PARANORMAL ACTIVITY 4 er en kærkommen returnering til rødderne af historien. Læs vores fulde anmeldelse af gyserfilmen her!

For mig var denne fjerde film i rækken en kærkommen returnering til rødderne af historien. En familie, der virker normal, men naturligvis har visse udfordringer, som pludselig oplever noget særdeles usædvanligt. Der er noget meget skræmmende, når alt er så banalt, at det reelt kunne være ens eget hjem, der lagde rammer til historien.

Jeg har nok også et meget nært forhold til de digitale medier, der ligger til grund for langt de fleste optagelser. Vi er nemlig nu fremme i nutiden, og derfor spiller computere, internet og spilkonsoller meget mere ind (eller rettere: bærbare computere, Skype og Kinnect, hvis vi nu skal kalde hvert barn ved rette navn).

Det er ikke helt så kringlet eller usædvanligt, at “ungdommen nu til dags” altid har et kamera ved hånden i én eller anden form, og derfor kan fange alt der sker – det jævnt kedelige såvel som det helt ekstraordinære.

Undervejs blev jeg lidt irriteret, da alle de forskellige optagelser ikke blev gennemset, men efterfølgende har jeg indset, at dette jo netop er vores alles aktuelle problemstilling, som YouTube illustrerer helt fænomenalt godt; Der uploades pt. omkring 60 timers video hvert eneste minut.

Vi drukner næsten i information, og netop derfor er der intet usædvanligt i, at vores unge hovedperson ikke kan nå at gennemse 4-5 forskellige 24 timers overvågninger – selvom man da varmt ville anbefale hende det, når man ser de højst interessant highlights, vi bliver vidne til.

Et forholdsvist ukendt cast

Det er – som sædvanligt – nogle forholdsvis ukendte skuespillere, selvom gode gamle “Katie” fra den allerførste ‘Paranormal Activity’ nu igen er med i en central rolle. Det er et kærkomment gensyn, og hun leverer i den grad varen.

Derudover er den egentlig hovedrolle i denne omgang dog den unge “Alex”, der spilles af Kathryn Newton. En sød og meget almindelig High School pige (naturligvis en af de kønnere af slagsen, trods alt), og skuespilleren har tidligere medvirket primært i TV serier.

Instruktionen er varetaget af Ariel ASchulman og Henry Joost ligesom den forrige. De gør endnu engang et solidt job. Manuskriptet er også af en gammel kending, da det er skrevet af Christopher Landon, som også stod bag 2’eren og 3’eren.

Jeg synes, 2’eren og 4’eren har været de mest effektive – foruden den originale, som dog er noget sløv i optrækket, men det var en del af charmen dengang. Det er nok fordi jeg bedst kan forholde mig til det nutidige i de to film, men også fordi jeg synes, de er mere helstøbte.

Bevares, måske var 3’eren nok den mest uhyggelige, men jeg synes ikke, det var det bedste manuskript, den bød på. Og jeg skal da love for, at jeg fik knaldet øjnene i med lynets hast og overspændt alle muskler i kroppen flere gange ved synet af Paranormal Activity 4!

Så hvis du er glade for de andre film i serien, vil du nok ikke blive helt skuffet denne gang…

FAKTA

Biografpremiere: 18. oktober 2012
Genre: Horror
Instruktører: Henry Joost & Ariel Schulman
Medvirkende: Katie Featherston, Brady Allen, Matt Shively, Kathryn Newton m.fl.
Land: USA, 2012

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.