SALTBURN på Prime Video er en thriller, der er fuld af psykologiske spil mellem mennesker. Ingen kan stoles på, og alle er fokuserede på sig selv. Det er fascinerende, men også skræmmende til tider. Læs vores fulde Saltburn-filmanmeldelse her!

SALTBURN på Prime Video er en film, du virkelig ikke bør gå glip af. Officielt er det en thriller, komedie og drama-hybrid, som i sig selv giver en indikation af, at der er en del twists undervejs. Selve komediedelen er ret mørk, mens der er en masse mystik og endda et strejf af gys.

Forfatter og instruktør Emerald Fennell har angiveligt omtalt filmen som en slags vampyrfilm. Noget, der faktisk føles ret rammende. På trods af at der ikke er nogle egentlige vampyrer, kan man sagtens se, at flere karakterer opfører sig som vampyrer; De dræner simpelthen energi og selve livet fra andre!

Læs videre på vores Saltburn-filmanmeldelse nedenfor. Find den på Prime Video fra den 22. december 2023.

Et uforglemmeligt mindf*ck

I Saltburn møder vi Oliver Quick (Barry Keoghan), da han som ny studerende forsøger at finde sin plads på Oxford Universitetet. Han er hverken rig eller særligt charmerende, og han er heller ikke aristokratisk. Med andre ord passer han ikke helt ind. Det gør derimod Felix Catton (Jacob Elordi), der er alle tre ting. Og mere til.

Det er især derfor, Oliver bliver draget af Felix’ verden. Så da Felix inviterer ham med hjem for at tilbringe sommeren på Saltburn, er han hurtig til at tage imod tilbuddet. Saltburn er Felix’ families enorme ejendom. En ret excentrisk familie, der tydeligvis bliver underholdt af andre folks ulykke – eller bare ringere omstændigheder.

Selve Saltburn er helt overordnet et uforglemmeligt mindf*ck, og jeg elskede oplevelsen! Flere scener i denne film bliver helt sikkert hos mig. Om jeg vil det eller ej! Der er både visuelle øjeblikke og dialog, som jeg ikke kan glemme. Selvom der da er nogle øjeblikke, jeg sagtens kunne undvære. Det bliver virkelig ubehageligt til tider.

Faktisk er der intet, der er decideret behageligt ved Saltburn. Eller rettere, du skal ikke forvente, at du kommer til at føle dig godt tilpas. Ethvert øjeblik uden forvirring – eller endda frygt – bliver hurtigt efterfulgt af noget brutalt og/eller ubehageligt.

Saltburn – Anmeldelse | Prime Video Thriller

Den geniale rollebesætning i Saltburn

Barry Keoghan (The Killing of a Sacred Deer, The Batman) er fantastisk som Oliver Quick. Denne intelligente unge mand, der er lidt af en outsider blandt de rige og privilegerede unge mennesker på Oxford. Han kan ikke undgå at blive draget mod deres lille klike, selvom de fleste er direkte fjendtlige overfor ham.

Som “alfa-handen” i denne gruppe ser vi Jacob Elordi som Felix Catton. Jacob Elordi er præcis lige så karismatisk, charmerende og ja, dyster, i Saltburn, som han er i Euphoria. Kameraet drages mod ham, men når han er sammen med Barry Keoghan, kan du ikke lade være med også at kigge på Barrys enigmatiske ansigt.

Lige så fascinerende er Rosamund Pike som Elspeth Catton, matriarken (og det sande overhoved) for Catton-familien, der bor i Saltburn. Rosamund Pike (Gone Girl) leverer altid, men selv for hende er denne film og karakter på et helt anderledes niveau.

Desuden har hun én af de bedste replikker i filmen, da hun beskriver sin oplevelse med at være i forhold med andre kvinder som ung.

Se SaltburnPrime Video!

Emerald Fennells Saltburn er den slags film, der bliver siddende og rumsterer rundt i hovedet i et stykke tid. Jeg har stadig ikke sluppet den på trods af, at jeg så den for en uges tid siden. Det samme var tilfældet med Emerald Fennells tidligere film Promising Young Woman, og hun er hurtigt ved at blive en af mine yndlingsfilmskabere.

Begge film er både skrevet og instrueret af Emerald Fennell, så de er i høj grad hendes projekter. Emerald Fennell er allerede en Oscar-vindende filmskaber (Bedste originale manuskript for Promising Young Woman), og Saltburn burde vinde hende mange flere priser!

Hun producerer selvfølgelig også sine egne film. Margot Robbie og Josey McNamara er medproducere på både Promising Young Woman og nu Saltburn. Et fantastisk år for Margot Robbie, når man ser på succesen med både denne film og Barbie.

Med en spilletid på 127 minutter kunne man frygte, at filmen kommer til at føles for lang eller er for langtrukken. Det er dog på ingen måde tilfældet. Det er en ond fortælling om privilegier og begær med taglinen “We’re all about to lose our minds”. Og ja, det er måske præcis, hvad du vil opleve – på flere måder – når du ser den. God fornøjelse!

Saltburn begynder at streame globalt på Prime Video den 22. december 2023.

FAKTA

Manuskriptforfatter & instruktør: Emerald Fennell
Medvirkende: Barry Keoghan, Jacob Elordi, Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver, Archie Madekwe, Carey Mulligan

Plot

Den Oscar-vindende filmskaber Emerald Fennell (Promising Young Woman) giver os en vidunderligt forskruet fortælling om privilegier og begær. Den studerende Oliver Quick (Barry Keoghan) kæmper med at finde sin plads på Oxford University og bliver draget ind i den charmerende og aristokratiske Felix Cattons (Jacob Elordi) verden, som inviterer ham til hans excentriske families gods, Saltburn, til en sommer han aldrig glemmer.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.