Der er ingen tvivl om, at District 9 er original og emmer tykt af Apartheid og for den sags skyld også Holocaust. Her er “os mod dem” bare rumvæsner mod mennesker.

Denne beskrivelse lyder naturligvis meget dybsindig og dramatisk, og det er så sandelig også tilfældet, men det er pakket yderst lækkert ind, så du nok skal få alle pointerne serveret uden den meget belærende pegefinger.

Der er fantastisk humor i denne – omend ikke helt så meget, som nogle af de andre i biografens mørke lod til at opfange, så for denne befolkningsgruppe var pointerne ikke tydelige nok. Og her kommer så en lille indskudt observation: En del mennesker mener tilsyneladende, at alt med en smule splat fra Peter Jackson, er en opfølger til ‘Bad Taste’ og skal opfattes som sådan. Samme mennesker havde sikkert skraldgrinet sig gennem både ‘The Last King of Scotland’ og ‘Schindler’s liste’, hvis der havde stået “A Peter Jackson Movie” i starten. Og ja, jeg lyder uden tvivl bitter, men det er bare ærgerligt at opleve en fantastisk film sammen med nogle, som egentlig ikke fatter halvdelen af det de ser.

Selve District 9 ser fantastisk ud, og ligner til forveksling det rigtige Soweto område i Johannesburg. Det er da også netop et af de ægte slumområder som er brugt til filmen, så den realistiske fornemmelse man får, er ikke bare vellavede kulisser. Hovedrolleindehaveren, Sharlto Copley, er slet ikke skuespiller men derimod instruktør, manuskriptforfatter og producer, der landede rollen ved et tilfælde (han kom foran kameraet i Neill Blomkamp’s kortfilm, som ‘District 9’ er bygget på, og blev bedt om at gentage succesen). Men det er en skuespiller-debut han kan være stolt af, og hjertens gerne må gentage. Som karakteren Wikus Van De Merwe, er han nørdet, hjertelig og næsten skræmmende menneskelig.

Denne film er akkurat så god, som jeg havde håbet, og jeg ville anbefale den til enhver – om man så elsker horror, sci-fi, drama, thriller eller komedie. Så længe man kan acceptere, at der er en dybere mening med filmen. På diverse debatsider og i diskussionsfora, er det tydeligt, at dem der ikke bryder sig om filmen, har set den med forventninger om en blanding af ‘Aliens’ og ‘Bad Taste’, hvorefter de skuffes over den dybere historie, selvom filmen på ingen måde er tung eller kedelig. Se den… og svælg i symbolikken, som på ingen måde er skjult eller subtil.

:: Heaven of Trivia ::

Efter indspilningen af Halo spilserien faldt igennem (som skulle have været ledet af Neill Blomkamp), gik producent Peter Jackson til Blomkamp og tilbød ham 30 millioner dollars til at gøre, hvad han ville. Resultatet blev denne film.

Fakta

(Originaltitel: District 9)

I biografen: 21-08-2009
Genre: Sci-fi / Horror / Action
Instr.: Neill Blomkamp
Medv.: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, William Allen Young, m.fl.
Land: Sydafrika/New Zealand, 2009

Resumé
I ‘District 9’ bliver vi præsenteret for en parallel verden, hvori fremmede væsner fra rummet ankom til jorden for 20 år siden, og deres rumskib standser direkte over Johannesburg i Sydafrika. Disse rumvæsener var egentlig bare flygtninge fra en fjern, ødelagt verden, og de ankom som syge og undervægtige stakler, der søgte husly. Efter pres fra jordens befolkning, valgte regeringen at installere dem i en flygtningelejr, der fik navnet “Distrikt 9” hvor de fik lidt mad og tag over hovedet, mens verdens nationer diskuterede, hvad der skulle ske med dem. Efter 20 år er Distrikt 9 blevet det værste slumområde, hvor nigerianske gangstere sidder på magten – og ikke mindst kattemaden, som rumvæsenerne er vilde med – og menneskenes tålmodighed er efterhånden sluppet op. De fremmede væsner bliver derfor sat under kontrol af et privat selskab, som i virkeligheden kun er interesseret i at kunne aktivere væsnernes heftige våben. Alle forsøg er dog hidtil mislykkedes, da det kræver, at man har væsnernes DNA. En af selskabets medarbejdere, Wikus, bliver under en våben razzia i Distrikt 9 smittet med et virus, som begynder at ændre hans DNA, og snart er jagten gået ind på denne mand, der som det eneste menneske kan aktivere rumvæsenernes våben. Og hvor gemmer du dig i en verden, hvor alle mennesker leder efter dig? Distrikt 9…

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg