AMERICAN NIGHTMARE på Netflix er en True Crime-dokumentarserie. Det lyder for skørt til at være sandt, men det er en sand historie. Og en meget bingeværdig doku-serie i tre dele. Læs vores anmeldelse af American Nightmare-dokuserien her!

AMERICAN NIGHTMARE er en ny Netflix-dokumentarserie i true crime-genren. Historien er fortalt over tre episoder på 45 minutter. Du vil sandsynligvis gå fra at blive forundret, til at blive forvirret, og så kan du forvente at blive vred. Meget vred!

Den sande historie fortalt i denne dokumentar vil nok få dig igennem hele følelsesregistret. Vi starter ét sted, går videre i noget, der minder om Gone Girl, og hele vejen krydret med en god dosis Victim/Suspect. Til sidst, før serien er slut, kommer retfærdigheden heldigvis også på banen!

Læs videre på vores anmeldelse af American Nightmare-dokuserien nedenfor. Find den på Netflix fra den 17. januar 2024.

Fra det ene mareridt til det andet

Den 23. marts 2015 vågnede Denise Huskins og hendes kæreste Aaron Quinn op i nattens mulm og mørke, fanget i et sandt mareridt. En indbrudstyv kom ind i deres soveværelse, tydeligvis med en klar plan, og kidnapper Denise.

Aaron var ikke hurtig til at ringe til politiet, men han havde en grund og forklarede alt i detaljer. For mange detaljer, viser det sig, efter betjentens smag. Dette resulterer i, at Aaron hurtigt bliver anklaget for at have dræbt Denise!

Pludselig dukker Denise op igen. Meget levende, og politiet bliver nødt til at ændre holdning, hvilket de formår at gøre ret ubesværet. De sammenligner simpelthen sagen med Gillian Flynn-romanen Gone Girl fra 2012. Filmatiseringen af David Fincher var netop udkommet i 2014.

Offer eller mistænkt – måske begge dele?!

Selvom jeg vil forsøge at undgå større spoilere, handler American Nightmare dokumentarserien om en rigtig forbrydelse, så historien er allerede blevet dækket i forskellige nyhedsartikler. Hvis du ikke vil risikere at blive spoilet, så sørg for at se serien først.

Omdrejningspunktet i denne historie er Denise Huskins. Hun blev kidnappet under, hvad der blev opfattet som ret mystiske omstændigheder.

Jeg synes reelt, det lød ret meget som nogle af Golden State-morderens forbrydelser, så ikke ligefrem noget uhørt. Men jeg er da også ret sikker på, at nogle af dén seriemorders ofre fik den samme “hjælp” fra politiet som Denise og hendes kæreste.

Da Denise forsvinder, bliver hendes kæreste, Aaron Quinn, næsten øjeblikkeligt anklaget for at have myrdet hende. Der er ingen beviser for, at hun er død. Politiet går dog fra at behandle ham som et offer til en mistænkt på rekordtid.

Så dukker Denise op og siger, at hendes kidnapper løslod hende, og nu bliver hun anklaget for at lyve. Mere præcist er hun anklaget for at have lavet en Gone Girl. Altså at opfinde en historie og have forfalsket hendes kidnapning. Og ja, det er da også en ret vild historie, men vi er jo hverken ude i rumvæsner eller andet vildt.

American Nightmare – Anmeldelse | Netflix True Crime dokumentar

En skræmmende og forskruet historie

At se American Nightmare-dokumentaren var en overvældende oplevelse, der desværre mindede mig om en anden nyere titel. Netflix dokuserien Victim/Suspect.

Det var uheldigt i den forstand, at det føltes som om, at politiets efterforskere igen gjorde mere skade end gavn. De tager victim-blaming til et helt nyt niveau. Den slags niveau, hvor de truer med fængselsstraf, før de har noget bevis at arbejde med.

I American Nightmare går en ung mand fra at få at vide, at han kun er på politistationen som et offer, der giver sin erklæring, til at blive kaldt en seriemorder.

Hvordan nogen går fra at blive mistænkt for at have dræbt deres kæreste – på trods af manglende beviser – til at blive en seriemorder er en mildest talt voldsom udvikling. Og denne anklage kommer fra en FBI-agent, så det er ikke “bare” en lokal betjent, der bliver lidt overmodig. Jeg var faktisk chokeret!

Fra vrede til håb

Når du ser American Nightmare, vil du uden tvivl også blive forvirret og undre dig. Tror du på ham? Hvad med hende? Uanset hvad nogen, der ser denne dokumentar, måtte tro (eller ej), burde politiet arbejde med fakta og beviser.

Det gør de ikke! De beskæftiger sig ikke med nogen af delene. Overhovedet.

De har allerede – ironisk nok – skabt en fortælling i deres hoved, hvor først Aaron, derefter Denise, er de skyldige, og så behøver de ikke beviser. At stemple disse to som mistænkte, og ikke ofre, uden noget som helst spor af bevis er både vanvittigt og skræmmende.

En undtagelse, som giver et vist håb, er betjenten Misty Carausu fra Dublin Police Department i Californien. Hun er den sande helt i denne historie! Det er hendes kolleger også på mange måder, da de også undersøgte sagen frem for blot at antage.

Kriminalbetjent Misty Carausu lavede benarbejdet, arbejdede med beviser og knækkede en – skulle det vise sig – kæmpe sag!

American Nightmare – Anmeldelse | Netflix True Crime dokumentar

Se American Nightmare på Netflix

Den nye dokumentarserie kommer fra dokumentarfilmskaberne Felicity Morris og Bernadette Higgins. De to gav os også The Tinder Swindler, der er en anden dokumentar, du bør tjekke ud.

Historien fortælles ved at inddrage afhøringsoptagelser fra politiet samt nye interviews med nøglepersonerne fra historien. Over tre afsnit kaster dokumentaren lys over konsekvenserne af at dømme på forhånd – især når det er fra politiet. Og det sker flere gange i samme sag!

Før hun lavede disse to dokuserier, producerede Felicity Morris også Nallerne væk fra kattene: En morder på internettet, der er en ikonisk dokumentar. Især fordi den er et perfekt eksempel på, at de såkaldte “Internet sleuths” opklarer en sag.

American Nightmare har et strejf af det samme, bortset fra at denne rigtige forbrydelse blev opklaret af en betjent. Ikke en af dem, der rent faktisk arbejdede på sagen om Denises kidnapning, men efterforsker Misty Carausu fra Dublin Police Department i Californien.

Vi har brug for flere af hendes slags. Og der skal saftsuseme også ryddes ud i det amerikanske politi. Det har jeg da i hvert fald lært af denne Netflix-serie, selvom diverse sager, der også dækkes i danske nyheder, også har påvist det samme behov.

AMERICAN NIGHTMARE udkommer globalt på Netflix den 17. januar 2024.

Plot

Ovenpå et forfærdeligt hjemmerøveri og en kidnapning i 2015 bliver et par beskyldt for selv at have iscenesat hele seancen i denne dokumentarserie om virkelige forbrydelser.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.