THE KILLER på Netflix er en ny thriller af Se7en-teamet bestående af instruktør David Fincher og manuskriptforfatter Andrew Kevin Walker. Stilmæssigt er det mere som Gone Girl. Og ja, du bør klart se denne film. Læs vores filmanmeldelse af The Killer her!

THE KILLER er en ny Netflix-thriller, der fik dansk biografpremiere i slutningen af oktober, og her et par uger senere er det så tid til Netflix-premieren. Mange filmfans skal nok bare høre, at filmen kommer fra David Fincher og Andrew Kevin Walker, så er de klar. Det var nemlig de to, der skabte den ikoniske seriemorderfilm Se7en (1995).

Her i den nye Netflix-film er omdrejningspunktet ikke længere jagten på en brutal (og kreativ) seriemorder. I stedet følger vi en lejemorder. Altså titelkarakteren, der portrætteres perfekt af Michael Fassbender. Fans af Fincher bør være glade (det var jeg i hvert fald), da den virkelig smager af en klassisk David Fincher-film.

Læs videre på vores The Killer-filmanmeldelse nedenfor. Find thrilleren på Netflix fra den 10. november 2023.

Lær en professionel lejemorder at kende

Ligesom Finchers 2014-film Kvinden der forsvandt (Gone Girl), er hovedpersonen også historiens fortæller. Det betyder, at vi ved præcis, hvad han tænker på ethvert givet tidspunkt. Det er en fascinerende og metodisk hjerne på konstant overarbejde. Det viser også livet som lejemorder uden nogen form for glitter og glamour.

Der er ingen skræddersyede jakkesæt eller smarte hoteller, som vi kender fra John Wick. I stedet er Fassbenders morder ofte klædt som en kikset turist. Ikke altid, vel at mærke, men han ændrer udseende ofte og sørger for at forsvinde i mængden.

Jeg elskede denne væsentlige detalje, da alt andet ikke giver mening. I hans virke er han afhængig af anonymitet.

Selvfølgelig ville The Killer ikke være så interessant en film, hvis vi “bare” så ham udføre det job, han bliver betalt for. Det er derfor, historien begynder, da et job går galt. Den slags har naturligvis konsekvenser, og det ved han.

Han kunne forsvinde. Det er tydeligt, at han ved hvordan. Og det er, hvad han burde gøre, hvis han skulle følge sit eget mantra. Men han vælger at lade være. Det er det, der skaber en spændende film, hvor hans egen konstant gentagne mantra lyder mere og mere hul for hver gentagelse.

Han er ingen helt!

For en god ordens skyld skal det også bemærkes, at alle (inklusive Fassbender selv) gør det klart, at hovedpersonen ikke er en helt, som nogen bør beundre eller stræbe efter at være. Titelkarakteren er en mand uden følelsesmæssig tilknytning til det, han laver – og ingen reel følelse af håb i livet generelt.

“The Killer” er ikke en cool person, men snarere en karakter, der bør få enhver til at være utilpas.

For mig virker det klart, at holdet bag ikke ønsker nogen form for Joker (2019) gentagelse, hvor folk på en eller anden måde identificerer sig med titelkarakteren. Ja, lejemorderen i denne Netflix-thriller søger hævn, men når du lever af at dræbe folk for penge, har du ikke ligefrem en moralsk overlegenhed.

The Killer (2023) – Anmeldelse | Netflix Thriller

Hvad ligger i et navn?

Vi får aldrig navnet på Michael Fassbenders karakter. Han er simpelthen “The Killer” på samme måde som andre er “The Brute” (Sala Baker), “The Expert” (Tilda Swinton), “The Lawyer” (Charles Parnell) og “The Client” (Arliss Howard).

Som lejemorder er anonymitet og fjernelse af alle former for spor afgørende. Selvom vi godt nok bliver bekendt med et væld af hans aliasser, ved vi aldrig, hvad hans egentlige navn er.

Det behøver vi heller ikke. Især fordi vi får noget meget bedre: Hans tanker!

Fra den lange åbningssekvens, hvor han er ude på et job, hører vi hans tanker. Både når han kommenterer på, hvad han ser, og hvorfor han gør de ting, han gør. Det er en fascinerende indsigt, da manden naturligvis skal være uden skrupler og skubbe enhver følelse af empati væk.

Michael Fassbender er “The Killer”

Igen og igen hører vi det samme mantra, mens han arbejder. Det inkluderer blandt andet ordene “Anticipate, don’t improvise. Trust no one. Never yield an advantage“. Alt sammen kloge ord og retningslinjer, når du arbejder som professionel lejemorder.

Men det giver også et meget lille liv, hvor der reelt ikke er plads til lykke eller glæde.

Han har en formue gemt væk og kan gøre, hvad han vil. Der er bare den udfordring, at han ikke nyder andet end at udføre sit arbejde. Man kan også argumentere for, at du aldrig rigtig kan trække dig tilbage fra netop dette job. Det er hvem du er, og ikke “bare” hvad du gør. Som bekræftet af titlen på denne Netflix-thriller!

Og ja, Michael Fassbender er perfekt i titelrollen. Han er cool og fokuseret, men vi kommer også til at se revner i facaden. Jeg vil også lige nævne en af de få karakterer med et egentligt navn: Dolores. Hun er portrætteret af Kerry O’Malley (Snowpiercer) og er et af de få mere “almindelige” mennesker, vi møder.

Se The Killer på Netflix nu!

Som allerede nævnt blev denne Netflix-thriller instrueret af David Fincher. Han er en af mine yndlingsinstruktører, så jeg har glædet mig til denne film. Især da den blev skrevet af Andrew Kevin Walker, som skrev manuskriptet til Se7en, der er min yndlings Fincher-film.

For nylig skrev Andrew Kevin Walker også manuskriptet til Windfall. Selvom jeg har en tendens til altid at nyde hans arbejde, er det bare bedre i hænderne på David Fincher.

Det skal selvfølgelig også bemærkes, at manuskriptet er adapteret fra den grafiske novelle The Killer. Denne blev skrevet af Alexis “Matz” Nolentis og illustreret af Luc Jacamon. Det samme var præmissen for Finchers Gone Girl – altså, at det var et adapteret manuskript – som denne nye thriller mindede mig om.

Mest i forhold til tempo og fortællerstilen. Selvom plottet er noget ganske andet!

Uanset hvad denne film mindede mig om (eller ikke gjorde), nød jeg den utroligt meget. Jeg forsvandt helt ind i dette univers og glemte både tid og sted. Den kan derfor varmt anbefales, så sørg endelig for at se den!

The Killer er på Netflix fra den 10. november 2023.

FAKTA

Instruktør: David Fincher
Manuskript: Andrew Kevin Walker
Medvirkende: Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell, Arliss Howard, Kerry O’Malley, Sophie Charlotte, Emiliano Pernía, Gabriel Polanco, Sala Baker

Plot

Efter en skæbnesvanger forbier kæmper en lejemorder med sine arbejdsgivere – og sig selv – på en international jagt efter hævn, som han insisterer på, ikke er personlig.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg