A MURDER AT THE END OF THE WORLD på Disney+ er en ny original mysterie-miniserie. Vi får 7 timelange episoder, og jeg var hooked inden for de første 15 minutter. Læs vores anmeldelse af A Murder at the End of the World-serien her!

A MURDER AT THE END OF WORLD på Disney+ er en mysterieserie, der spænder over flere genrer. For det meste er det en “Whodunnit” [mordmysterie], men den er også så meget mere end det. Vi følger Darby Hart, som har gjort karriere ved at være amatørdetektiv. Hun har endda skrevet en bog om en seriemordersag, hun var med til at opklare.

Personligt var jeg helt hooked inden for de første 15 minutters tid. De første to afsnit af denne FX-producerede miniserie er ude på Disney+ fra den 14. november 2023. Vores anmeldelse er baseret på disse to første afsnit. Miniseriens sidste afsnit udkommer den 19. december 2023, så det bliver nærmest en tidlig julegave.

Læs videre på vores anmeldelse af A Murder at the End of the World-serien nedenfor.

Sherlock Holmes i Gen Z-udgave

I A Murder at the End of the World møder vi en ny slags detektiv. En type, du måske allerede er bekendt med, hvis du følger diverse true crime-produktioner. Uanset om det er podcasts, bøger eller dokumentarer. Hovedefterforskeren er nemlig en Gen Z-amatørdetektiv, der kaldes sin generations Sherlock Holmes.

Efter at have set, hvad hun kan, vil jeg mene, at hun er mere en Sherlock Holmes og Watson i én! Hun er faktisk bedre på mange måder, da hun ikke har Holmes’ arrogance, og samtidig observerer alt konstant.

Da hun er fra Generation Z, er hun også vokset op med diverse tekniske hjælpemidler. Hun bruger derfor alt, hvad internettet og IoT [Internet of Things] har at tilbyde. Og, okay, så skader det heller ikke, at hun er en ret habil hacker.

Hun hedder Darby Hart, og hvis hun leder efter noget, kan intet stoppe hende, før hun har fundet frem til det. Da slet ikke hvis det kan findes online – hvad end det er via lovlige eller mere alternative metoder. Det skader heller ikke, at Darby voksede op med en far, der er retsmediciner, og lod hende komme med, når han arbejdede på en sag.

Hovedplottet i A Murder at the End of the World er nemlig lige præcis et mordmysterie!

Sammen med otte andre særligt udvalgte gæster er Darby Hart inviteret på et luksusophold. Værten er en tech-milliardær, og det hele foregår (selvfølgelig!) på en fjern og afsidesliggende destination. Inden for 24 timer efter ankomsten dør en af gæsterne.

Darby skal derfor nu bruge alle sine evner, da hun vil bevise, at det var mord. Helst inden morderen slår til igen!

Emma Corrin er Darby Hart

Mens hele rollebesætningen i A Murder at the End of the World er virkelig fantastisk, er den vigtigste karakter Darby Hart. Hun er portrætteret af Emma Corrin, som leverer en stærk og naturlig skildring af en, som ikke helt passer ind. Ofte fordi hun er klogere end alle andre, men også fordi hun ved, at folk altid dømmer hende.

Vi møder også Lee, en af de bedste hackere i verden, og Darby Harts absolutte helt. Hun er portrætteret af medskaberen af serien, Brit Marling. Og ja, hun er også en af dem, der befinder sig på dette luksusophold.

Som tech-milliardæren, Andy, ser vi Clive Owen (Children of Men). Det er en perfekt rolle for ham, så han er helt naturlig. Man ved bare ikke helt, hvor man har ham, da det er Andy, der lader til at styre det hele.

Blandt de andre gæster på opholdet ser vi forskellige former for kreative og geniale individer portrætteret af gode skuespillere. Herunder Joan Chen, Harris Dickinson (Hvor flodkrebsene synger), Alice Braga (Hypnotic), Raúl Esparza, Jermaine Fowler, Ryan J. Haddad, Pegah Ferydoni og Javed Khan.

A Murder at the End of the World – Anmeldelse | Disney+

En Whodunnit med et strejf af Black Mirror

Selvom A Murder at the End of the World ikke er en sci-fi-serie som sådan, har den et strejf af sci-fi. Vi er i en ikke alt for fjern fremtid, hvor AI bliver yderligere integreret på en mere organisk måde. Manden, der er ansvarlig for dette, insisterer på, at samarbejde mellem AI og mennesker vil være afgørende.

Både for vores personlige lykke og klodens generelle overlevelse. Han mener desuden, at AI står for Alternative Intelligence. Ikke “Artificial Intelligence”. Lige dette element fik mig til at tænke på Black Mirror, selvom serien som helhed bestemt er mere en Whodunnit.

Personligt mindede serien mig også om noget andet. Uden yderligere sammenligning må jeg sige, at stemningen og historien i denne serie formåede at trække mig ind i dens verden, ligesom David Finchers The Killer. De to historier adskiller sig på næsten alle andre måder, udover de begge har én primær hovedperson, som vi følger.

Ved begge fortællinger glemte jeg resten af verden, mens jeg så dem. Selvfølgelig er dette en serie, mens det andet var en film. Det betyder dog bare, at jeg får denne oplevelse i yderligere fem uger, før det hele er overstået. Det er jo ikke ligefrem en dårlig ting!

Se A Murder at the End of the World på Disney+ nu!

Den nye A Murder at the End of the World-serie er skabt og instrueret af Brit Marling & Zal Batmanglij. De to skabte også Netflix-serien The OA, som Brit Marling havde hovedrollen i. I denne nye serie træder hun mere i baggrunden i forhold til Emma Corrins karakter, men spiller stadig en nøgleperson i plottet.

Miniserien med syv afsnit er filmet i det smukke Island [aka The End of the World i serien], der jo lige nu er i nyhederne konstant, fordi man forventer et snarligt vulkanudbrud. Her i serien er det dog den skønne og meget rolige natur, der er i fokus. Derudover er serien filmet i New Jersey og Utah.

Som tidligere nævnt, var jeg hooked inden for de første 15 minutter. Hvis du får den samme oplevelse, er dette en regulær lækkerbisken til dig. Hvis ikke, tror jeg, at resten af afsnittet stadig kan få sat en krog i dig. Vi skal trods alt nå længere end et kvarter ind i afsnittet, før det meste af det fantastiske cast dukker op på skærmen.

A Murder at the End of the World har premiere på Disney+ den 14. november 2023. Vi får de første to afsnit til premieren, og derefter kommer ugentlige afsnit med seriefinalen den 19. december 2023.

FAKTA

Skabere/instruktører: Brit Marling, Zal Batmanglij
Medvirkende: Emma Corrin, Clive Owen, Harris Dickinson, Brit Marling, Alice Braga, Joan Chen, Raúl Esparza, Jermaine Fowler, Ryan J. Haddad, Pegah Ferydoni, Javed Khan, Louis Cancelmi, Edoardo Ballerini, Britian Seibert, Christopher Gurr, Kellan Tetlow, Daniel Olson, Neal Huff

Plot

Gen Z amatørdetektiv, teknologiekspert og hacker, Darby Hart, bliver inviteret til at deltage i et ophold et fjerntliggende sted. Da en af gæsterne bliver fundet død, må Darby bruge sine færdigheder til at bevise, at det var et mord, før morderen tager endnu et liv.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg