CONNECT på Disney+ er en ny sydkoreansk sci-fi-gyserserie af Takashi Miike. Den handler om en seriemorder, er baseret på en webtoon og med et overnaturligt twist. Læs vores Connect sæson 1 anmeldelse her!

CONNECT er en ny gyserserie på Disney+ og er fra Sydkorea. Den er baseret på en webtoon af samme navn af Shin Dae Sung, og serien er instrueret af den japanske gyserinstruktør Takashi Miike. Mere om ham senere.

Det er en serie, der er et sandt genremix – og den har også et overnaturligt element. Og ja, det betyder også, at CGI’en måske ikke er for alle. Jeg ser dog CGI-stilen som et bevidst stilistisk valg, og for mig fungerer det ret godt. Alligevel foretrækker jeg den mere realistiske tilgang til mordofrene.

Læs videre på vores Connect Sæson 1 anmeldelse nedenfor. Alle seks afsnit kom på Disney+ den 7. december 2022.

En ret genial forudsætning

Da en ung mand bliver kidnappet af en gruppe organjægere, ender hans ene øje med at blive transplanteret til en aktiv seriemorder. Den uvillige øjendonor er nu plaget af frygtelige syner, da han begynder at se forbrydelserne begået mod indbyggerne i Seoul.

Præmissen er måske ikke den mest innovative, men den føles stadig frisk. Især på grund af det overnaturlige element med manden, som nu mangler et øje, men pludselig kan se en anden mands gerninger gennem det. Manden med klap for øjet bliver dermed denne histories uvillige helt, da han skal prøve at bremse seriemorderen.

Det store twist er, at vores hovedperson ikke kan slås ihjel. Hvis nogen hugger armen af ham, vokser den bare sammen igen!

Det hele er lavet meget elegant. Nok er der mange elementer og sidehistorier undervejs, men det bliver aldrig for vildt. Det er karakterdrevet (som de fleste sydkoreanske genreproduktioner er), og det er dét, der får det hele til at hænge sammen for mig.

Connect – Anmeldelse | Gyserserie på Disney+

Mange fascinerende karakterer

I Connect lærer vi også ret hurtigt identiteten på seriemorderen at kende, så ham følger vi også. Og han er skræmmende – hvis du har set Netflix-serien Somebody, vil du genkende netop den slags seriemorder-karakter. Stille og beregnende, på en irriterende intelligent og detaljeret måde.

Men han er heldigvis ikke uden fejl. Det betyder, at politiets efterforskere – som for det meste er overraskende gode og pålidelige – bemærker hans finurligheder og efterforsker ham nærmere.

Da vores hovedperson, manden med klap for øjet, konstant ses i nærheden af gerningsstederne, bliver han også mistænkt. Han forsøger at fange (og afsløre) seriemorderens identitet, men får kun glimt hist og her. Det viser sig, at han kun kan se gennem sit “donerede” øje på bestemte tidspunkter.

Forbindelsen mellem de to sker kun, når en sang afspilles. Og det er alt, hvad jeg vil afsløre om det her.

Nej, faktisk vil jeg også nævne, at jeg er blevet ret vild med den sang. Det ramte mig bare på en smuk måde. Lidt ligesom manden med klappen for øjet selv, Dongsoo, der spilles skønt af Jung Hae-in.

Seriemorderen spilles af Go Kyung-Pyo, som også gør et fantastisk stykke arbejde. Han er ret uhyggelig! Der er også en ung kvinde, Lee Yi-rang (Kim Hye-jun), der hjælper vores helt, fordi hun rent faktisk ved, hvad han er. Der findes et sagn kaldet “Connect”, og det er præcis, hvad han er.

Se Connect sæson 1 på Disney+ nu!

Som nævnt indledningsvis er denne nye sydkoreanske Disney+ serie baseret på en webtoon. Filmatiseringen er dog i høj grad præget af Takashi Miike. Den japanske instruktør har lavet nogle meget ikoniske gyserfilm gennem årene.

De første to film, jeg i hvert fald altid kommer til at tænke på, når jeg hører navnet Takashi Miike, er filmen Audition fra 1999 (org. titel: Ôdishon) og seriemorderfilmen Ichi the Killer fra 2001 (org. titel: Koroshiya 1).

Hans film er berømte (eller berygtede) for at have vilde publikumsreaktioner såsom, at folk besvimer eller kaster op. Okay, det gælder især for Audition. Dén er ikke for alle!

Med Connect behøver du ikke bekymre dig om at blive udsat for ting, der er helt så vilde som det. Måske er det derfor, denne serie er blevet udgivet nærmest “under radaren” og uden for meget fanfare (eller PR for den sags skyld).

Connect har kun seks afsnit, og alle er under en time, så det er en meget binge-værdig serie. Hvert afsnit fører også direkte ind i det næste, så det er nemt at blive suget ind i denne genremix-historie og bare blive der.

Sæson 1 af Connect er på Disney+ fra den 7. december 2022.

FAKTA

Instruktør: Takashi Miike
Manuskript: Nakamura Masaru, Heo Dam
Medvirkende: Jung Hae-in, Go Kyung-pyo, Kim Hye-jun, Kim Roi-ha, Han Tae-hee

Plot

Dongsoo lever en ensom tilværelse, hvor han bruger sin tid på at lægge musik op på nettet. Hans almindelige liv bliver vendt på hovedet, da han bliver kidnappet af en organjæger, som tager et af hans øjne. Snart deler Dongsoo syn med den, der har fået hans øje. Gennem det forbundne syn opdager han, at øjets nye ejer er en berygtet seriemorder, og Dongsoo sætter jagten ind på morderen for at få sit øje tilbage.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg