Morgan er en god lille sci-fi thriller, hvor der virkelig er smæk på action-scenerne. En række gode scener, men desværre ikke super innovativ. Trods alt.

Det er en fornøjelse at se en film som Morgan, hvor alle roller er besat af solide kræfter. Der var ikke ét ansigt, jeg ikke genkendte. Og vi taler alt fra Oscar-nominerede skuespillere til TV-serie stjerner fra både komedie og drama. I Morgan er der dog ingen komedie, men derimod sci-fi, gys og vilde mængder action.

Faktisk er der nogle af de mest knivskarpe slagsmålsscener, som er en ren fornøjelse at se. Især Anya Taylor-Joy og Kate Mara får virkelig lov til at slå på tæven som de vildeste actionstjerner.

Nu er det dog ikke action-scenerne, der skaber historien i Morgan. Det er derimod alle de moralske og etiske tanker omkring det, at bygge mennesker ved at blande biologi med teknologi. Sagt på en anden måde, så blandes følelser med fakta. Og når det meget bløde og varme blandes med det hårde og kølige, så opstår ret intense udfordringer og konflikter.
Morgan bevæger sig lynhurtigt fremad

Måske synes du, at “biologi og teknologi” tanken lyder lidt kedelig, men bare rolig. I Morgan går det hele nemlig lynhurtigt fremad hele tiden. Der er elementer, der minder om både Alien og Terminator i forhold til alle de ubekendte faktorer.

Når vi alligevel ikke når op på flere spaltter (eller stjerner, om man vil), så er det fordi, jeg godt ville have mere. Egentlig er der rigeligt i Morgan til at skabe en TV-serie. Og det er en TV-serie, jeg helt sikkert ville se. Der er så mange ting, jeg meget gerne ville se mere til. Både i forhold til Morgan karakteren, men så sandelig også alle overvejelserne omkring at skabe en Morgan.

Morgan anmeldelse - Anya Taylor-Joy

 

Flot spillefilmdebut fra instruktør

Morgan er en flot spillefilmdebut fra Luke Scott, der tidligere har lavet en kortfilm i 2012. Luke Scott er da også søn af Ridley Scott (der har produceret Morgan), så han er ikke helt ukendt med filmverdenen. Han har desuden også lavet et enkelt afsnit af TV-serien The Hunger tilbage i 1999. Længden på Morgan er helt perfekt, og dét er bestemt noget, vi også kan rose instruktøren for.

Det er dog naturligvis også manuskriptet, der har stor betydning i den forbindelse. Manuskriptet er skrevet af Seth W. Owen, som tidligere har lavet to TV-serie afsnit og komedien Peepers fra 2010. Altså ikke ligefrem en oplagt forfatter til denne dystre og voldsomme historie. Men herfra håber vi dog, at han gerne kaster sig over det igen.

Der er åbenbart noget med disse komikere, der har de mørkeste historier, de skal ud med. Lige nu venter vi spændt på Get Out, der er skrevet og instrueret af Jordan Peele. Han er normalt bedst kendt som halvdelen af komiker duoen Key and Peele, men roses voldsomt for hans nye thriller.

Morgan anmeldelse - Kate Mara and Rose Leslie

Når det gælder Morgan, så er drivkraften i øvrigt kvinderne. Der er flere mænd med, men det er kvinderne, der både er benhårde og de bløde og forstående. Især Kate Mara (House of Cards)  og Rose Leslie (Game of Thrones) illustrerer dette perfekt.

Morgan er virkelig voldsom på mange måder, men det er den spændende historie, der fastholder ens interesse. Og ja, så er de vilde kampscener altså virkelig flotte.

Men først og fremmest skal man se Morgan for at opleve Anya Taylor-Joy i titelrollen. Anya Taylor-Joy har allerede imponeret os i M. Night Shyamalan’s Split og især også The Witch, men her får vi en helt ny side at se.

Morgan anmeldelse - Anya Taylor-Joy og Kate Mara

Hvis hun fortsætter på denne måde, bliver hun en kæmpe stjerne. Hun er med i de rigtige film, får fantastiske roller og leverer gang på gang kraftpræstationer, som sender hende videre til nye muligheder. Vi glæder os allerede til næste film med hende, og ja, hun har endnu en gyser på vej med Marrowbone.

Fakta

DVD-premiere: 26-01-2017
Genre: Thriller, Science Fiction
Instruktør: Luke Scott
Medvirkende: Kate Mara, Anya Taylor-Joy, Toby Jones, Rose Leslie, Boyd Holbrook, Michelle Yeoh, Jennifer Jason Leigh, Paul Giamatti m.fl.

Resumé
En problemknuser bliver sendt til et fjernt, tophemmeligt sted for at undersøge og vurdere en skræmmende ulykke. Hun finder ud af, at hændelsen er sket pga. en tilsynladende uskyldig “person”, der virker både mystisk og særdeles farlig.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.