Stilistisk er vi med Shutter Island uden tvivl helt oppe i højderne for, hvad filmkunst kan levere. Men…

Scorsese laver ikke bare en film, der foregår i et bestemt 1954, han hopper i tidsmaskinen, tager tilbage dertil og laver den. Sådan virker det i hvert fald, når han i den grad kan imitere så præcist – både hvad angår kameraføring, skuespil og alt visuelt fra garderoben til omgivelserne.

Det er naturligvis ikke kun ham, der står bag dette, men det lader i hvert fald til, at man kan være 100% sikker på, at i hans film nægter han at gå på kompromis. Og det klæder i særdeleshed denne film. Hvis du kunne lide stilen fra Scorsese’s ‘Cape Fear’ (1991), vil du bestemt også sætte pris på det visuelle og stilistiske i ‘Shutter Island’.

Når det så er sagt (hvilket naturligvis bare er en pænere måde at sige “Men…” på), så har filmen sine mangler. Eller måske nærmere irritationsmomenter. Jeg har personligt været dybt fascineret af DiCaprio siden både ‘What’s Eating Gilbert Grape’, ‘This Boy’s Life’ i 1993 og ‘Basketball Diaries’ i 1995 samt ikke mindst Baz Luhrman’s ‘Romeo + Juliet’ det efterfølgende år. Hvis man ikke kan se forbi hans ‘Titanic’-stjernestatus og teenagepige-fanbase, så kan man sgu ikke kalde sig selv filmentusiast. Så fik jeg lige dét ud!

Men tilbage til denne film, for DiCaprio er altid fantastisk, når han samarbejder med Scorsese, og det er han egentlig også i denne. Desværre synes jeg bare ikke, han får nok scener at stråle i, selvom han har sine øjeblikke. Ikke mindst når han får lov at komme helt derud, hvor han skal illustrere følelserne, der kommer i et øjeblik, hvor man ved, det vil forme resten af ens liv. Det er med blod, sved og tårer… og snot og savl og alt det andet, som gør at man som publikum virkelig føler, at han krænger hele sit indre ud, præcis som det sker for den karakter, han spiller.

Desværre ikke så uhyggelig

Men historien i ‘Shutter Island’ er desværre langt fra så uhyggelig og horrorfyldt, som traileren ellers har lovet. Det er et intelligent drama med horror momenter – men ikke en horrorfilm. Og så er det jo, man går ind i biografsalens mørke med nogle helt andre forventninger, der er langt fra, hvad filmen nogensinde kan levere.

Og når jeg kalder filmen “intelligent”, så skal det da også nævnes, at mange filmfans nok hurtigt vil kunne gennemskue, hvad der foregår, og har sikkert samlet de fleste brikker, når det store puslespil til sidst samles for publikum. Dog er det en rigtig flot og vellavet slutningen, så man føler sig egentlig ikke snydt. Bare heller ikke overrasket eller chokeret, så den får ikke rykket ved de parametre, der kan gøre, at man virkelig har noget at tale om efter filmen.

Og selvom jeg nu primært har rost Leonardo DiCaprio – ikke mindst fordi han har den altoverskyggende hovedrolle – så skal det da også nævnes, at castet over hele linien er fuldstændig fantastiske. Ikke mindst det skandinaviske islæt via Max von Sydow.

Filmens amerikanske åbningsweekend indtjente 40,2 million dollars, hvilket er en rekord for både DiCaprio og Scorsese, og selvom vi først så filmen halvanden uge efter premieren herhjemme, så var salen helt fuld – og dette var en lørdag eftermiddag. Det bliver da heller ikke sidste gang jeg har set den, selvom den ikke helt levede op til de meget høje forventninger, jeg havde.

:: Heaven of Trivia ::

Paramount Pictures indledte oprindeligt arbejdet på denne film, som et nyt projekt for en anden meget vellidt intruktør/skuespiller duo. Nemlig David Fincher og Brad Pitt, der har samarbejdet med ‘Se7en’ (1995) og ‘Fight Club’ (1999) og ‘The Curious Case of Benjamin Button’ (2008).

Fakta

I biografen: 18-02-2010
Genre: Drama / Gyser / Horror / Mystery / Thriller
Instr.: Martin Scorsese
Medv.: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams, Patricia Clarkson, Max von Sydow, m.fl.
Land: USA, 2010

Resumé
Marshall Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) og hans makker Chuck Aule (Mark Ruffalo) efterforsker en kvindelig morders forsvinden fra øen Shutter Island. Her er hun efter at have begået en grusom forbrydelse blevet anbragt på øens sindssygehospital for kriminelle.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.