Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes er en ny Netflix dokumentarserie. Hvis du har tid til det, napper du nok alle fire afsnit i én omgang. Den går i dybden, er nuanceret og vanvittig spændende!

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes er nu ude på Netflix, og denne dokumentarserie bliver uden tvivl et hit. Både fordi “true crime” og seriemordere er ekstremt populære emner på Netflix.

Mange har måske også set Mindhunter, der netop omhandler, hvordan FBI begyndte at profilere seriemordere. Faktisk viser serien også, hvordan selve begrebet “seriemorder” opstod. I The Ted Bundy Tapes dokumentarserien nævnes det flere gange, at dette udtryk slet ikke eksisterede, da han myrdede løs.

Sidste uge udkom dokumentaren Abducted in Plain Sight, som absolut også kan anbefales. Det var en film, som efterlod mange seere nærmest chokerede. Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes vil uden tvivl gøre det samme.

Dog på et noget andet niveau, da vi trods alt kender en del til hans forbrydelser. Alligevel formår denne Netflix dokumentarserie altså at komme med et nuanceret og noget mindre charmerende billede af Ted Bundy.

Netflix dokumentar af Joe Berlinger

Selve dokumentarserien er skabt af Joe Berlinger, der er kendt for at ville have det fulde billede med. Du skal som publikum have alle fakta og selv danne din mening. Joe Berlinger har endda været Oscar-nomineret (sammen med nu afdøde Bruce Sinofsky) for tredie film i Paradise Lost trilogien.

Denne trilogi var direkte medvirkende til, at tre uskyldige mænd blev løsladt. Berlinger selv har sagt, at han er stolt over at måske 20% af dem, der så første film, stadig troede, de tre mænd var skyldige, mens 80% troede, de var uskyldige. Netop denne plads til at danne sin egen mening er altafgørende for, om han er lykkedes med en dokumentar.

Alene det faktum, at det er Joe Berlinger, der står bag Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes er nok grund til at se dokumentarserien. Og de fire afsnit er altså lynhurtigt set!

Desuden får vi nu mulighed for at høre fra Ted Bundy selv. Ikke at han nogensinde holdt sig tilbage med at fortælle om sig selv, men lige hans forbrydelser talte han ikke meget om. Grundlaget for Netflix dokumentarserie er dog 75-80 kassettebånd med over 100 timers interview. Hvordan, dette skete, forklares allerede i første afsnit.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes – Netflix anmeldelse

Den psykotiske seriemorder, Ted Bundy

Ted Bundy bliver ofte forbundet med ordene charmerende og karismatisk. Næsten i større grad end betegnelsen “massemorder”. Det er er faktisk lidt sygt, når man tænker nærmere over det. Det hænger dog sammen med, at han umiddelbart var enhver svigermors drøm – og desuden kun myrdede kvinder.

Jeffrey Dahmer har i modsætning været portrætteret som værende meget mere syg. Måske fordi han primært myrdede mænd og i øvrigt nok var homoseksuel. Som om disse ting skulle gøre ham til en værre seriemorder.

Og ja, jeg ved godt, at Jeffrey Dahmer gjorde nogle meget syge ting, men det gjorde Ted Bundy sateme også. Det har der bare aldrig rigtig været fokuseret på i samme grad i film om ham. Er du nysgerrig efter at vide mere om Jeffrey Dahmer, er My Friend Dahmer en interessant film, der omhandler tiden op til, Dahmer begår sit første mord.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes er noget af det mest fascinerende at høre Ted Bundy tale om sig selv. Ifølge ham er han den bedste til alt. Når man derimod hører fra dem, der voksede op med ham, er historien en ganske anden. Og hans skoleresultater er da også kun “gennemsnitlige”.

Sådan lyder det absolut ikke, når han selv skal fortælle om sine bedrifter. Du skal dog bare høre en barndomsven fortælle om hans “Tiger Trap” ude i skoven. Allerede dér skriger det til himlen, at mennesket er sygt og helt ligeglad med andre.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes – Netflix anmeldelse

Conversations with a Killer er et perfekt koncept til Netflix

Selve titlen Conversations with a Killer efterfulgt af The Ted Bundy Tapes indikerer, at denne sæson 1 kan være starten på en række sæsoner. Næste gang kunne det passende være Charles Manson, Aileen Wuornos eller sågar fornævnte Jeffrey Dahmer. Der findes trods alt meget materiale med flere af dem.

Det, der gør Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes til noget særligt for mig er, at den viser et mere nuanceret billede. Vi hører ærligt fra folk, der kun kendte ham som et godt og venligt menneske. Men vi hører også fra dem, der så en anden side af ham. Og ikke mindst den kvinde, der slap væk og var grunden til, at han første gang blev fængslet.

I årevis har vi hørt om den charmerende seriemorder, Ted Bundy, men det er sgu svært at se ham som charmende, når man er færdig med Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes. Han bliver mere og mere desperat og ser ikke videre charmerende eller karismatisk ud.

Han ser desuden hele tiden meget ældre ud, end han er. Altså, manden har de dybeste furer i hele ansigtet, før han er fyldt 30 år. Men han kommer også til at leve et hårdt liv, hvor han blandt andet flygter fra fængslet et par gange. Utroligt nok fanges han altid ved det pureste tilfælde.

Jeg er absolut ikke religiøs, men man må næsten tro på, at der er nogle større magter, der ville rydde op. Uanset hvor vederstyggelig han var (han blev henrettet i 1989 som 42-årig), var hans dedikation til sin egen overlevelse fascinerende.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes er på Netflix fra 24. januar, 2019.

Plot

Få et enestående indblik i en berygtet seriemorders hjerne med dette filmatiserede selvportræt lavet på baggrund af udtalelser fra Ted Bundy.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.