RIPLEY på Netflix er en miniserie fra 2024 om Tom Ripley. En karakter skabt af forfatteren Patricia Highsmith. Denne version er i sort og hvid, hvilket giver en mørk og fascinerende fortælling. Læs vores fulde Ripley (2024) anmeldelse her!

RIPLEY (2024) er en ny Netflix-miniserie med Andrew Scott i hovedrollen som Tom Ripley. Karakteren skabt af forfatteren Patricia Highsmith har allerede været kerneemnet i flere produktioner. Mest mindeværdig for mange er højst sandsynligt Anthony Minghellas film fra 1999 The Talented Mr. Ripley.

Denne miniserieversion fra 2024 har otte afsnit, og Andrew Scott er perfekt i titelrollen. Hvordan han kan skifte fra at have venlige øjne til det mest kolde blik er fascinerende. Vi har set alle otte afsnit af Netflix-miniserien og elskede den.

Læs videre på vores Ripley-miniserie anmeldelse nedenfor. Find alle afsnit på Netflix fra den 4. april 2024.

Er du klar til denne Tom Ripley?

Tom Ripley (Andrew Scott) er en svindler og bedrager. Han overlever i begyndelsen af 1960’ernes New York ved at lyve og stjæle på alle de fikse og elegante måder, han kan finde på. Så da han pludselig får en jobmulighed hos en rigmand, ser hans held ud til at vende.

Manden vil have ham til at rejse til Italien og finde sin søn, Richard “Dickie” Greenleaf. Det er hans eneste søn, og farmand er klar til, at Dickie bliver voksen og kommer hjem. Tom accepterer denne mission om at prøve at overbevise Dickie om at komme hjem. Mest for pengene og eventyret, men han aner ikke, hvor vanvittigt hans liv snart vil blive.

Selvfølgelig vil enhver, der har læst Patricia Highsmiths romaner eller set en tidligere filmatisering, have en idé om udviklingen. Tom Ripley vil snart blive involveret i mord, påtage sig Dickies identitet og komme ud i endnu mere avancerede former for svindel. Effektive metoder, men også et liv, hvor han hele tiden skal kigge sig over skulderen.

Andrew Scott er magisk

Andrew Scott er magisk som Tom Ripley. Jeg har altid kunnet lide ham, så jeg forventede ikke andet. Jeg var bare ikke sikker på, om han ville fungere for mig i denne rolle, men det gjorde han. Det gjorde han virkelig. Derudover får vi Dakota Fanning i rollen som Marge Sherwood, der er kæreste med Dickie Greenleaf, som spilles af Johnny Flynn.

Disse tre karakterer blev i The Talented Mr. Ripley portrætteret af Matt Damon, Gwyneth Paltrow og Jude Law som henholdsvis Tom, Marge og Dickie. Selvom du vil genkende karaktererne, er dette meget forskellige versioner af dem. Interessante og fascinerende nye versioner, vel at mærke.

En anden vigtig karakter, Freddie Miles, portrætteres af Eliot Sumner. Selvom jeg kunne lide den måde, Eliot Sumner portrætterede karakteren på, var castingen ikke perfekt for mig. Måske er jeg bare for hængt op på Philip Seymour Hoffman-versionen fra 1999-filmen.

John Malkovich spiller en mindre rolle mod slutningen. Da han også tidligere har portrætteret Tom Ripley-karakteren, var dette et fint touch. John Malkovich spillede karakteren i 2002-filmen Ripley’s Game, som fokuserede på en anden Ripley-historie end den, der er kernen her.

Ripley (2024) – Anmeldelse | Netflix Thriller-miniserie

Mørk og uhyggelig skildring af en velkendt historie

Jeg genså The Talented Mr. Ripley som forberedelse til denne Netflix-miniserie fra 2024. Det fik næsten denne miniserie-version til at virke endnu mere mørk og uhyggelig. Glem alt om de smukke billeder af Italien om sommeren.

I denne version er beslutningen om at skyde helt i sort/hvid (med kun én undtagelse i et enkelt skud halvvejs igennem) genial. Mens jeg savnede det smukke landskab, betød det sorte og hvide meget mere fokus på skygge og lys. Ikke mindst for personerne i denne historie.

At lave Patricia Highsmiths historie om til en miniserie giver også en dybere og mere dyster indsigt i Tom Ripleys verden. Selvom han i høj grad er en svindler, er han også en karakter, du ender med at holde med på mange måder.

Især da det bliver tydeligt, at alle omkring ham også er svindlere på mange måder – de er bare velhavende!

Se Ripley-miniserien fra 2024 på Netflix

Ripley i denne nye Netflix miniserie-version blev skrevet, instrueret og produceret af Oscar-vinderen Steve Zaillian (The Irishman, The Night Of). Som forfatter og instruktør af alle otte afsnit har Steve Zaillian skabt noget intenst og mørkt, der fik mig til at holde med titelkarakteren.

Det er tydeligt, at Tom Ripley ikke er nogen helt. Han er ikke den gode, og han myrder folk for at redde sit eget skind. Og alligevel, jo længere vi kom ind i denne historie, jo mere tydeligt var det, at han ikke var forskellig fra mange andre, han mødte.

Den store forskel på Tom og folk omkring ham er, at han ikke har en rig familie at læne sig op ad, når det går galt. Jeg forsimpler naturligvis ret voldsomt her. Det fik mig dog til at erkende, at hans reaktion i høj grad skyldes konsekvenser, som ingen af hans “venner” nogensinde skulle bekymre sig om.

Som altid er historien om Tom Ripley en fascinerende krimi, thriller og mysterie. Jeg endte med at nyde denne miniserie meget mere, end jeg nogensinde havde forventet. Den er meget “slow-burn” til tider, så det skal du nok være til.

Lidt i stil med David Finchers Netflix-film fra 2023 The Killer med Michael Fassbender i hovedrollen. Det er en solid reference for stilen i denne miniserie. Ikke mindst i forhold til at få publikum (i hvert fald delvist) til at holde med en, der ikke er helten.

Ripley miniserien har premiere på Netflix den 4. april 2024.

FAKTA

Skaber: Steven Zaillian
Instruktør: Steven Zaillian
Manuskript: Steven Zaillian
Medvirkende: Andrew Scott, Dakota Fanning, Johnny Flynn, Eliot Sumner, Maurizio Lombardi, Margherita Buy, John Malkovich, Kenneth Lonergan, Ann Cusack

Plot

En svindler møder en verden af ​​rigdom og privilegier, da han påtager sig et særligt job i Italien. Men for at få det liv, han ønsker, må han skabe et net af løgne.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg