MONARCH: LEGACY OF MONSTERS på Apple TV+ er en ny serie i Kaiju-universet. Denne serie fokuserer på organisationen, der overvåger de kæmpe monstre. Læs vores Monarch: Legacy of Monsters sæson 1 anmeldelse her!

MONARCH: LEGACY OF MONSTERS er en ny Apple Original-serie, der foregår i Kaiju-verdenen. Som i King Kong og Godzilla samt skabningerne fra Pacific Rim. Denne serie fokuserer på Monarch-organisationen, der studerer og overvåger de kæmpe monstre. Du skal nok komme til at se nogle Kaiju-væsner, men de får ikke så meget skærmtid.

Helt overordnet nød jeg rigtig meget af denne serie, men den er desværre ekstremt ujævn. Nogle episoder er stærke og informative, mens andre føles som “fyld”. Sæsonen har ti 45-minutters afsnit, og vi havde adgang til de første otte afsnit, så det er dem, denne anmeldelse er baseret på.

På trods af at det er noget ujævnt, kan jeg altså ikke vente med at se de sidste to afsnit, hvilket trods alt siger meget!

Læs videre på vores Monarch: Legacy of Monsters sæson 1 anmeldelse nedenfor. Serien har premiere på Apple TV+ den 17. november 2023.

Skabelsen af Monarch

Som det fremgår af titlen på denne nye Apple TV+-serie, handler Monarch: Legacy of Monsters om Monarch-organisationen. Både hvordan den blev til, og hvad meningen med den var og er blevet. Denne serie fortsætter efter kampen mellem Godzilla og Titans. Et vildt slag, der jævnede store dele af San Francisco med jorden.

Det var samtidig den begivenhed, der viste verdenen, at disse sagnomspundne kæmpemonstre er ægte. Noget, der helt naturligt ændrede verden for altid. Derfor ser vi også i denne serie, at der i alle lande er skilte, der viser flugtveje, hvis et nyt monster (eller Kaiju) skulle komme til overfladen igen.

I serien følger vi to unge mennesker, der opdager, at de er søskende og forsøger at følge i deres fars fodspor for at afsløre alle mulige hemmeligheder. De fleste af disse hemmeligheder omhandler, hvordan deres familie er forbundet med den hemmelighedsfulde organisation kendt som Monarch.

Heldigvis er de kloge – og har en ven, der måske er endnu klogere – så de finder hurtigt en række spor, der fører dem tæt på sandheden. Og samtidig også direkte ind i en meget farlig verden fuld af rigtige monstre. Både Kaijus og den meget menneskelige slags.

Fantastisk casting i Apple TV+ Monsterverse-serien

Anna Sawai (Pachinko) er det bankende hjerte i den nutidige del af historien som Cate Randa. Hun er sej, klog og modig. Ved siden af hende har vi Kiersey Clemons som den teknologikyndige May, og Ren Watabe som Cates halvbror Kentaro. Denne trio af unge mennesker forsøger desperat at finde ud af, hvad Monarch egentlig er.

Og især hvad formålet med denne organisation er. Nå ja, og så er der lige nogle familieproblemer, de skal håndtere, men det er heller ikke kedeligt.

I 1950’erne, hvor Monarch er ved at blive opbygget som organisation, er der fokus på en anden trio. Denne består af Mari Yamamoto (Kate) som Keiko. Hun er en genial forsker, men også en japansk kvinde i USA i tiden efter Anden Verdenskrig, så ingen anerkender hende rigtigt.

Keiko er desuden farmor til Cate og Kentaro, som vi følger i “nutiden”.

Sammen med Keiko ser vi Anders Holm som Bill Randa. Det er en karakter, vi kender som ældre, da han spilles af John Goodman i Kong: Skull Island. John Goodman er også med i serien, så det overlap får vi med. Sidste mand i trioen er Wyatt Russell som Lee Shaw.

Karakteren Lee Shaw er en af de få, der spænder over historien i begge tidsperioder – sammen med førnævnte Bill Randa. I nutiden er han portrætteret af Kurt Russell. Ja, far og søn [Kurt Russell og Wyatt Russell] portrætterer den samme karakter som henholdsvis den ældre og den yngre version.

Selv måden, dette er vist i åbningssekvensen, er meget lækkert gjort, så der er fokus på det.

Efterhånden som historien udspiller sig på tværs af forskellige tidsperioder og lande, er der mange flere karakterer, og de portrætteres af en skøn rollebesætning. Der var ikke rigtig nogen, der faldt igennem for mig. Blandt andre vigtige rollebesætningsmedlemmer ser vi Christopher Heyerdahl, Joe Tippett og Elisa Lasowski.

Monarch: Legacy of Monsters – Anmeldelse

Ja, Godzilla er med i Monarch: Legacy of Monsters

Selvom Godzilla langt fra er den eneste Kaiju, vi ser i Monarch: Legacy of Monsters, er han stadig en af de vigtigste. Der er trods alt en dag kaldet “G-Day”, som refererer til, da han viste sig frem i San Francisco. En dag, der resulterede i mange katastrofale skader og endnu flere dødsfald.

Selvfølgelig ved vi alle, at Godzilla ikke er skurken. Noget historien i Monarch: Legacy of Monsters heldigvis også fokuserer på. Alligevel vil de, der mistede deres kære, simpelthen have, at alle Kaijus skal fjernes permanent fra vores verden. Noget man ikke ligefrem kan bebrejde dem.

Med hensyn til at se monstre i denne nye Apple TV+-serie, der trods alt omhandler organisationen, der overvåger Kaijus, så er de med. Der er monstre allerede fra afsnit 1. Vi ser dem til dels i flashbacks, mens vi følger udviklingen af, hvordan Monarch blev skabt, men også i nutiden af historien.

Den første gang, vi ser Godzilla i nutidshistorien, er et kæmpe øjeblik. I enhver forstand af ordet “kæmpe”!

Se Monarch: Legacy of Monsters på Apple TV+

Serien er udviklet og produceret af Chris Black og Matt Fraction. Toho Co. er ejeren af Godzilla-karakteren og har givet licens-rettighederne til Legendary til denne serie. Den ses som et naturligt biprodukt af deres langvarige forhold til filmfranchisen, hvilket jeg er helt enig i, er tilfældet.

Helt grundlæggende er Monarch: Legacy of Monsters en historie, der spænder over tre generationer af én familie. Alle tre generationer ender midt i Monarch-arbejdet. Enten med vilje eller ved et tilfælde. Vi begynder i 1950’erne og går frem til tiden efter, at Godzilla dukkede op i San Francisco mere end et halvt århundrede senere.

Jeg er fan af den måde, historien fortælles på i to tidsperioder. Især med diverse paralleller, der bliver mere og mere tydelige. Mit eneste problem med denne Apple TV+-serie (og det er ret stort) er den ujævne stil og historiefortælling.

Ét afsnit kan ligge fint på 4 ud af 6 splatter, men så er det næste afsnit en mudret affære, der ikke når højere end 2 ud af 6, hvorefter næste afsnit igen er superstærkt og fortjener 5-splatter. Det er virkelig ikke ideelt til en serie, der udgives ugentligt.

Alligevel antager jeg, at fans af Legendarys Monsterverse kommer til at se denne Apple TV+-serie. Og det bør man helt sikkert også. Jeg glæder mig som sagt til, jeg selv kan se de sidste to afsnit. Måske det ville kunne få bedømmelsen til at lande på 4 splatter. Det er slet ikke umuligt!

Monarch: Legacy of Monstershar premiere med de første to afsnit den 17. november 2023. Derefter får vi et ugentligt afsnit frem til sæson 1-finalen frigives den 12. januar 2024.

FAKTA

Skabere: Chris Black, Matt Fraction
Instruktører: Mairzee Almas, Julian Holmes, Hiromi Kamata, Matt Shakman, Andy Goddard
Medvirkende: Kurt Russell, Wyatt Russell, Anna Sawai, Kiersey Clemons, Ren Watabe, Mari Yamamoto, Anders Holm, Joe Tippett, Elisa Lasowski

Plot

Efter at have overlevet Godzillas angreb på San Francisco rystes Cate på ny af en chokerende hemmelighed. Blandt uhyrlige farer drager hun ud på et storslået eventyr for at finde ud af sandheden om sin familie – og om den mystiske organisation Monarch.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg