Når man ved, at manuskriptforfatter og instruktør Gareth Edwards primært har arbejdet i dokumentargenren, så kan man hurtigt finde tegn på dette i ‘Monsters’.

Jeg synes personligt, det giver filmen en seriøsitet, som medvirker til at jeg køber præmissen: Der findes nu nogle ikke-jordiske væsener på denne planet, som vi skal forholde os til, og mens vi prøver at lære mere om dem, så skal vi også holde dem langt væk fra os, da de tydeligvis kan og vil gøre os ondt.

At det måske forholder sig omvendt er også meget muligt – men hvem har egentlig ret til at være helten, når begge parter måske bare ønsker fred, men kun tror dette er muligt, hvis modparten elimineres?

Nu bliver det måske lige lovligt filosofisk alt sammen, og det er faktisk også et af det største kritikpunkter jeg har mødt vedrørende denne film. Det gør ikke mig noget, for jeg er egentlig ret blød og til tider alt for tænkende.

Dermed kan jeg også være for kritisk, hvis der ikke er nok dybe tanker bag en film, som egentlig bare vil underholde. Med ‘Monsters’ bliver jeg lidt splittet, for jeg vil gerne bare underholdes, men jeg vil også gerne gå med på debatten omkring, hvorvidt vi mennesker altid er for hurtige til at angribe det ukendte.

Med denne film kan jeg altså i teorien få i både pose og sæk. Men omvendt ville jeg nok ikke være tilfreds, hvis jeg kun ønskede underholdning, så her tror jeg desværre en del bliver skuffet. Det bliver nok lidt for meget fluff og morale mod slutningen, som ødelægger filmen for en stor del af kernepublikummet.

Til gengæld er den visuelt rigtig flot. Altså, imponerende flot og igen giver den lidt doku-inspirerede stil en realisme, som absolut løfter både historien og filmen som helhed.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg forventede, men jeg havde både ‘Cloverfield‘ (USA, 2008) og ‘District 9‘ (Sydafrika m.fl., 2009) i baghovedet, og ‘Monsters’ er noget helt andet, som ikke helt når de to førnævnte film, men alligevel sad jeg og var fascineret og involveret i historien langt det meste af filmen, og det kan jo kun være positivt.

:: Heaven of Trivia ::

Filmen blev skudt med få eller ingen sceneskitser – de 2 skuespillere fik en generel beskrivelse af scenerne på forhånd og spillede så ud fra egen føling sammen med hinanden og de andre skuespillere, som ikke alle var professionelle.

Fakta

(Originaltitel: Monsters)

I Biografen: 17-03-2011
På DVD/Blu-ray: 10-05-2011
Genre: SciFi | Thriller | Drama
Instr.: Gareth Edwards
Medv.: Whitney Able, Scoot McNairy m.fl.
Land: UK, 2010

PLOT

Seks år efter Jorden har været udsat for en alien-invasion, går en kynisk journalist med til at eskortere en rystet amerikansk turist gennem en inficeret zone i Mexico for at nå i sikkerhed ved den amerikanske grænse.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg