Anmeldelse

Fra den eventyrlige skov til det fantastiske hav

Der er gået mere end et årti siden første film – bare rolig, vi får en fin opsummering af livet i mellemtiden, når filmen starter. Marinesoldaten Jake Sully tog til Pandora, hvor hans sind blev overført til [hans tvillingebrors] avatar og fandt kærligheden med Na’vien Neytiri.

I årene siden første film har de sammen skabt en familie med en fin børneflok – alle med lidt menneske DNA, der kommer fra deres fars avatar. Eller rettere, deres fars tvillingebrors DNA, da det var denne, der blev brugt til at skabe Na’vi avataren. I alle tilfælde varer den idylliske lykke ikke for evigt. Menneskene (kaldet “skyfolkene”) vender nemlig tilbage til Pandora.

Eftersom Jake Sully vendte ryggen til menneskene, bliver det tydeligt, at han er et mål. Jake må derfor erkende, at både hans familie (og resten af klanen) kun er i sikkerhed, hvis de forsvinder langt væk fra deres elskede skov. Dermed starter Avatar: The Way of Water rigtigt, da familien Sully rejser til et ørige.

Her bor hav-na’vierne, og de har en række fysiske træk, der adskiller sig fra skovfolket, da de har tilpasset sig havet. Det er ret fantastisk. De kender desværre også til menneskene – selvom deres engelskkundskaber i dén grad ikke forklares indgående – og det har ikke været et godt bekendtskab.

Menneskene er vendt tilbage til Pandora, fordi der er mere at komme efter. Denne gang går det ud over dyr på en yderst brutal måde (det gør denne film meget mere brutal for mig end den vildeste slasher). Men alt er – i bedste The Handmaid’s Tale stil – tydeligt bygget over gerninger, vi mennesker allerede nu foretager os på jorden. Det er brutalt og bør ramme enhver i publikum!

Cameron har fået Kate Winslet tilbage i vandet

Det er vist ingen hemmelighed, at James Camerons monsterhit Titanic var lidt af et helvede at indspille. Resultatet var fantastisk, men de mange scener i koldt vand var ingen fornøjelse for Kate Winslet og Leonard DiCaprio. Alligevel har James Cameron fået lokket Kate Winslet tilbage i vandet. Måske temperaturen på vandet har hjulpet lidt?!

Kate Winslet spiller endda hav-na’viernes healer og naturmedicin-ekspert. Du kan også genkende Kate Winslet ved, at hendes avatar har selvsamme skønhedsplet, som hun selv har. Faktisk kan man genkende alle avatars, hvis man kender skuespilleren bag. Klanlederen af hav-na’vierne spilles af Cliff Curtis (Fear the Walking Dead, Doctor Sleep).

Der er også en del af skuespillerne fra Avatar (2009) med her i Avatar 2, selvom deres karakterer døde i første film. Det sker på flere forskellige måder, der ikke skal spoiles her. Mest prominent gælder det Sigourney Weaver og Stephen Lang.

Jake Sully spilles (naturligvis) stadig af Sam Worthington, og Zoe Saldaña er Neytiri. En række unge talenter spiller desuden de mange børn og unge i både familien Sully og hos hav-na’vierne. Og nej, det bliver ikke noget teen-drama. Ikke mere end i eksempelvis Terminator 2, hvor Cameron netop også brugte en ung John Connor (Edward Furlong) som omdrejningspunkt.

I roller som helt almindelige mennesker vil du også se bl.a. Edie Falco (Sopranos) og Jemaine Clement (What We Do in the Shadows).

Avatar 2: The Way of Water – Anmeldelse

Se Avatar 2: The Way of Water i de danske biografer nu!

James Cameron er som bekendt instruktøren bag Avatar 2 (der helt officielt “bare” hedder “Avatar: The Way of Water). Han har også været med til at skrive filmen, men lige denne opgave deler han med et par andre. Det er også et meget omfattende univers, der skal dækkes.

Officielt er der to manuskriptforfatteren foruden James Cameron, og det er Rick Jaffa og Amanda Silver. Lige præcis de to skrev også manuskriptet til Abernes planet: Oprindelsen (2011) og Jurassic World (2015). De er altså vant til at arbejde med karakterer, der består af både mennesker og væsener, der er menneskelignende eller på anden vis kommunikeres med.

Når vi taler idé og historie, så får også Josh Friedman (Terminator: Dark Fate) og Shane Salerno (Armageddon) kredit for dette. Heldigvis skal vi – hvis tidsplanen holder denne gang – “kun” vente to år på Avatar 3. Den tredje film om livet på Pandora er sat til at udkomme i december 2024.

Det kan varmt anbefales at gense den første Avatar film, inden du smutter i biografen og ser denne. Både for at få genopfrisket hele grundhistorien og detaljerne omkring Pandora og navi’erne, og så du kan opleve, hvordan Avatar: The Way of Water er endnu flottere og har en markant stærkere (og bedre) historie!

AVATAR: THE WAY OF WATER har premiere i de danske biografer den 14. december 2022.

FAKTA

Instruktør: James Cameron
Medvirkende: Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement, Giovanni Ribisi, Kate Winslet

Plot

Avatar 2: The Way of Water finder sted mere end 10 år efter at vi forlod Jake på Pandora. Vi følger familien Sully (Jake, Neytiri og deres børn), de problemer der forfølger dem, hvor langt de er villige til at gå for at beskytte hinanden, de kampe de må kæmpe for at holde sig i live og de tragedier de må gennemgå. 

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg