The Passage er en ny apokalyptisk vampyrserie fra FOX, der vises på Xee herhjemme. Vi har set pilotafsnittet af sæson 1, der umiddelbart tyder ret godt. Dog vil fans af bogserien nok mangle meget.

The Passage udkommer på Xee herhjemme, men vises faktisk kun en uges tid forskudt af premieren på FOX i USA, så vi er ret godt med. Det er noget så “hyggeligt” som en apokalyptisk vampyrserie, hvor vi følger menneskehedens fald.

Eller rettere, det er i hvert fald det, serien skal omhandle. I afsnit 1 af sæson 1 (også kaldet pilotafsnittet) står det endnu ikke så slemt til. Dog er vi hårdt ramt af sygdomme som AIDS, ebola og diverse influenza-typer. Derfor søger videnskabsfolk efter en form for vaccine, der skal beskytte os.

Dette leder frem til kontakt med en mand, der efter sigende skulle være omkring 250 år gammel. Han sidder i et bur i en grotte, hvilket ikke er en egentlig spoiler, da det sker i løbet af de første minutter af serien.

The Passage – Sæson 1 anmeldelse af vampyrserie på Xee

Vampyrer i bur

Det hele går naturligvis hurtigt galt, da manden i buret (naturligvis) er en vampyr. Men eftersom vampyrer ikke kan rammes af menneskelige sygdomme, er der jo en vis fidus i at bruge vampyrblod til at skabe en vaccine. Det er dog lettere sagt end gjort.

Løsningen er umiddelbart at tilbyde dødsfanger at undgå henrettelse ved at være forsøgskaniner. Det går ikke super godt, men lægerne opdager hurtigt, at vaccinen virker bedre, jo yngre og sundere forsøgspersonen er. Dette fører direkte til den konklusion, at der må prøves på et barn.

Der sidder dog ingen børn på dødsgangen, så nu skal der napses et barn, som ingen vil savne.

Logikken holder ikke hele vejen

Logikken fungerer egentlig fint nok lige i forhold til detaljen med, at der må testes på et barn.

Ikke mindst da en ny voldsom fugleinfluenza er på vej til at blive en pandemi. Der skal altså ske noget med udviklingen af denne vaccine. Hvorfor det skal være præcis dén forældreløse pige, der skal bruges, er til gengæld en noget mere tyndbenet side af historien.

Hvis det virkelig er for at redde menneskeheden, er det da bare at smutte ned på nærmeste børnehjem og tage et barn.

Ja undskyld, men kører vi logikken, at “ét menneske må ofres for, at millioner kan reddes”, så skal den sgu også køres hele vejen ud. Det er jo ikke fordi, der er mangel på uønskede børn. Desværre!

Reelt kunne de også teste på et barn med en dødbringende sygdom, men det går forståeligt imod tesen om, at forsøgspersonen skal være så sund og uspoleret som muligt. Og en baby kan ikke kommunikere med videnskabsfolkene, så det skal altså åbenbart være et barn.

The Passage – Sæson 1 anmeldelse

Road trip med forsøgskaninen

Nå, men historien går altså ud på, at det skal være præcis denne pige. Hun hedder Amy Bellafonte og spilles meget overbevisende af Saniyya Sidney, der også har været med i American Horror Story tidligere.

I øvrigt er hun knivskarp og har været vant til at klare sig selv. Faktisk er hun ret underholdende, uden det kammer over. Man føler sgu med pigen, og det gør ham, der skal kidnappe hende for videnskabsfolkene også.

Det er den tidligere soldat, Brad Wolgast, der nu arbejder i en mere lyssky afdeling af den amerikanske efterretningstjeneste. Han spilles af Mark-Paul Gosselaar, der for mig stadig er Mr. Saved by the Bell, selvom det efterhånden er mange år siden. Siden da har han spillet mere alvorlige roller i tv-serier som New York Blues og CSI.

The Passage har han for nyligt mistet sin egen datter, så naturligvis bliver han hurtigt blød om hjertet overfor den uskyldige pige. De skulle egentlig tage en road trip direkte til lægerne, men den plan bliver naturligvis hurtigt ændret.

Se The Passage på Xee

Fremover vil der blive frigivet et nyt afsnit af The Passage på Xee hver tirsdag aften, så man kan følge med nu eller bingewatche hele baduljen, når sæson 1 er kørt færdig. Sæson 1 af The Passage har i alt 10 afsnit, der alle bliver vist her i første kvartal af 2019.

Selve tv-serien er skabt af Liz Heldens, der allerede har skabt flere serier tidligere. I december 2018 sikrede FOX sig en kontrakt med hende på udvikling af yderligere tv-serier i de kommende år. Dette var efter de havde set The Passage, men altså før serien kom ud til publikum.

Det tyder på, at der har været mildest talt god feedback fra diverse test-screeninger. Afsnit 1 af The Passage tyder altså også ret godt og får lagt en stil, der er ret spændende. Det gjorde The Strain jo egentlig også, men den endte alligevel med at blive en noget mærkelig omgang.

Vi forholder os dog forsigtigt optimistiske og tror på, at en serie, der har både Ridley Scott og Matt Reeves som producers, kan noget.

Du kan allerede nu se første afsnit af The Passage på Xee, hvor serien havde premiere tirsdag d. 22. januar. Serien fik premiere i USA 14. januar, så vi er altså kun en uge bagud.

Opdatering: The Passage får ikke flere sæsoner pga. lave seertal. 

FAKTA

Premiere-dato: 23. januar 2019 på Xee
Medvirkende: Mark-Paul Gosselaar, Saniyya Sidney, Caroline Chikezie, Brianne Howey, Jamie McShane

Plot

THE PASSAGE er en episk, karakterdrevet thriller-serie om Project NOAH, en hemmelig medicinsk facilitet, hvor forskere eksperimenterer med en farlig virus, der kan føre til kur mod alle sygdomme, men har også potentialet til at udslette menneskeheden. Baseret på forfatter Justin Cronins bedstsælgende trilogi af samme navn.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.